Froop Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Witam Dziś ku mojemu zdziwieniu, bo ostatnio wszystko ładnie pięknie przy mocnym depnięciu zaczęło coś strzelać/przeskakiwać. Jako że już dużo o takich przypadkach czytałem wykonałem trochę prób i łańcuch strzela tzn ślizga się tylko na siódmym rzędzie. Więc jako serwisant amator sądzę że łańcuch odpada bo powinien ślizgać się na wszystkich a tu tylko na jednej koronce. Pewnie dlatego że najczęściej właśnie na niej jeździłem. I jeszcze mam pewien dylemat a mianowicie prosiłbym was abyście mi powiedzieli czy to jest kaseta czy wolnobieg, bo czytałem o tym i naprawdę starałem się jakoś to odróżnić od siebie ale nie potrafię. Dodaję chyba wyraźne zdjęcia w załączniku. Gdybym wymieniał ten wolnobieg/kasete to musiałbym również łańcuch wymienić? W prawdzie napęd miałem wymieniać zimą na 9rz. a tu taka niespodzianka.. w czerwcu będe wymieniał korbę na Shimano Alivio FC-M410 nie będzie to komplikować?
dovectra Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 wolnobieg więcej jak 7 rzędów nie ma co dawać, kup wolnobieg i łańcuch 7- kę i jazda
malheureux Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Jakbyś chciał 9 rzędów, to musisz oprócz kasety zakupić też piastę pod kasetę (albo całe koło), przerzutkę tylną, manetki i oczywiście łańcuch 9 rzędowy.
Froop Napisano 17 Maja 2012 Autor Napisano 17 Maja 2012 tak tak wiem. Dlatego na zimę żebym zebrał trochę kasy do tego czasu bo planowałem alivio i gdzieś wyszło by z 500zł. no ale że na razie taką gotówką nie dysponuję to tak jak kolega wyżej, zakupię jakiś wolnobieg + łańcuch kupię to: http://allegro.pl/zestaw-shimano-wolnobieg-7-rzedowy-ug51-spinka-i2333709569.html W takim razie temat wyjaśniony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.