Skocz do zawartości

[2000-2500] MTB Trek 4500 DISC vs Unbike Flite

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoję przed zamiarem kupna roweru i nie wiem, co wybrać. Moim pewniakiem był Trek, bo..bo tak. Po prostu. Nie wiem dlaczego. Jednak poczytałem ostatnio i moją uwagę zwrócił ten Unbike:

http://sport-bike.pl/pl/p/Unibike-Flite-2012/330

Więc, chciał bym się doweidzieć, czy naprawdę i dlaczego jest lepszy od takiego Treka?

http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=7643&&id_pod_kat=62&&id_kat=7

Wzrost 182

Waga 65

Jeździłem w sklepie na Treku 18'' i chyba rozmiarowo był dobry.

A i przy okazji, chciałbym się dowiedzieć, czy to jest oryginał?

http://allegro.pl/super-trek-6500-kozak-zobacz-nowy-i2352601283.html

Bo szukałem tego modelu w takim kolorze i nigdzie nie znalazłem. Takie malowanie miał 6000 z tego, co znalazłem, ale tu jest wyraźnie 6500.

Napisano

Trek 4500 to rower turystyczny a 6500 to rower terenowy - wybór należy do Ciebie.

Rozmiar 18.5" będzie OK. , mimo, że to model 2010 warto brać w rozsądnej cenie.

Napisano

To rowery z innych kategorii, unibike jest zdecydowanie bardziej sportowy co do geometrii, trek to tzw miejski mtb. Krótki, wysoka główka, pozycja trochę mało efektywna do dynamiczniejszej jazdy. W konfiguracji fabrycznej ciężki okrutnie, ponad 14 kilo. Wymaga doinwestowania by mu dodać skrzydeł. Lakier treka jest średniej jakości i łatwo się rysuje. Malowanie ramy co do urody rzecz względna, ale na zbliżeniu prezentuje się sympatycznie, na tym modelu lakier "jedwabisty mat", tak bym o określił. :)

Miałem zeszłorocznego 4500, ten widzę że ma teoretycznie lepszy widelec i przerzutkę deore. Na pewno do wymiany opony, jedna wazy ponad 900 gram.

Napisano

Co rozumiesz przez rozsądną cenę?

I pozostaje kwestia Trek vs Unbike:)

Edit:

@tobo dzięki, jak pisałem swojego posta, to twojego jeszcze nie było. Hmm. Mówisz, że Trek jest mniej sportowy. To znaczy, że wolniejszy i mniej zwrotny?

?

Napisano

Wg mnie rower ma dwa duże minusy: geometria i masa, jeśli rower ma służyć do bardziej zaawansowanej jazdy w terenie niż proste i niewymagające kondycyjnie i technicznie szlaki. Jazda na nim jest całkiem przyjemna dopóki nie ma podjazdów ani potrzeby dynamiczniejszego pedałowania - wtedy czuć masę a przede wszystkim wyprostowaną pozycję, której nie da się za bardzo skompensować np obróceniem mostka.

Napisano

Unibike pomimo teoretycznie sportowej geometrii jest dosyć drętwy w terenie, Trek 6500 zdecydowanie przyjemniej się prowadzi.

Rozsądna cena to coś około 3200 zł.

Tobo

Tam jest jeszcze jeden Trek - 6500 .

Trek 4500 to bardzo krótki rower o wyprostowanej turystycznej pozycji, Trek 6500 jest zupełnie inny rower - dłuższy.

Napisano

Co rozumiesz przez rozsądną cenę?

I pozostaje kwestia Trek vs Unbike:)

Edit:

@tobo dzięki, jak pisałem swojego posta, to wojego jeszcze nie było. Hmm. Mówisz, że Trek jest mniej sportowy. To znaczy, że wolniejszy, mniej zwrotny?

?

Nie jest "wolniejszy" w bezpośrenim znaczeniu tego słowa. Twoja pozycja na nim będzie zdecydowanie bardziej wyprostowana, bo rama jest krótka a główka wysoka, do tego producent daje podkładki pod mostek i mostek o sporej wysokości, plus gięta kierownica.

Nie wiem jak ten suntour (w tym treku ma hydrauliczną blokadę manetką) ale mój xcm to kompletnie nieporozumienie, ugina się maksymalnie 30 ze 100 mm skoku, nawet przy próbie wzięcia go gwałtem.

Na pewno na plus są napęd, nowe acery i alivio działają bardzo sympatycznie, oraz hamulce.

Kolega przymierzył się do treka 4500, ja takowego posiadami o tym piszę. Seria 6 to inna rama co do geometrii, a na 6tce założyciel tematu nie siedział.

Jeśli zależy mu na efektywności poruszania się wszechstronnie w terenie to wg mnie trek 4500 odpada. Sam producent ustawia go w innej kategorii niż rowery serii 6 i 8. Seria 3 i 4 to wyjście naprzeciw potrzebom wielu nabywców, którzy poruszają się w mieście rowerami mtb - chcą roweru w typie mtb z jego charakterystyką ale jeżdżą nim w warunkach niekoniecznie terenowych.

Napisano

Tobo piszesz o treku 4500 a w pierwszym poście jest podany jeszcze jeden Trek 6500 , i ten właśnie model można porównywać z Flite ...

Jeśli porównać te 3 rowery to model 4500 jest zupełnie inny, i zgadzam się , że odpada jako rower terenowy.

Napisano

Pracuję w sklepie treka i obecnie seria 3 i 4 to najpopularniejsze rowery mtb treka na kołach 26 cali co do ilości sprzedawanych. Nabywcy zainteresowani "prawdziwym" mtb kupują 29ery, czyli rowery mtb na dużych kołach, sprzedaż rowerów xc wyższej klasy na kołach 26 cali w przypadku treka zanika (jeśli chodzi o rowery ze sztywnymi ramami). Oczywiście są w ofercie ale sprzedają się sporadycznie.

Napisano

No tak, może w Norwegii lubią "miejskie górale" które mają niewiele wspólnego z jazdą w terenie ... Wybór czy góral miejski czy terenowy należy oczywiście do iRayl może on nie potrzebuje prawdziwego górala ;) ...

Napisano

Ja wiem co jest napisane w pierwszym poście i staram się odnieść tylko do tego, z czym autor tematu miał na żywo styczność, nawet jeśli tylko przymiarkowo w sklepie.

Odradzam go jako posiadacz, jeśli rower ma być do czegoś więcej niż rekreacyjna jazda w łatwych warunkach.

W tej chwili 4500 jest moją zimówką, jako rower dojazdowy do pracy jest dobry.

Ja nie wiem czego on potrzebuje, bo nie określił bliżej swoich potrzeb. Do tego, do czego przeznaczył tego treka producent nadaje się ondobrze.

Napisano

Przejdę się dzisiaj do sklepu i poszukam Treka z tej serii 6 i tego Unbike. Czy jeśli nie znajdę Teka, a Unbike będzie wygodny, to czy ślepo kupować Treka, jeśli będzie dobra cena?

Napisano

Tobo

Oczywiście obydwaj twierdzimy , że 4500 to nie jest rower terenowy, ja dodatkowo wyjaśniam różnice między 4500 a 6500 .

iRayl

Jeśli ja miał bym wybierać między Flite a modelem 6500 , to na ślepo biorę 6500 w rozmiarze 18,5" - mam 182 cm wzrostu :)

Napisano

Na ślepo to może nie być dobry pomysł.

Nie rozumiem czegoś: jeśli unibike będzie wygodny to czy na ślepo kupować treka serii 6? Ze względu na podobieństwo geometri czy jak?

Jeśli potrzebujesz roweru bardziej usportowionego to z pary trek 4500 i unibike wybrałbym unibike. Jeśli wizualnie bardziej odpowiadają ci treki to bardziej zbliżone do siebie w zachowaniu będą trek serii 6 i unibikie i kierując się w ten sposób można powiedzieć że tak, trek będzie dobry.

Napisano
Czy jeśli nie znajdę Teka, a Unbike będzie wygodny, to czy ślepo kupować Treka, jeśli będzie dobra cena?

Ja wybieram na ślepo, a właściwie na pewniaka (długości ram są bardzo zbliżone) , ponieważ znam (wiem jak jeździ) zarówno Unibike 19" którego ma mój kolega jak i Treka ponieważ mój syn ma model 8500 18,5" o identycznej geometrii jak 6500 , więc ja wybieram na ślepo ... tak napisałem ;)

A co pasuje iRayl tego nie wiem ...

Napisano

Byłem dzisiaj w dwóch sklepach, niestety w żadnym nie mieli Treka z serii 6 w moim rozmiarze. Za to w jednym ze sklepów sprzedawca, zaczął mnie namawiać na rower 29er, mówiąc, że 29er to same zalety. Wsiadłem na jeden i prowadziło się go ok. Warto kupować 29er?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...