Skocz do zawartości

[1500-1700] mtb Merida Matts 20 czy Unibike FUSION

bl4de

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozglądam się rowerem byłem już w sklepie i nawet przejechałem się Merida. Interesuja mnie modele Merida Matts 20 i Unibike FUSION oba modele z 2012 roku chciałbym dowiedzieć się który z nich powinienem wybrać. Rower głównie rekreacyjnie będzie używany, dojazd do pracy wycieczka za miasto. Wiecie lekarstwo na czas stracony w korkach i zbędne kilogramy. Zamierzam rowerem dojeżdżać do pracy bez względu na warunki atmosferyczne dlatego poważnie rozważam zakup modelu z tarczami. Oba wymienione rowery są dostępne z V brake i tarczami różnica w cenie nie duża.

Chciałbym tylko dokonać dobrego wyboru, który z nich ma lepszy osprzęt bo po opisach w sklepie nie za wiele się dowiedziałem, a może polecicie mi coś lepszego w tej cenie.

I ewentualnie gdzie w Olsztynie dokonać zakupu Lubelska czy Sikorskiego ?

Napisano

Rozglądam się rowerem byłem już w sklepie i nawet przejechałem się Merida. Interesuja mnie modele Merida Matts 20 i Unibike FUSION oba modele z 2012 roku chciałbym dowiedzieć się który z nich powinienem wybrać. Rower głównie rekreacyjnie będzie używany, dojazd do pracy wycieczka za miasto. Wiecie lekarstwo na czas stracony w korkach i zbędne kilogramy. Zamierzam rowerem dojeżdżać do pracy bez względu na warunki atmosferyczne dlatego poważnie rozważam zakup modelu z tarczami. Oba wymienione rowery są dostępne z V brake i tarczami różnica w cenie nie duża.

Chciałbym tylko dokonać dobrego wyboru, który z nich ma lepszy osprzęt bo po opisach w sklepie nie za wiele się dowiedziałem, a może polecicie mi coś lepszego w tej cenie.

I ewentualnie gdzie w Olsztynie dokonać zakupu Lubelska czy Sikorskiego ?

powtorze po raz 100- zadna firma markowa w tej cenie nie da takiego osprzetu jak unibike, w unibike masz z tylu alivio z przodu acera a w meridzie masz tyl acera a przod altus , gorsz ajest tylko marketówka tourney. - klasa lub 2 nizej. Podobnie jest z pozostalym osprzętem. Co z tego ze cube, merida czy kellys skoro w tej cenie osprzet jest marketowy...Aby miec meride cube czy gianta na osprzecie klasy unibike fsion musisz wydac około 2500-3000 tys taka prawda. Chyba ze dostrzegasz róznice w magii ramy...ja nie widzialem i od razu bo sprawdzeniu osprzetu wybieralem tylko miedzy krossem a unibikiem, mialem tylko 1650 zł wiec lepszego roweru niz unibike fusion disc nie kupilbym w tej cenie ( nówki ). Unibike za 2000 juz na deore...

Napisano

Jak masz możliwość to usiądź na jednym i na drugim i sprawdź, który wygodniejszy. Na unibiku bardziej pochylony będziesz, sam jeżdże fusionem 2011 i jestem zadowolony. Jakbyś miał ochotę dołożyć kilka zł i kupić go w wersji disc to polecam, bo potem przy ewentualnej zmianie hamulców na hydrauliczne wymienisz tylko klameczki i zaciski. Osprzęt unibika jest troche lepszy więc to kolejny plus. Następny plus jest taki, że w tym roku w fusionie dali grubszą sztycę, górna rura i rura od siodełka do korby są grubsze niż w moim (2011), a to sprawia że ta rama swoją sztywnością zbliżyła sie do meridy wiec różnica miedzy nimi sie zmniejszyła (mój 2011 ma sztycę 27.2 mm, przy meridzie kolegi wygląda troche delikatnie :sweat: ). Jeżeli Ci sie bardziej podoba wizualnie i wolisz bardziej pochyloną pozycję to polecam Unibike Fusion :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...