Skocz do zawartości

[porada] Full czy sztywna rama?

tomi0217

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie do doświadczonych w temacie osób, a mianowicie czy warto przesiąść się na fulla?? lata ścigałem się w xc i naszło mnie czy by tak nie przesiąść sie na amortyzowana ramę. Chodzi mi o wady i zalety. Na chwilę obecną jeżdżę trekiem:

post-153620-0-88430500-1337940646_thumb.jpg

Napisano

Ja jestem zwolennikiem fulli, ale w Twoim wypadku wszystko zależy jakie są priorytety. Jeżeli faktycznie nastawiasz się na ściganie - maratony to w naszych warunakach sztywniak raczej bedzie sprawowal sie lepiej z uwagi na mniejsze straty energii i niższą wagę roweru. Rama fulla z uwagi na swoje konstrukcje jest cięższa, ale jężeli masz sporo fundusze to spokojnie można zejśc poniżej 10kg (zobacz rowery w subforum mania lekkosci - FS). Co do wspomnianych strat energii są one spowodowaniem bujaniem zawieszenia, chociaż są dampery z platofrma w ktorych teoretycznie zawieszenie powinno dzialac faktycznie wtedy kiedy jest taka koniecznosc. Są też dampery z blokada, gdzie praktycznia robi Ci się sztywniak.

Jeżeli Twoim priorytetem nie są maratony, to szedłbym od razy w fulla. Jazda na nim w moim odczuciu daje nieporownywalnie wiekszą frajdę i nie obciąża tak kregoslupa (plaga naszych czasow). Przejedz sie na porzadnej amortyzowanej ramie to sam sie przeknasz;) Co do wad to hmm.. zazwyczaj mozna zamontowac jeden koszyk na bidon ;)))

Napisano

Ja w tym roku przesiadłem się na fula i frajda jest niezła, prędkości w dół znacznie wzrosły, trudniejszy teren nie powoduje że wybijasz się z rytmu pedałowania bo musisz wstać z siodełka żeby nie oberwać w dupkę. Wady to droższy serwis bo dochodzi zawieszenie, ale to nie są aż takie duże koszta

Napisano

Ideałem było by mieć i fulla i ht.Moim zdaniem największym minusem fulla jest cena,bo dobry full musi kosztować.Rama musi posiadać platforme,żeby nie potrzebnie nie bujała.Bez platformy też da radę jeździć ale straty są sporę więc o ściganiu można zapomnieć.Dla mnie na dzień dzisiejszy dobrym pomysłem jest Spec Epic.Z tym,że lepiej kupic cały rower,bo sama rama wychodzi bardzo drogo.

Napisano

Jeśli prawdziwe XC to tak, full jak najbardziej, jeśli rower na te polskie pożal sie boze maratony, to tylko sztywniak.

• Mod Team
Napisano

jak nie jestes co tydzien w gorach to nie warto :D

Sorry, ale IMO takie rady to można sobie schować w... buty :x

Na ten sezon też stałem przed tym dylematem i wybrałem fulla, co prawda nie jest to sprzęt 120/120, tylko z przodu 100 + rama 96 (w bB mierzyli i podobno 87 nawet), więc nie jest dużo, jak na razie mogę powiedzieć, że był to super wybór. Startując w maratonach full jest naprawdę bardzo pomocny, wystarczy powyprzedzać trochę ludzi 'po krzakach', żeby zobaczyć o co chodzi ;D

A i full podczas treningów, czy szeroko pojętej rekreacji zapewnia naprawdę bardzo duży komfort, akurat ja mam tę przyjemność, że posiadam damper DT M210 z manetką na kierownicy, blokada działa zupełnie 'na sztywno' i zablokowany damper nie ruszy się nawet o milimetr, co na asfalcie, czy na niektórych podjazdach jest bardzo przydatne, mam wtedy w zasadzie HT, startując w płaskich maratonach to świetne rozwiązanie.

Biorąc pod uwagę jeszcze to, że mieszkasz w górach to nie ma się nad czym zastanawiać, FS to chyba oczywisty wybór w takiej sytuacji, zwróć tylko uwagę na konstrukcje zawieszenia.

Napisano

Troche skatowalem fulla przez ostatnie 2 lata i dalej ciesze sie jak dziecko jak jade tym w terenie. HT bym sobie chetnie kupil jako dodatkowy rower, i to tylko pod warunkiem ze 29 w karbonie... alu ht never again :D Fulla na HT rowniez nie zamienie.

Napisano

Z tego co tutaj czytam to praktycznie brak wad fulla, wszystko wskazuje na to że czas będzie sprzedać dotychczasowy rowerek i złożyć jakiś konkretny sprzęcik bo maraton goni maraton.. Dzięki koledzy za pomocne rady, wiele mi rozjaśniły. Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli masz platformę, to oczywiście to nie niweluje kompletnie strat energii, aczkolwiek odczuwalnie je zmniejsza, blokada skoku z manetką praktycznie powoduje, że 'na zawołanie' masz HT (o ile blokada na sztywno) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...