Skocz do zawartości

[napęd] problem z napędem

mateusz0595

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taki problem. Składałem rower z nowych i używanych części. Po złożeniu nie do końca działa mi napęd pomimo tego, że dziś odebrałem rower z serwisu gdzie regulowali mi przerzutki. Mam manetki XT sl-m770 3x9 przerzutki XT przód fd-m770 tył rd-m772 korbę XT fc-m770 44-32-22 kasetę SLX hg-80 11-32 ( częsci używane w dobrym stanie) i nowy łańcuch hg53. Problem w tym , że na zębatkach tylnych 3-6 przeskakuje mi łańcuch mimo to, że kaseta jest w dobrym stanie. Łańcuch jest napięty dobrze. W czym problem? Czy muszę kupic nową kasetę? jak tak to jaka by pasowała do tego łałcucha i osprzętu?

Napisano

Dziwna sprawa. Przypatrz się dobrze, jak pracuje łańcuch na niej. Stań z tyłu i obserwuj, jak się układa na zębatkach. Czy czasem nie są pogięte. Może da się zauważyć moment, kiedy przeskoczy i powód.

Napisano

o dziwo teraz wszystko chodzi jak należy, próbowałem tak jak Pan proponował i nie przeskakiwał więc pomyślałem że przy większej masie może to występuje to wsiadłem na rower i chwile pojeździłem i żadnego przeskoczenia. Może już się dopasowało bo dopiero dzisiaj pierwszy raz zostało to wszystko złożone i wyregulowane. Zobaczymy jak jutro będzie. Wrazie co to będę pisał. Jeszcze takie pytanie mam na koniec..(jestem początkujący założyłem dzisiaj konto tutaj aby się dowiedziec cos o tym napedzie) ale pytanie takie czy mogę zamieścic wpis że mam w sprzedazy jakis rower?

Napisano

Być może coś się dostało między zębatki i wyrzucało łańcuch. I być może, już wypadło.

Co do oferty sprzedaży, to poczytaj regulamin, na głównej stronie. Pewnych uprawnień nabywasz dopiero po napisaniu iluś tam postów.

• Mod Team
Napisano

Jeżei to ta kaseta bied 4, 5 i 6 sa juz lekko zjedzone wec nie dziwi mnie ze lancuch skacze. Można zrobić szlif kasety szybko i tanio i będzie jak nowa.

• Mod Team
Napisano

Jasne ze da, jak masz wiertarke, imadło i sporo czasu to mozna to zrobić samemu. Szlifowanie kaset ja robiłem wg tych wskazówek i przywróciłem kasete do stanu praktycznie nowego. Nowy lancuch śmigał jak złoto. W serwisie mysle ze odprawili by cie do kupna nowej.

http://www.forumrowerowe.org/topic/62397-kaseta-jak-bardzo-zuzyta-kaseta/page__hl__szlifowanie__st__20 tutaj opisywałem jak to robić, zresza pisałem o tym wiele razy jak chcesz to szukaj.

• Mod Team
Napisano

Kaseta była w stanie przejściowym, po kilki km sie mogło ułożyć, dopasować i działa. Jeżeli kaseta by była troszke bardziej zjedzona to już szlif lub przetop na żyletki.

• Mod Team
Napisano

Jak zaczeło będzie juz do śmierci raczej, ale kolejny nowy nie przelamie lodów z kasetą, tak ze na tym co masz do zajechania kasety lub późniejszego jej szlifu.

• Mod Team
Napisano

I jak nigdy nie zrobisz to nigdy umiał nie będziesz ... Ja zajechałem XT, (powiedzmy) i mogłem wydać 170 na nowego XT lub 2zł na kamień szlifierski i 2zł na browar :D i kreci sie do dzis :P oczywiście nie oplaca sie robić tanim kasetom ale można sie nauczyć na i tak juz zużytym sprzęcie a owe części dac np do zimówki jak ktoś jeździ zimą sporo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...