Skocz do zawartości

[Opona] Trze o ramę Pomysły

kamasiema1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam piszę w sprawie małego problemu w moim rowerze . Chodzi o to że kilka dni temu pękły mi szprychy (2szt) i postanowiłem je wymienić oraz wycentrować , oraz przy okazji wymienić kasetę łańcuch i zębatkę z przodu . Gdy wszystko złożyłem do kupy okazało się że opona trze o ramę . Nie jest ona za duża bo jeżdżę na 2,35 już ok ponad roku i nigdy mi się tak nie działo . Czy możliwe że druty w oponie się wykrzywiły gdy koło było scentrowane ?? Opona nie trze ciągle tylko w kilku miejscach . Czy będę musiał wymienić oponę na nową . Całe koło jest trochę przesunięte w lewo . Możę to być spowodowane zmianą kasety z 7 rzędowej na 8 rzędową ?? Wielkie thx za odp .

• Mod Team
Napisano

Zmiana kasety z 7 na 8 wymaga przesunięcia koła w prawo czyli w strone kasety. trzeba naciągnąć szprychy po stronie kasety jednocześnie popuszczając te od strony hamulca tarczowego ( no czyli z drugiej strony piasty).

• Mod Team
Napisano

Zmiana kasety z 7 na 8 wymaga przesunięcia koła w prawo czyli w strone kasety. trzeba naciągnąć szprychy po stronie kasety jednocześnie popuszczając te od strony hamulca tarczowego ( no czyli z drugiej strony piasty).

A niby z jakiej racji?!

Piasta siedzi w hakach ramy cały czas tam samo, co ma dać przesunięcie felgi się pytam?

Kolego oddaj do centrowania i zaznacz żeby sprawdzili centryczność ośki piasty i całej piasty względem felgi.

• Mod Team
Napisano

Gdyż kaseta 7 od 8 rzędowej rozni sie szerokością jednego biegu. w obu przypadkach koło jest na środku. Jezeli do starego kołą ktoro było na 7b dołożymy kasete 8b (np przekłądajać bębenek z innej piasty) sprawiamy ze koło sie przesuwa i juz nie jest na środku.

Jeżeli koło było w całości wymieniane razem z kaseta problem nie powinien zaistnieć. Jeżeli zaistniał trzeba sie bliżej przyjrzeć zagadnieniu.

• Mod Team
Napisano

No chyba że masz na myśli szczególną sytuację wymiany jedynie bebenka, wtedy jestem w stanie się zgodzić że trzeba przesunąć ale nigdy nie trafiłem takiego przypadku, znasz taki choć jeden? (ktoś takie bębenki produkuje do podmiany? korpus piasty jest wystarczająco wąski żeby to w ogóle się zmieściło?)

Zwykle wymienia się całą piastę więc jest to naprawdę szczególny przypadek. bo normalnie kasete 7b na bebenek 8/9b mozna założyć z podkładkami i nic wiecej niei trzeba tu robić, odwrotnie niema opcji poza wymienionym.

Znacznie bardziej prawdopodobny jest błąd przy centrowaniu.

• Mod Team
Napisano

Tak wymienia sie całą piastę i jak ktoś tego nie zrobi poprawnie obrecz może nie być na środku, bo w kołach 7b obie strony szprych mają podobny kąt i naciąg, przy 8b od kasety są prawie pionowo w przeciwieństwie do drugiej strony.

Zaplatałem koło nie jedno i nie raz wymieniałem piastę i wiem jak jest :P, wymieniałem również same bębenki wiec tez wiem jakie są konsekwencje takiego czynu.

znasz taki choć jeden? (ktoś takie bębenki produkuje do podmiany? korpus piasty jest wystarczająco wąski żeby to w ogóle się zmieściło?)

Chociażby stara piasta 7b shimano i delikatnie nowsza deore, niczym sie nie róznią poza bębenkiem (tak w skrócie) zamieniasz i masz, bo części do siebie pasują, jak jest obecnie z nowymy piastami deore, xls czy xt nie mam nie wiem nie rozbierałem jeszcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...