Skocz do zawartości

[łańcuch] przeskakuje. ocena zużycia - zdjęcia.

slawex17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odnośnie moda napędu zrodził się w mojej głowie nowy pomysł, a więc wymyśliłem że zostanę przy 8s ale obecną kasetę 30-11t zmienię na 28-11t a korbę z obecnego Truvativ x-flow 48/38/28 na korbę z największym blantem 52, kiedyś wywalę wszystko i wtedy zagości 9/10s. Poruszam się tylko po szosie a więc taki zestaw do Krossa evado bardzo mi pasuje.

Poleci mi ktoś równie dobrą korbę najlepiej na octalink spełniającą moje wymagania.

Napisano

Do Truvativa x-flow. Cholernie ciężko jest znaleźć kobrę na na 3 blaty z taki przełożeniami w dobrych pieniądzach, znalazłem jedną na allegro ale na kwadrat :verymad:

Dobra nie pasują tam są cztery śruby z rozstawę 40mm. Mam znalazłem taką http://www.rowerowysklep.pl/czesci-korby-i-zebatki-korby-szosowe-korby-truvativ-touro-3-170mm-52-42-30-power-spline-o_l_261_8820.html :woot: Wiesz może czy jest możliwe że mój obecny x-flow jest na octalink, majster patrzył tak na szybko bez rozkręcania i powiedział że tak, ale czy to możliwe? Truvativ robi na podobny system power spline; nigdzie nie widzę ich korb na octalink.

Napisano

Montując większą korbe muszę odpowiednio ustawić przerzutkę? A co z długością łańcucha będzie pasował? Ogólnie co muszę zrobić przy takiej zmianie?

• Mod Team
Napisano

No chyba nie sądzisz ze wstawiając korbe z wiekszym blatem przerzutka nie będzie szkodzić :P musisz ją podnieść odpowiednio. Lancuch będzie za którtki. Tzn. nowy któy ma 114 czy 116 ogniw powinien psaować ale skrócony z napędu 42 moze być za krótki.

Napisano

Witam, to ja się podłącze do tematu.

moja kaseta i korba przeżyły właśnie drugi łańcuch. Pora na trzeci ale mechanik z serwisu twierdzi że kaseta nie przyjmie nowego. Co do korby też zgłaszał jakieś pretensje.

Zwykle niezbyt ufam ludziom którzy chcą na mnie zarobić więc zwracam się z pytaniem do was jak oceniacie zużycie kasety i korby?

https://picasaweb.google.com/101646950122281485632/KasetaIKorba?authkey=Gv1sRgCNmyuuynvpCobw

Sam nie wiem czy kupić tańszy łańcuch i na nowy sezon wymienić kasetę i założyć lepszy łańcuch?

Czy może dokończyć ten zestaw i wymienić wszystko łącznie z korbą?

Albo wymienić kasetę i łańcuch teraz? Wolałbym tego uniknąć bo cienko z kasą na razie, ale z drugiej strony

jak mam spiłować korbę to też jest to mało opłacalne.

Proszę o jakieś rady odnośnie postępowania z tym napędem pozdro!

Napisano

Ogólnie nie wygląda to źle, jedynie rzucił mi się w oczy piąty bieg na kasecie pod względem zużycia. Nowy łańcuch powinien się raczej przyjąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...