fragi Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 Od 3 dni mam lekkie bicie w okolicy korby/suportu. Z kazdym dniem mocniej bije i częściej. Teraz od strony technicznej. Początkowo brałem wszystko na słuch, teraz w miare możliwości i pedałowania wyczuwam lekkie bicie w suporcie(tak mi sie wydaje) Podczas pedałowania do przodu systematycznie coś bije, przy zwiększonych obrotach bije częściej i głośniej. Nigdy nie miałem takiego problemu. Ale wydaje mi się że to łożyska w suporcie. Dla ułatwienia dodam że podczas kręcenia do przodu jest stukanie, gdy nie pedaluję nic nie słychać natomiast przy pedałowaniu do tyłu też nie ma zadnego dzwięku i odczucia. Czy to faktycznie wina suportu?łożyska?
Mod Team sznib Napisano 27 Maja 2012 Mod Team Napisano 27 Maja 2012 Dla ułatwienia dodam że podczas kręcenia do przodu jest stukanie... A co to, quiz? Napisz jaki masz suport. Ściągnij łańcuch i zobacz czy podczas kręcenia na sucho do przodu zjawisko występuje.
MatiK Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 pewnie suport masz walniety i pod obciazeniem masz bicie przez całą korbe
piotrpki Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 wskazuje na łożysko suportu, ale sprawdź jeszcze pedały.
kapelarz Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 Mam taki sam problem rower ma przebieg nie więcej niż 800km od marca Unibike Flash a suport to "TH / 7420ST-S / ŁOŻYSKA MASZYNOWE / PODWÓJNE USZCZELNIENIE" , gdy czyściłem łańcuch nie zauważyłem takiego stanu pod obciążeniem się nasila, rower jest jeszcze na gwarancji , tylko pytanie czy gwarancja to obejmuje a jeżeli nie to dam rade sam się za to zabrać ?
fragi Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Hmmm.... Wczoraj sprawdziłem na sucho bez łańcucha i nic nie odczuwałem. Natomiast później jak jeździłem odczuwałem lekkie pukanie ale nie tak mocne jak wczesniej. Dało rade normalnie jeździć. Znacie jakieś metody/porady na eliminacje tej usterki? Wydaje mi się że jeśli łożysko miało sie posypać to za kazdym razem coraz gorzej by się jeździło natomiast wczoraj wieczorem było całkiem dobrze.
Mod Team sznib Napisano 28 Maja 2012 Mod Team Napisano 28 Maja 2012 Jeśli na sucho, bez łańcucha kręci sie bez zgrzytów łożyska suportu odpadają. Pozostają: zębatki korby/kasety, łańcuch, piasta tył.
afly Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Ile ważysz? Mnie to wygląda to zniekształcenie taniej korby, po porstu korba z mocowaniem na kwadrat jest mało sztywna, co może sprzyjać pod większym obciążeniem jej defektom/odkształceniom. Jest to element podlegający gwarancji do chyba trzech miesięcy - musisz sprawdzic w warunkach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.