Skocz do zawartości

[piasta/kaseta] kaseta deore a aluminiowy bębenek

Iskra14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem, bo znalazłam koło w dobrej cenie na piaście novatec d712 ale piszę, że ma aluminiowy bębenek i potrzebuje kaset na pająku. Kasetę mam 10rzędową deore hg62 i ona z tego co wiem na pająku nie jest :/ czy da się tu cokolwiek zrobić, czy raczej szukać koła na cięższym novatec d042?

Czy sławna metoda z szywkami miałaby tutaj zastosowanie, czy to tylko do kaset wyższych klas?

Może założyć na razie tak jak jest a później wymienić bębenek na stalowy? Da się tak?

Koła na tych dwóch piastach znalazłam w takiej samej cenie, więc niższa waga na 712 jest kusząca :)

Napisano

Jak wciśniesz zszywkę to nie ma znaczenia między jaki bębenek a jaką kasetę.

Nacinanie bębenka jest kwestią wyłącznie estetyczno-wizualną gdy kasety nie ma na bębnie.

Napisano

Czyli nie wpłynie to na jakoś pracy piasty? Czytałam, że po takich przygodach nie da się założyć nowej kasety po zużyciu pierwszej

Napisano

sam używam tego Novateca z kasetą SLX, czyli na niepełnym pająku i nie ma dramatu. Owszem, są drobne nacięcia, ale w niczym nie przeszkadzają, a zszywek nie mogłem u siebie wcisnąć. Nową kasetę przyjmie bez problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...