hehe12 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Kupiłem koło http://allegro.pl/kolo-przednie-26-maszyny-novatec-stozek-i2275131870.html#tabsAnchor Koło ma bicie góra/dół oraz na boki - około 1mm. Spodziewałem się że kupując nowe koło, koło będzie idealnie proste. Sprzedający napisał mi że koło jest zaplatane na maszynie, i że ma prawo mieć bicie w takim zakresie. Nie wiem co o tym myśleć.
marekw Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 po zakupie roweru koła centrowałem chyba 3-5 razy zanim szprychy były idealnie ponaciągane.
Mod Team Puklus Napisano 14 Maja 2012 Mod Team Napisano 14 Maja 2012 Wg mnie 1mm to jest dopuszczalna wartość zwłaszcza w nie za drogim kole. i nawet bym sie nią nie przejmował. chyba ze jedynka sie spiknie z zerem i zrobią razem 10mm.
Tofi Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Jak jest nowe to licz się z tym że ci się jeszcze rozkalibruje kilka razy zanim się szprychy ułożą. Poza tym jak zaplatane maszynowo, to przypomniał mi się reportaż z fabryki Rometa, gdzie roboty centrowały koła. Odbywało się to poprzez rozgięcie odpowiednich szprych, a nie po przez skrócenie ich długości podczas wkręcania w obręcz. Rezultat niby ten sam bo wyrównuje się napięcie szprych, tylko że po jakimś czasie szprychy popracują i wrócą do linii prostej i koło jest dalej scentrowane. Nawet prawidłowo ręcznie złożone koło i tak będzie się układało na początku, dlatego natrafisz na forum na opowieści, że ktoś tam nowe koło centrował po kilku dniach jazdy, nawet kilkukrotnie. Dodatkowo pamiętaj, że koło centruje się na jakąś tolerancję, bo idalnie to tylko w erze tak mają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.