Skocz do zawartości

[przerzutka] problem z przerzutką

kanobody

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kilka dni temu umieściłam wpis na temat tego, że przerzutka nie chce wskoczyć na 8 bieg pomimo tego, że na manetce mam najwyższy bieg. Puklus, próbowałam zrobić, jak mówiłeś, ale nic nie pomogło. Odręciłam śrubę z tylenej przerzutki, wyciągnełam linkę spod śruby i próbowałam kręcić pedałami. Nic nie pomogło. Chyba, że ja coś źle zrobiłam, to napisz dokładnie, co powinnam zrobić. Z góry dziękuję.

• Mod Team
Napisano

Hmm ale to tak samo z siebie przestało działać czy tak było odkąd pamiętasz i postanowiłaś sie za to teraz wziąć ? Postaraj sie zrobić jakieś zdjęcia, może film jak to pracuje.

Jeżeli przerzutka po odkręceniu linki nie cofa sie do ostatniego biegu to:

- jest wkręcona śrubka H i ją blokuje, wtedy trzeba ją odkrecić, wraz z odkręcaniem śrubki pantograf przerzutki będzie zmieniał położenie.

- pękła sprezyna i przerzutka nie ma siły wracać, tutaj tylko wymiana najprędzej przerzutki, bo ze sprężyną było by wiele kłopotu.

- coś wpadło w pantograf, przeszkadza blokuje ... (np gruba warstwa błota, syfu)

Wiecej powodów mi do głowy nie przychodzi. Napisz coś wiecej co to za przerzutka ilke ma przebiegu jaki jest jej stan ... no z fusów ciężko wróżyć...

Napisano

Zrozumiałem, czytając wcześniejszego, Twojego posta, że jeśli jakiś czas temu dopiero zauważyłaś, że nie wskakuje Ci najwyższy bieg, to wcześniej było dobrze. To dowodzi, że sprzętowo wszystko gra, a problem jest gdzie indziej. Najprawdopodobniej, naciągnęła się linka przerzutki i być może, wystarczyłoby, na początek, wykręcić śrubę regulacyjną przy manetce, a nie rozbierać pół roweru. Teraz musisz ustawiać wszystko od podstaw.

O tych pękniętych sprężynach nawet nie czytaj, bo jeszcze przyjdzie Ci do głowy, że trzeba nowy rower kupić. Gdyby pękła, nie wiem, czy w ogóle, dałoby się jeździć na takim rowerze. Najlepiej zawieź rower do serwisu, gdzie ustawią Ci wszystko fachowo, za parę groszy. Nie wiem, jak bardzo jesteś obyta z mechaniką, ale kobiety, raczej, nie mają do tego serca.

• Mod Team
Napisano

Skoro odkręciła linkę a przerzutka nie zjechała na koniec to chyba nie wina linki ? I wytłumacz mi jak linka sie ... naciągnęła? jak gumka ?? Jak już coś pisze to choć zastanów sie jak i co.

Napisano
wytłumacz mi jak linka sie ... naciągnęła? jak gumka

Dla zobrazowania rozciągliwości stali, można przyjąć, że jak gumka. Ale jak gumka, nie odzyskuje już pierwotnego kształtu.

Napisano

Ten rower jest używany. Sprzedałam swój stary rower i chciałam kupić coś lepszego. Wcześniej miałam problem z tym, że przy zmianie biegu na najwyższy, przerzutka schodziła za bardzo w dół i zacierało mi szprychy. Na początku mi to nie przeszkadzało, ale jak zobaczyłam jednego posta i inny forumowicz miał ten sam problem. Dlatego zrobiłam tak samo, jak pisali inni w odpowiedziach. Brat pomógł mi odchylić, to się chyba nazywa hak, i odchyliło tę przerzutkę, ale jak zaczęłam przerzucać biegi, to właśnie na manetce mam na 8, a na kasecie 6 i nie da się w żaden sposób wrzucić 8 na kasecie. To samo w drugą stronę.Chcę dać na najwiższy bieg. Nie dam rady na manetce wrzucić 1, jest na 2, a na kasecie mam 1. Nie wiem, co jest. Próbowałam z bratem regulować tę linkę, ale na próżno. Chyba faktycznie bez serwisu się nie obędzie.

Napisano
Brat pomógł mi odchylić, to się chyba nazywa hak, i odchyliło tę przerzutkę

Co znaczy "odchylić"? Na siłę, rękoma odginaliście hak? Jeśli tak, to wymiana haka, jeśli jest wymienialny, albo prostowanie. Na krzywym haku nigdy nie ułożysz biegów.

• Mod Team
Napisano

Tak ale nie bedzie aż takie różnicy aż 2 biegów, były by problemy ze zmianą zwłaszcza przy początku kasety.

Pisałem wcześniej tak : Aby odkręcić całkiem linke od przerzutki, na manetce ustawić ostatni 8 bieg. Przerzutka bez linki znjedzie na koniec kasety o ile jest sprawna. Jak zjedzie na 8 bieg, zakrecić linke.

Jeżeli nie zjeżdża bez linki ewidentnie coś hamuje sama przerzutkę.

Napisano

Pod wózkiem umieściliśmy podkładkę grubości 4cm i zostawiłam na całą noc. Rano ściągnęliśmy tę podkładkę i zauważyłam, że chyba za bardzo się odchyliło, więc złapaliśmy sznurkiem ten wózek i zahaczyliśmy o szprychy. Na drugi dzień było w dobrym położeniu, ale miałam wrażenie jakby to, co chroni kółko było krzywe, ale przynajmniej nie ciągnęło mi o szprychy.

• Mod Team
Napisano

Czyli widze sprawa jest typu że przerzutka jest zmasakrowana ... możesz jakieś fotki dać ?? wiem ze dziś juz ciemno i późno ... ale to rozwieje wiele wątpliwości.

Napisano

Mam nadzieję, że nie trzeba będzie zbyt dużo dokładać do tego roweru. Jutro wyjeżdżam na wakacje, ale postaram się dodać kilka zdjęć. Jeśli nie zdążę, to dodam w poniedziałek albo wtorek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...