Varqu Napisano 19 Maja 2012 Napisano 19 Maja 2012 Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, mam zamiar w najbliższej przyszłości dokonać zakupu nowego roweru, w związku z czym proszę bardziej doświadczonych użytkowników o radę. Mam niewielkie doświadczenie jeśli chodzi o rowery, chciałbym kupić coś lepszego niż zwykły XC - z amortyzacją hydrauliczną i hamulcami tarczowymi. Czytałem o typach rowerów - i nurtuje mnie jedna rzecz: Czy opłaca się inwestować w rower enduro, jeśli moim głównym zamierzeniem jest jazda w terenie górskim m.in. po szlakach turystycznych, czy wystarczający do tego jest rower XC. Jaka jest najistotniejsza różnica między Enduro a XC? Z góry dziękuję za odpowiedź.
arek_wro Napisano 19 Maja 2012 Napisano 19 Maja 2012 Enduro to rower w cięższy teren, z amortyzacją o ugięciu rzędu 16 cm, czyli 6 cm więcej niż typowe XC. Kupowanie takiego roweru jeżeli zamierzasz jeździć po typowych górskich ścieżkach jest bez sensu, szczególnie z twoim budżetem. Dobra amortyzacja i hamulce tarczowe są już standardem w XC, ale za 1500 zł raczej nie poszalejesz jeśli chodzi o wybór.
Mod Team sznib Napisano 20 Maja 2012 Mod Team Napisano 20 Maja 2012 Zapomnij o rowerze Enduro na pełnej amortyzacji w tej kwocie. Za 2 tys. dostaniesz w miarę podstawowego Crime'a, ale to rower bardziej AM niż Enduro: http://allegro.pl/kross-crime-profesjonalne-enduro-suntour-wawa-i2345558972.html tutaj taniej, ale z większą ramą: http://allegro.pl/kross-crime-ii-rower-gorski-jak-nowy-gwarancja-i2349438534.html Czy rowery Enduro/AM są lepsze od XC? Na pewno są wygodniejsze i pozwalają na więcej w trudniejszym terenie i na zjazdach, ale na prostych i podjazdach dostają po tyłku. Mówię oczywiście o porównaniu rowerów z podobnej półki cenowej, bo można poskładać./kupić enduraka ważącego te11 - 12kg, ale to kosztuje spooore pieniądze.
Varqu Napisano 20 Maja 2012 Autor Napisano 20 Maja 2012 Rozumiem, chyba jednak zdecyduję się na XC, a ewentualny zakup Enduro pozostawię na nieokreśloną przyszłość. W związku z tym moje pytania, jakie rowery XC moglibyście polecić w tym przedziale cenowym ( 1000-1500), czy lepiej kupić rower używany czy nowy oraz co jest najważniejsze przy zakupie roweru jeśli chodzi o podzespoły?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.