Skocz do zawartości

[śruby] Dokręcanie na aluminium

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość
Napisano

Jak mocno dociskacie/zakręcacie śruby przy mocowaniu hamulców, rogów, mostka itd.

Jak traktować aluminium?

Na stali zawsze jechałem na maxa ;)

ale z alu chyba trzeba ostrożniej ?

Kończycie dokręcać do pierwszego wieszego oporu, czy absolutnie na maxa?

Napisano

Dokrecajac sobie tak na oko mozna latwo cos uszkodzic.

Moze to az przesada ale wiekszosc czesci w rowerze dokrecam z taka sila jaka zaleca instrukcja.

A do krecenia mam sprytny klucz dynamometryczny :)

Gość Gość
Napisano

No ale jak mam zbadać siłe dociskania robią to dłonia tylko?

Daj jakieś namiary na ten przyrząd do dokręcania i mierzenia siły :-D

Każdy element tak mierzysz, nawet przy mocowaniu ahead, sztycy, manetkach na kierze itd?

A po dokręceniu nie sprawdzasz ręką siłe zacisku?

Napisano

To magiczne narzedzie to nic innego jak klucz dynamometryczny.

Niestety nie najtansza zabawka :glare:

Każdy element tak mierzysz

Moze nie kazdy :P - bo np sztycy siodelka nie dam rady dociagnac takim kluczem :P - ale wiekszosc elementow ktore maja w instrukcjach jaka sila je dokrecac - i do takich instrukcji sie stosuje - nawet manetki dociagalem z zalecana sila :( - w tym wypadku wydaje mi sie to dosyc istotne bo mozna niezle oslabic kierownice takim zbyt mocnym dociagnieciem - to samo np. z mostkiem - zeby przypadkiem nie zostal w swoim miejscu a mi kierownica w rekach :)

Moze i jestem za bardzo przewrazliwiony :twisted: i wystarczylo by dociagnac takie sruby mocno z wyczuciem ale nie "na chama" :D ale ze mam taki klucz ... to sie trzymam zalecen :)

Gość Gość
Napisano

Hymmm

a możesz mniej wiecej powiedzieć, jaka to siła, gdy dociska się do pierwszego więszego oporu, oraz jak dociska sie na chama :D

Czy ta siła tez nie zależy, od wielkości narzędzia, im wiesze, mam wrażenie, że mocniej da sie zacisnąć (tzn, wiesza główka/ śruba).

Napisano

Do obliczeń mechanizmów przyjmuje się, że siła pochodząca z ręki, to około 30N. Przemnóż to sobie przez długość ramienia klucza, i uzyskasz z mniejszą/większą dokładnością liczbę, która ci powie, ile jesteś w stanie wycisnąć. Oczywiście mówię tu o normalnym dokręcaniu, a nie wieszanie się na kluczu, zapieraniu o ściany i inne takie :twisted:

Gość Gość
Napisano

tzn. jak. Długośc ręki - 60 cm = 30

a jak długośc klucza 15 cm to siła 7,5 ?

(1/4)

Napisano

tzn. jak. Długośc ręki - 60 cm = 30

a jak długośc klucza 15 cm to siła 7,5 ?

(1/4)

Nie

Chodzi o to, że za pomocą sił ręki jesteś wstanie zadziałać siłą ok 30 N (N-niuton). Mnożysz to przes długośc ramienia klucza (tu ważne w metrach) i wychodzi ci moment obrotowy w Nm (niutonometrach). Teraz sprawdzasz w instrukcji jak mocno ma byc cos dokręcone i naciskasz w miejscu klucza którego długość pomnożona przez owe 30 N da ci zalecaną wartość.

Klucz dynamometryczny to takie urzadzonko które ci po prostu wskazuje jak mocno cos dokręcasz i tyle.

Mam nadzieję, że skumałeś. Jak nie to podręcznik do fizyki powinien rozwiac twoje watpliwości.

Gość Gość
Napisano

Czyli co, 30 N to jak biore klucz o długości 10 cm to liczę tak:

0,1*30 = 3 N ?

Napisano

To magiczne narzedzie to nic innego jak klucz dynamometryczny.

Niestety nie najtansza zabawka :glare:

Też mam taką zabawkę - rzecz droga ale genialna ;) Kupiłem specjalnie do roweru, na Allegro.

Dzięki niemu mam pewność że gwintu nie przekręcę i w czasie jazdy nic mi nie odpadnie ani w rękach nie zostanie... :)

Napisano

Czyli co, 30 N to jak biore klucz o długości 10 cm to liczę tak:

0,1*30 = 3 N ?

Tak

0,1 [m] * 30 [N] = 3 [Nm]

Nm- niutonometr, jednostka w której zwykle podają moment jakim należy dokręcać

Gość Gość
Napisano

Dajcie jakiegos linka jak wygląda taki klucz ?

Chyba go kupie, ile dac by nie przepłacić

Mam jeszcze pytanie odnośnie dokręcanie tej śruby regilacyjnej na starze (tej jednej, co się dokreca od góry).

Dlaczego nie można jej dokręcić na maxa, tylko tak leciutko radzą, tak na aby aby ;) - tak w instrukcja mówi.

Przecież po zdjęciu tej górnej "miseczki/stożka" na której jest ta śruba/imbus - to samą śrube da się dużo dalej wkręcić.

Napisano

Dajcie jakiegos linka jak wygląda taki klucz ?

Chyba go kupie, ile dac by nie przepłacić

ja mam taki... http://www.allegro.pl/item94517840_prof_kl...m_gw_5_lat.html

plus zestaw nasadek

Mam jeszcze pytanie odnośnie dokręcanie tej śruby regilacyjnej na starze (tej jednej, co się dokreca od góry).

Dlaczego nie można jej dokręcić na maxa, tylko tak leciutko radzą, tak na aby aby :D - tak w instrukcja mówi.

Przecież po zdjęciu tej górnej "miseczki/stożka" na której jest ta śruba/imbus - to samą śrube da się dużo dalej wkręcić.

Tą śrubą reguluje się luzy łożyska - jak ją za mocno dokręcisz to stery będą "za ciasne"

Gość Gość
Napisano

http://www.otb.pl/zdjecia/1652.jpg

a czy ta górna "nakrywka" na ster, gdzie jest imbus, musi być w jakiej konkretnej odległosci od rury widelca?

Albo jeszcze inaczej, jak wysoko musi sięgac rura widalca, prawie na sam szczyt sterów?

Troche tam grzebałem i mam wrażenie, że rura widelca jest niżej niż poprzednio, mimo, że nie widze nigdzie luzów :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...