Skocz do zawartości

[Rower MTB] 3000zł

azzurek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Potrzebuję pomocy w wyborze nowego sprzętu.

Iż że jestem nowy jeżeli chodzi o jazdę na rowerach.

Potrzebuję pomocy przy wyborze roweru MTB mam większe doświadczenie z jazdy na Crossach niestety z tego co tutaj widzę na wiele się nie zda : D, ale teraz do tematu.

Potrzebuję rower do jazdy po górach, lasach (ciężkim terenie), ale też by móc też jakoś pojeździć po asfalcie, rozmawiałem ze znajomymi i doradzili mi niejaką odmianę MTB "Dual" dostałem też link do tego sprzętu Allegro nie wiem czy jest on godny uwagi. Bo się na roweruch nie znam :D. Wiem że cena jest dosyć duża ale tak jak mówiłem że o to że będę jeździł nie będzie ulegać u mnie wątpliwości. Iż przesiadam się z Crossa (cena paliwa, utrzymanie) : ), chodzi mi o to czy np porównując rower ten co wysłałem wcześniej a Allegro to który bardziej się nada do moich wymagań ?, zapomniałem dopisać że chodzi też o skakanie itd itd. wiem że napisałem tutaj tyle moich wymagań że lekka przesada, ale chodzi mi o to czy będziecie mi wstanie poradzić jakiś rower do 3 tysięcy.

Z góry dziękuję i przepraszam za jakiekolwiek literówki : )

Napisano

Obawiam się ,że ciężko pogodzić skakanie i jazdę po asfalcie . Cube absolutnie do skakania się nie nadaje . To normalny rower MTB XC . Do jazdy w górach , w trudnym terenie . Na asfalcie też sobie poradzi , a jeśli założysz cienkie opony to poradzi sobie świetnie .

Ten dual to specjalistyczna maszyna do jakichś ciężkich zastosowań ( nie znam się na skakaniu ) . Ma rozmiar 14,5 " , waży 15 kg ! Jak chcesz na tym śmigać po asfalcie ? Na normalne wycieczki to się nie nadaje .

Napisano

Nie wiem co to jest ten dual ale nie powala pod wzgledem wyposazenia. Chyba ktos tam cos zmienial bo tak pomiesznaego zestawu dawno nie widzialem. Amor RS Domain tylko nie podane ktory model.

Za 3000 kupisz fajny rower XC hard tail (moim zdaniem to zamalo na jakis znosny tylni amortyzator) ale skakc (DH) na nim raczej nie radze.

Napisano

Zastanów się do czego dokładnie potrzebujesz roweru? Bo podane przez Ciebie wczesniej dwa modele służą do czego innego. I nie za bardzo da się je porównać ze sobą.

http://www.forumrowerowe.org/topic/41728-typy-rowerow/

P.S. Ostatnio zaliczyłem trzydniowy rajd asfaltowy na moim rowerze do enduro (15 kg i opony 2,3"). Zrobiłem ok 300km i tragedii nie było. Choć nie czarujmy się, znajomi na szosówkach trochę mieli łatwiej :D .

Nie ma roweru uniwersalnego. Musisz się zastanowić jaki typ jazdy będzie przeważał i taki rower kupić.

Pozdrawiam

Napisano

Sprecyzuję trochę swoja wypowiedź, potrzebuję rower do takich zastosowań jak cross czyli jazda górska/lasy i bezdroża. Więc na 100% musi być wytrzymały, mówiąc o asfalcie chodzi mi o to że mam około 50-60 km do gór Czeskich więc chodzi mi o dystansy od 50 do 100km (asfalt). Mówiąc o skakaniu chodzi mi dokładnie o to że jednak w lasach są fajne hopki i można poskakać nie mówię tutaj o żadnym "street MTB" itp. Proszę tutaj tez o wyrozumiałość bo tak jak mówiłem jestem nowy w tej dziedzinie sportu : ).

Więc myślę że choć trochę sprecyzowałem moją wypowiedź. I będziecie mogli mi doradzić jakiś rower.

A i czy warto patrzeć na rowery firmy "Cube" do tych zastosowań jakie podałem ?

By jeszcze bardziej sprecyzować swoją wypowiedź znalazłem filmik do czego mniej więcej rower będzie mi potrzebny Mtb | Blackrock Oregon - YouTube . Zdaję sobie sprawę że to profesjonaliści chodzi mi tylko o przykład :) + o takie skoki jakie ja mam na myśli są do zobaczenia na Filmie.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)

Napisano

To co podales to jest praktycznie DH. Za 3 tys zlotych kupisz cos do XC, To co podeslales na filmiku to sa Knolly. Koszt do Trail/All mountain to ok 2100 Euro/ rama i ok 3100 kompletny (zaleznie od osprzetu). Dobry Trial kupisz taniej ale moim zdaniem to minimum za Trial/AM 1000 Euro za hardtail i 1500 E za ful sus. Co do Freeride\DH to 1500Euro hardtail i ok 2000 za full sus (ceny bez zadnych promocji).

Jesli chcesz cos do DH to koszt bedzie wiekszy. Jak widzisz "skakanie" na rowerze kosztuje.

Napisano

Przepraszam za moje plątanie ale tak jak pisałem w tej dziedzinie sportu jestem zielony.

To inaczej sie zapytam, jaki wy sprzęty mi polecicie do tej sumy dobry na wyprawy górskie, i inne bezdroża ? Tak by wytrzymał wielogodzinną jazdę po górach i dawał frajdę z jazdy.

http://allegro.pl/rower-cube-aim-disc-2012-rozm-18-sportsales-i2394116657.html czy ten rower wytrzyma jazdę górską ?. I czy w ogóle rowery tej firmy są godne brania pod uwagę ?

Powtórzę się pisząc że główne tereny w których będę przebywał to Polsko/Czeskie góry.

Z góry przepraszam i dziękuję za pomoc : )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...