Skocz do zawartości

[łańcuch] irytujące chrobotanie

xmartin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Może Koledzy coś doradzicie - jak nie to chyba serwis.

Mam z tyłu 8 biegów.

Przerzutka chyba wyregulowana w miarę jest (w gorę i dół idzie płynnie).

Jak mam z tyłu 5, z przodu 3 lub 2 to łańcuch pod nogą tak jakby się nie za bardzo układał, trochę chrobotał.

Coś zaproponujecie, co by tu sprawdzić?

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Może Koledzy coś doradzicie - jak nie to chyba serwis.

Mam z tyłu 8 biegów.

Przerzutka chyba wyregulowana w miarę jest (w gorę i dół idzie płynnie).

Jak mam z tyłu 5, z przodu 3 lub 2 to łańcuch pod nogą tak jakby się nie za bardzo układał, trochę chrobotał.

Coś zaproponujecie, co by tu sprawdzić?

Pozdrawiam

tzn wydaje inne dzwięki niż przedtem?

może się już wyciągnął.

odwróć rower i popatrz czy przy kręceniu nie podskakuje co jakiś czas.

albo czy nie ociera o jakiś element, np. prowadzenie przerzutki przedniej.

a może jest brudny po prostu? ;)

Napisano

Mam to samo tylko że nie wiem czy to łańcuch , na razie czekam bo to nowy rower moze się ułoży

Ej, jeszcze zależy co się rozumie przez chrobotanie. U mnie też łańcuch przy pewnym skosie chrobocze mimo że wszystko mam OK. To jest normalne, bo łańcuch ociera o koronkę sąsiadującą z tą na której chodzi. (mam z przodu tylko 1blat)

Napisano
To jest normalne, bo łańcuch ociera o koronkę sąsiadującą z tą na której chodzi.
Z pewnością ocieranie o sąsiednią koronkę nie jest normalne przy ułożeniu biegów 2-5 lub 3-5, tak jak u kolegi powyżej. Zacząć od wyczyszczenia/nasmarowania łańcucha. Zobaczyć, czy faktycznie o nic nie haczy, zobaczyć czy może coś jest nie tak z koronką, jeśli "chrobocze" tylko na jednej. Jak niektórzy jeżdżą na jednym przełożeniu non-stop, to potrafi się zużyć dość szybko.
  • Mod Team
Napisano

Ja miałem tak ze 2 zebatki prawie nie uzywałęm, kupilem lancuch connexa i jeździłem jak wrzucałen na 2 to miał wibracje i to spore. Ale z czasem sie dotarło.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...