windforce Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Witam, Czy ktoś obeznany w temacie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie, czy i czym różni się od siebie przerzutka przednia SRAM X9 w wersji 3x10 i 2x10? To to samo, czy jednak są jakieś różnice? Czy manetka do przedniej przerzutki też czymś się różni w wersji 3x10 i 2x10? Pytam gdyż chcę zmienić napęd na 2x10.
Mod Team Pixon Napisano 5 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2012 Różnica jest taka, że przerzutka 2x10 nie zadziała ci z systemem 3x10, ponieważ nie obsłuży całego zakresu pojemności korby, nawet jeżeli jej się to uda, to będzie to działało co najmniej przeciętnie. W wersji 2x10 jest inaczej skonstruowany (wodzik? pantograf?) przerzutki, część odpowiedzialna za wrzucanie i zrzucanie łańcucha z poszczególnych zębatek.
gruber69 Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Prowadnica w 2x10 jest krótsza i nie zadziała z 3x10, na najmniejszej zębatce mogłoby szorować o prowadnicę. W drugą stronę być może się uda. Tak samo z manetkami. 2x10 nie obsłuży przerzutki 3x10, bo braknie jednego biegu, w drugą stronę teoretycznie się da.
windforce Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Napisano 8 Czerwca 2012 Prowadnica w 2x10 jest krótsza i nie zadziała z 3x10, na najmniejszej zębatce mogłoby szorować o prowadnicę. W drugą stronę być może się uda. Tak samo z manetkami. 2x10 nie obsłuży przerzutki 3x10, bo braknie jednego biegu, w drugą stronę teoretycznie się da. Dzięki, chodziło mi o różnicę w budowie prowadnicy i raczej interesuje mnie tylko zmiana z 3x10 na 2x10, nie odwrotnie. Zamiast nowej korby chcę kupić pająk z zębatkami 22/36 w miejsce obecnych 22/33 i wywalić blat 44T. Jedynym problemem pozostaje linia łańcucha, najmniejsza zębatka z tyłu i średnia z przodu daje spory przekos, więc musiałbym jakoś przesunąć zębatki korby do zewnątrz, ale to już problem na inny temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.