bl4de Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Rozglądam się rowerem byłem już w sklepie i nawet przejechałem się Merida. Interesuja mnie modele Merida Matts 20 i Unibike FUSION oba modele z 2012 roku chciałbym dowiedzieć się który z nich powinienem wybrać. Rower głównie rekreacyjnie będzie używany, dojazd do pracy wycieczka za miasto. Wiecie lekarstwo na czas stracony w korkach i zbędne kilogramy. Zamierzam rowerem dojeżdżać do pracy bez względu na warunki atmosferyczne dlatego poważnie rozważam zakup modelu z tarczami. Oba wymienione rowery są dostępne z V brake i tarczami różnica w cenie nie duża. Chciałbym tylko dokonać dobrego wyboru, który z nich ma lepszy osprzęt bo po opisach w sklepie nie za wiele się dowiedziałem, a może polecicie mi coś lepszego w tej cenie. I ewentualnie gdzie w Olsztynie dokonać zakupu Lubelska czy Sikorskiego ?
reworzysta Napisano 15 Czerwca 2012 Napisano 15 Czerwca 2012 Rozglądam się rowerem byłem już w sklepie i nawet przejechałem się Merida. Interesuja mnie modele Merida Matts 20 i Unibike FUSION oba modele z 2012 roku chciałbym dowiedzieć się który z nich powinienem wybrać. Rower głównie rekreacyjnie będzie używany, dojazd do pracy wycieczka za miasto. Wiecie lekarstwo na czas stracony w korkach i zbędne kilogramy. Zamierzam rowerem dojeżdżać do pracy bez względu na warunki atmosferyczne dlatego poważnie rozważam zakup modelu z tarczami. Oba wymienione rowery są dostępne z V brake i tarczami różnica w cenie nie duża. Chciałbym tylko dokonać dobrego wyboru, który z nich ma lepszy osprzęt bo po opisach w sklepie nie za wiele się dowiedziałem, a może polecicie mi coś lepszego w tej cenie. I ewentualnie gdzie w Olsztynie dokonać zakupu Lubelska czy Sikorskiego ? powtorze po raz 100- zadna firma markowa w tej cenie nie da takiego osprzetu jak unibike, w unibike masz z tylu alivio z przodu acera a w meridzie masz tyl acera a przod altus , gorsz ajest tylko marketówka tourney. - klasa lub 2 nizej. Podobnie jest z pozostalym osprzętem. Co z tego ze cube, merida czy kellys skoro w tej cenie osprzet jest marketowy...Aby miec meride cube czy gianta na osprzecie klasy unibike fsion musisz wydac około 2500-3000 tys taka prawda. Chyba ze dostrzegasz róznice w magii ramy...ja nie widzialem i od razu bo sprawdzeniu osprzetu wybieralem tylko miedzy krossem a unibikiem, mialem tylko 1650 zł wiec lepszego roweru niz unibike fusion disc nie kupilbym w tej cenie ( nówki ). Unibike za 2000 juz na deore...
Miner Napisano 17 Czerwca 2012 Napisano 17 Czerwca 2012 Jak masz możliwość to usiądź na jednym i na drugim i sprawdź, który wygodniejszy. Na unibiku bardziej pochylony będziesz, sam jeżdże fusionem 2011 i jestem zadowolony. Jakbyś miał ochotę dołożyć kilka zł i kupić go w wersji disc to polecam, bo potem przy ewentualnej zmianie hamulców na hydrauliczne wymienisz tylko klameczki i zaciski. Osprzęt unibika jest troche lepszy więc to kolejny plus. Następny plus jest taki, że w tym roku w fusionie dali grubszą sztycę, górna rura i rura od siodełka do korby są grubsze niż w moim (2011), a to sprawia że ta rama swoją sztywnością zbliżyła sie do meridy wiec różnica miedzy nimi sie zmniejszyła (mój 2011 ma sztycę 27.2 mm, przy meridzie kolegi wygląda troche delikatnie ). Jeżeli Ci sie bardziej podoba wizualnie i wolisz bardziej pochyloną pozycję to polecam Unibike Fusion
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.