Skocz do zawartości

[3500-5000] rower MTB/XC 187cm 120 kg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów!

Na wstępie dodam iż przygodę z rowerem zacząłem ok 3-4 lata temu. Często mam przyjemność śledzić wasze wątki w kwestiach doboru sprzętu i ew. porad użytkowych.

Do tej pory czerpałem z waszego doświadczenia w kwestiach osprzętu i ewentualnych jego zmian. W obecnej chwili jakaś kur... skradła mi dwa rowery- mój i dziewczyny z pod domu dlatego tak drastyczna zmiana tematu. Rower dla dziewczyny już nabyliśmy : merida 800D teraz po odłożeniu kolejnej gotówki czas na mnie.

Ostatni mój rower to Merida 1000 D z 2010roku size 18"

Poprzednio Mbike renegate EVO który był superowo uposażony i fajnie się jeżdziło natomist straszono mnie pękającą ramą i rowerek odkupił brat.

Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

( był jednak nie trafiony) skusiłem się na rowerek mniejszy liczyłem iż będzie poręczniejszy, niestety w dłuższym okresie był męczący.

Generalnie wnioski moje są takie: była fajna rama, lekki amortyzator reszta z przeznaczeniem do sukcesywnej zmiany.

Obecnie moje potrzeby lekko ewoluowały: rower oprócz robienia kilometrów po lasach oraz asfalcie chciałbym czasem zabrać w góry celem jakiś delikatnych zjazdów po ścieżkach rowerowych czy szlakach ( ale nie DH traski bo zdję sobie sprawę że to zupełnie inny sprzęt potrzebny).

Sporo ważę więc hamulce muszę mieć wydajne i jakiś dający radę amorek. Osprzęt jaki widziałbym to Sram/gdyż shimano miałem ostatnio i średnio się spisywało ( może dlatego że ostatnim rowerze były to raczej niskie grupy Shimano) ewentualnie pełne XT. Zależy mi na tym aby rower był wytrzymały i dawał radę z dosyć siłową jazdą- w pełni zdję sobie sprawę że obciąża ona sprzęt zdecydowanie bardziej.

Powiem co mi chodzi po głowie:

1. Merida 900 D 2011 special edit. Fox- była taka w krótkiej serii właśnie z Foxem za ok 4000 zł ale się spóźniłem o 2 tyg. z zakupem więc po niej tylko szlocham :)

2. Merida 900 D 2011- z czasem do wymiany amorek na jakiegoś foxa rl 100- natomiast wędrujemy docelowo pod kwotę 5 500-6 000 tj. rower. ok 3 800+ amorek ok 1 800 trochę się robi sporo, wiadomo można rok polatać na rock shoku Tora tk 100 ale długo pewnie nie wytrzyma pode mną, z drugiej strony zdjąć od razu nowy amor i puścić na allegro za te 500-700 zł to coś by się zwróciło z wydatku suma sumarum ok 5 000 zł

Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

3.Merida matts 1200 D 2012 na dt swiss i sram coś z nowej kolekcji może udało by się wytargać gdzieś w lepszej cenie może koło 5 500 zł

4. Merida matts Xt-D osprzęt całkiem ale wydaje mi się że totalnie nie warty ceny w dodatku sporo trzeba by doinwestować w hamulce, piasty maneta taka sobie... chyba cienka propozycja

5. Merida matts lite 1500 - pełna grupa xt bez hamulców i tu jest ból. Zresztą rower jakiś dziwny za bardzo go nie mogłem na stronie meridy znaleźć ,

Allegro

Myślałem o jakimś Cube ale oprócz LTD pro który jest w zasięgu ceny jej raczej dolnej granicy nic nie widzę ciekawego, kolega ma i generalnie jest zadowolony więc czemu nie tak sobie myślę ?

Dodam iż chętnie wydam jak najmniej jeśli wraz ze wzrostem ceny nie pójdzie jakoś znacząco klasa roweru.

Użytkuję rower weekendowo+ wakacje i dla funu, zero maratonów ( choć chodzi mi po głowie żeby sobie startnąć gdzieś na Podlasiu w jakiejś edycji i może się wkręcę). NIe jestem jakimś zagorzałym fanem tylko Meridy ale do tej pory rowerki mnie nie zawiodły i w sumie mi się podobają. Chętnie też wesprę mniej popularną markę na wysokim poziomie jeśli coś zaproponujecie ze swojego doświadczenia.

pozdrawiam i sorry za wywód ale zależy mi na tym abyście znali moje spojrzenie na sprawę

Napisano

Przy Twoim wzroście i stylu jazdy pomyślałbym o 29erze.

W tej kwocie bezkonkurencyjny jest: MBIKE Renegade 29er

O ramę bym się nie martwił bo waży coś ponad dwa kilo więc wytrzymałość powinna być spora :)

Napisano

Wyraźnie napisałem, że rama waży ponad dwa kilo więc nie jest "papierowa", a co za tym idzie strach przed pęknięciem byłby co najmniej absurdalny...

Napisano

Wyraźnie napisałem, że rama waży ponad dwa kilo więc nie jest "papierowa", a co za tym idzie strach przed pęknięciem byłby co najmniej absurdalny...

Dzięki serdeczne za cenną podpowiedź. Myślałem o tym bike'u ale personalnie zraziłem się do MBike i wymazałem ich z pamięci... No cóż może się przymuszę i się odkręce :) Evo było kozackie na maxa wg. mnie oczywiście relacja cena jakość. Takie krążyły pogłoski że dobzi riderzy teamowi zjeżdzają właśnie dwie trzy ramy na sozon właśnie z powodu pękania. Co prawda zupełnie inna jazda inne obciążenia ale zestrachałem się bo goście ważą max ok 70 kg a ja trochę jednak więcej. Zależy mi też na waszej opinii co do moich przemyśleń zawartych w mailu. Chętnie poznam wasze zdanie do każdego z napisanych pomysłów.

pozdrawiam myśląć intesnywnie co i jak :D

Skoro pozbył się Mbike ponieważ bał się pękającej ramy, to jaki sens ma proponować to samo ?

Co do 29er faktycznie warto sie zastanowić.

Tylko nie wiem jak przy 187 cm. można się zmieścić, na Meridzie 18" z kółkami 26" :blink:

Jak na moje oko ten w rozmiarze 50 był by akurat (niestety nie Merida ;) ) :

POISON LITHIUM T 29" 2012 :: BIKE-arena.pl

Dzięki wielkie, firma mi nieznana ale osprzętowo spoko.

Na tej "18 sztyca do wymiany na 450mm i było całkiem zwinnie. Ale jednak rozmiar lekko za mały myślę że "20 to jest to. :)

Co sądzisz o moim propozycjach?

pzodrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...