Skocz do zawartości

Puxa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam strasznie zjechaną korbę no-name i suport na kwadrat. Już się nie da jeździć :P Dlatego chcę kupić suport + korbę najlepiej FC-M442. Tylko teraz shimano zaleca suport z osią 113 mm a moja stara ma 128 mm. Czy będzie to pasować ? Czy może lepiej kupić coś z osią 123/121 ? Gwint BSA mufa 68 mm. Na tym osprzęcie mam złą linię łańcucha bo łańcuch spada z najmniejszego blatu i wogóle kiepsko to chodzi :P Doradzicie coś ?

Napisano

Łańcuch spada, bo przerzutka jest źle ustawiona. Choćbyś miał nie wiem jak skopaną linię łańcucha, prowadnik musi utrzymać łańcuch w ryzach.

15mm różnicy w długości wałka, czyli 7,5mm na stronę. Różnica ogromna, to nie będzie pasowało.

Napisano

Na a gdyby zaaplikować 121/123 ? Jak by to chodziło ? Różnicy będzie 7/5 mm czyli około po 3 mm na stronę. Moim zdaniem powinno działać chyba że się myle :P

• Mod Team
Napisano

3mm to też sporo ale działać będzie, ty pewnie nawet różnicy nie zauważysz. No ale skoro masz kupować suport i korbę to poco wydziwiać ? kup taki jak ma być i święto.

Napisano

Zamiast kombinować, kup odpowiedni suport i złóż wszystko porządnie. To nie jest GXP, żeby suport kosztował od 100zł w górę, tylko kwadrat za 30zł max.

I tak ma już swoje kilometry przejechane, więc wcześniej czy później będziesz musiał go wymienić.

Napisano

No ale na początku napisałem, że suport i korba nadają się na śmietnik, a ja chcę kupić nową korbę i suport nie na kwadrat tylko na octalink i nic nie kombinuje tylko normalnie się pytam bo pierwszy raz w życiu mam doczynienia z suportem. Wywnioskowałem, że oś dla mojego roweru powinna mieć przynajmniej 123 mm a więc za takową będę się rozglądał, a z racji tego że kupuje nowe części chcę je mieć w systemie octalink/isis.

Napisano
Wywnioskowałem, że oś dla mojego roweru powinna mieć przynajmniej 123 mm a więc za takową będę się rozglądał,

Długości osi nie dopasowuje się do roweru, tylko do konkretnych korb. Za długa i będzie problem z największą tarczą korby, bo przerzutka nie sięgnie. Za krótka - w skrajnym wypadku, najmniejsza tarcza może ocierać o widelec i też problem z pierwszym biegiem.

Z własnego doświadczenia, powiem Ci, że 3 mm różnicy w długości osi, nie pozwoli przerzutce przełożyć łańcuch na dużą tarczę. Zawsze możesz próbować, aby się przekonać. Suport nie jest drogi, więc możesz zmienić.

Napisano

W końcu trochę ogarnąłem i jeżeli dobrze myślę to kupie suport bb-es25 126 mm i korbe fc-442 co o tym sądzicie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...