grzegosz Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Witam, mam takie pytanie, czy w tylnym kole wystarczy 18 szprych? Czy będzie to zbyt wątła konstrukcja (oczywiście obręcz przeznaczona pod 18)? Mam 185cm wzrostu i ważę 72kg. Rower raczej na codzień, więc nie chcę źle zainwestować, ale jeśli to ma rację bytu, czemu nie. Z przodu mam 16 szprych i koło jest cały czas prościutkie Proszę o odpowiedzi raczej ludzi zorientowanych niż teoretyków.
Isonic Napisano 4 Sierpnia 2012 Napisano 4 Sierpnia 2012 To zależy jak jeździsz czy po dziurach czy raczej delikatnie po asfalcie wymijająć każdą dziurę. Sam miałem z tyłu 16 szprychówkę na carbonie i było spoko a w dziurę nie raz sie wpadło zależy to głównie od modelu i marki koła. Co do sztywności nie będzie takie jak na 36 (diabelnie sztywne) na 16 czuć że kolo lekko pracuje. Z przodu mając nawet 4 szprychy będzie dobrze bo na przód nie wywiera się takiej siły. Sam mam 185 i ważę ok 73kg ale nie raz zdarzyło mi się centrować koło. Po prostu nie za bardzo takie koła nadają się na nasze kochane polskie drogi wystarczy dobra dziura i trzeba centrować
Pablito Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Dokladnie jak kolega wyzej napisal, gdyby nie te dziury. Mialem kiedys obrecz na 18 ale niestety byla zbyt slaba cala konstrukcja i co chwila trza bylo centrowac. Ps. Nie wiem czy to tylko ja jezdze bo dziurach i jest dla mnie za slabe czy jak :-)
tobo Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Im mniej tym ciężej jest przywrócić centryczność koła. Dziś masa kół w rowerach szosowych ma małą ilość szprych, także w rowerach stosunkowo tanich więc i popularnych. Rozwiązanie musi się sprawdzać przynajmniej dobrze, inaczej bylby to kiepski interes dla producenta. Do codziennej, beztroskiej eksploatacji wybrałbym jednak (gdybym miał budować koła) rozwiązania mniej problemowe.
Isonic Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Po prostu zależy od producenta i wytrzymałości jak kupisz takie tanie koło to nie spodziewaj się cudu
grzegosz Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Napisano 8 Sierpnia 2012 temat już nieważny, kupiłem komplet shimano rs10, przód 16 tył 20 i po ok. 100km typowo polskich dróg nie mam nic do zarzucenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.