barton3112 Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Witam Mam taki problem. jadąc i pedałując wszystko jest wporzadku a jak przestane pedałować to łańcuch opada, robi sie luźny, jeśli kręcę pedałami do tyłu to też robi sie luźny. Spadł mi i założyłem go i od tej pory tak sie dzieje. Czym to jest spowodowane? Czy to popsuta tylna przerzutka? Proszę o pomoc Przerzutka to shimano 100gs
paweloko Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Może być nie dokładnie wyregulowana przerzutka. Ewentualnie krzywy wózek przerzutki lub hak.
Mod Team safian Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 Strzelam na złe przełożenie łańcucha w przerzutce, najlepiej daj fotki przerzutki tylnej, żeby było widać jak idzie w niej łańcuch.
apnea9 Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 ...jak przestane pedałować to łańcuch opada, robi sie luźny... zapchany wolnobieg/bebenek, albo czyszczenie albo wymiana, jednak przy wymianie moga byc problemy z dostrojeniem nowego ze starym... ile rower ma wyjezdzone ?
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 Mi to treche wygląda na pęknięta sprężynę wózka.
keramp Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Barton... od kiedy tak masz? Z dnia na dzień tak się stało, czy te efekty się nasilały z czasem? Czy przed objawami coś zmieniałeś reperowałeś w napędzie(łańcuch...)? Sprawdzałeś czy nie braknie czegoś w linii pracy łańcucha(np zębatki-kółeczka w tylnej przerzutce)? Jak z siłą napinającą tylnej przerzutki, napina czy wisi raczej? Kolega Puklus ma chyba rację co prowadzi do tych objawów awarii. Zdrówka
barton3112 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Napisano 14 Czerwca 2012 Rower ma już kilka dobrych lat wiec już ma sporo wyjeżdżone. Stało mi się to z dnia na dzień. Jakieś 2 miesiące temu zakładałem nowa linkę od przerzutek i regulowałem je i wszystko funkcjonowało dobrze aż do teraz. Wrzucam zdjęcia Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 No to wygląda na uszkodzony mechanizm zapadkowy. Naprawa jest nie oplacalna wymiana wolnobiegu to ok 30 zł. Oczywiście jak sie ma gdzie i troche zdolności mozna to rozebrać wyczyścić i powinno działać dalej. Z wolnobiegiem wypada wymienić lancuch na nowy.
paweloko Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Mi to wygląda na źle wyregulowaną przerzutkę. Musiałeś zgubić śrubę baryłkową ponieważ brakuje jej przy przerzutce. Dlatego mogę się domyślać że przerzutka blokuje łańcuch ponieważ kółeczka nie wchodzą równo w łańcuch. Przydało by się nasmarować łańcuch i może psiknąć do wolnobiegu.
apnea9 Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 tak jak pisalem wyzej, zasyfione zapadki w wolnobiegu. na 3-cim zdj. widac ze lancuch ma "daleko" do sasiadujacych koronek i o nie nie "haczy" - chociaz przydalby sie lepszy kadr... jak napisal Puklus mozesz sie bawic w czyszczenie (nie jest takie trudne... ale troche zajmuje czasu, przy okazji mozesz wyjac z bebenka wolnobiegu jedna z bardzo cienkich podkladek ze srodka - patrzac po stanie ze zdj. to luzy pewnie ma) zalety - nie musisz wymieniac napędu, aby jezdzic bez atrakcji w postaci przeskakiwania lancucha... lub kupic caly naped po taniosci (nowy) i tez zalatwi sprawe... jor czojs Pozdr.
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 Ale napisał ze podczas jazdy na "luzie" tez mu zwisa lancuch czyli wolnobieg nie kreci sie tak jak powinien. Wspominał też ze przełozenia działają ok wiec to nie wina regulacji.
barton3112 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Napisano 14 Czerwca 2012 Więc Panowie jak mam to naprawić? Odkręcić koło i wyczyścić kasete/wolnobieg? Czym to najlepiej wyczyścić? Czyszczenie pomoże?
barton3112 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Napisano 14 Czerwca 2012 spróbuje wyczyścić wolnobieg, zobaczymy czy to coś pomoże. Na razie Panowie wielkie dzięki:) Przypomniałem sobie jeszcze że jakiś czas temu zmieniłem piaste i tą co założyłem jest minimalnie krótsza czy to może mieć jakiś związek z tym moim problemem? Mi to wygląda na źle wyregulowaną przerzutkę. Musiałeś zgubić śrubę baryłkową ponieważ brakuje jej przy przerzutce. Dlatego mogę się domyślać że przerzutka blokuje łańcuch ponieważ kółeczka nie wchodzą równo w łańcuch. Przydało by się nasmarować łańcuch i może psiknąć do wolnobiegu. jeśli nie będzie tej śruby baryłkowej to też sie tak może dziać?
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 Brak śruby przyczynia sie tylko +100 w problemach regulacji, bo zamiast pokręcić sruba musisz popuszczać linke przesuwać i zakręcać aż wyregulujesz Chyba ze masz przy manetce wiec nie ma problemu. Ja nie mam śruby przy przerzutce.
barton3112 Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Napisano 14 Czerwca 2012 więc to będzie wina tej śruby? wystarczy że kupie i założę i będzie wszystko dobrze? przez kilka tygodni jej nie było i było wszystko dobrze
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 Ciągle nas nie rozumiesz nie winna jest przerzutka tylko wolnobieg te zębatki a raczej łozyskowanie i system zapadkowy w środku. Trzeba by to rozebać i popatrzeć co sie tam w środku dzieje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.