pajomcek001 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Witam Muszę zmniejszyć mostek, szukam i nigdzie nie mogę znaleźć mostka o długości maksymalnie 5 cm. Rower, który kupiłem w błogiej nieświadomości i po zdaniu się na pomoc sprzedawcy okazał się gwoździem do trumny. Jest za duży, a nie stać mnie na wywalenie 1000 zł w błoto. Może poradzicie, gdzie znaleźć jakiś tani mostek?
paweloko Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Nie podałeś żadnych konkretnych informacji na temat tego mostka. Jak np. typ mocowania, wznios, średnica kierownicy.[0]=&a_text_i[420][1]=&distance=1&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enabled=0&state=0&offer_type=1&order=p&price_from=&price_to=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E"] Zobacz tu jest wybór.
PoleK Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 moim zdaniem jeśli sprzedawca dobierał Ci rower i dobrał zbyt duży, to bym go poprostu oddał, bo sprzedawca udzielił niepoprawnych wskazówek...
pajomcek001 Napisano 27 Maja 2012 Autor Napisano 27 Maja 2012 w końcu udało mi się znaleźć suwmiarkę i zmierzyć kierownicę. 25,4 Niestety na allegro nie ma nic co by mi pasowało. Jest mostek za 39 zł, srebrny (o taki mi chodzi, bo cały rower mam taki) tylko niestety średnica kierownicy 28.6 :/ Próbuję szukać sklepów rowerowych, ale nie trafiam w nich na tego rodzaju asortyment
miller Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 Szukaj mostków do DH czy FR, to są krótkie mostki, nie wiem co to za rower i do czego go używasz bo pamiętaj że tak krótki mostek mocno zmienia chrakterystykę jazdy i być może że pogorszy twoją sytuację zamiast poprawić
afly Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 ... Niestety na allegro nie ma nic co by mi pasowało. Jest mostek za 39 zł, srebrny (o taki mi chodzi, bo cały rower mam taki) tylko niestety średnica kierownicy 28.6 :/ .. A czy średnica 28,6 nie dotyczy srednicy rury sterowej? Inaczej 1 1/8"? Z tego co wiem kierownice są średnicy 25,4mm i 31,8mm (również można spotkać 35mm w szosowych).
Fenthin Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Jeśli to rower XC, 5cm mostek będzie gwoździem do trumny, ale na podjazdach. Ile masz wzrostu i jaki rozmiar ramy?
PoleK Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 A czy średnica 28,6 nie dotyczy srednicy rury sterowej? Inaczej 1 1/8"? właśnie tak jest...
pajomcek001 Napisano 31 Maja 2012 Autor Napisano 31 Maja 2012 Jeśli to rower XC, 5cm mostek będzie gwoździem do trumny, ale na podjazdach. Ile masz wzrostu i jaki rozmiar ramy? Ja mam 172 wzrostu a rower to MTB ale nie umiem powiedzieć jaki jest rozmiar ramy. To rower noname, tzn niby miał nalepki Bros, ale nawet nie wiem czy taka firma w ogóle istnieje. Generalnie jest dla mnie za duży, ale nie stać mnie w tej chwili na wymianę roweru, muszę żyć z tym co mam. Ponieważ rower jest za duży, więc łapy mam wyciągnięte beznadziejnie do przodu. Dlatego wykombinowałem, że jakbym je przysunął te 5 cm, byłoby lepiej. Obecny mostek ma 10 cm. Byłem dziś w sklepie rowerowym we Włocławku. Koleś który tam sprzedaje usiłuje wcisnąć mi szajs w postaci regulowanego mostka, takiego, gdzie kąt ustawia się samemu. Twierdzi, że jak sobie ustawie ten mostek pionowo, to będę miał nawet mniej niż 5 cm ręce bliżej niż w tej chwili Tylko jakoś podniesienie kierownicy o 10 cm w górę mnie nie przekonuje, a on to ma w d***. Nie mam doświadczenia, jak wpłynęłoby to na samą jazdę, ale raczej mało pozytywnie Ponieważ na allegro nie ma mostków w tym rozmiarze i w cenie max 40 zł, muszę szukać po jakiś sklepach internetowych. Może znacie jakieś, które mają spory wybór towaru? Bo ja jakoś nie potrafię nic namierzyć...
SzymonKa378mierczak Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Ja mam 172 wzrostu a rower to MTB ale nie umiem powiedzieć jaki jest rozmiar ramy. To rower noname, tzn niby miał nalepki Bros, ale nawet nie wiem czy taka firma w ogóle istnieje. Generalnie jest dla mnie za duży, ale nie stać mnie w tej chwili na wymianę roweru, muszę żyć z tym co mam. Ponieważ rower jest za duży, więc łapy mam wyciągnięte beznadziejnie do przodu. Dlatego wykombinowałem, że jakbym je przysunął te 5 cm, byłoby lepiej. Obecny mostek ma 10 cm. Byłem dziś w sklepie rowerowym we Włocławku. Koleś który tam sprzedaje usiłuje wcisnąć mi szajs w postaci regulowanego mostka, takiego, gdzie kąt ustawia się samemu. Twierdzi, że jak sobie ustawie ten mostek pionowo, to będę miał nawet mniej niż 5 cm ręce bliżej niż w tej chwili Tylko jakoś podniesienie kierownicy o 10 cm w górę mnie nie przekonuje, a on to ma w d***. Nie mam doświadczenia, jak wpłynęłoby to na samą jazdę, ale raczej mało pozytywnie Ponieważ na allegro nie ma mostków w tym rozmiarze i w cenie max 40 zł, muszę szukać po jakiś sklepach internetowych. Może znacie jakieś, które mają spory wybór towaru? Bo ja jakoś nie potrafię nic namierzyć... To co on sugeruje jest bez sensu - ustawianie mostka regulowanego na pion robi z twojego roweru hybryde z holenderka, brzydkie i niewygodne. A swoja droga - probowales po prostu wyzszy mostek ? Krotszy + wyzszy mostek, podniesie srodek ciezkosci i twoje rece, wiec powinno bardziej pomoc niz np. -1cm mostek na 6-10 stopni.
suave Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Podnoszenie kierownicy mostkiem regulowanym nie jest bezsensu, pytanie tylko, co chcesz osiąganąć. Z postów wyżej wynika, że nie chcesz podnosić kiero tylko skrócić dojście, wtedy faktycznie regulacja nie będzie dawała efektu.
pajomcek001 Napisano 31 Maja 2012 Autor Napisano 31 Maja 2012 Podnoszenie kierownicy mostkiem regulowanym nie jest bezsensu, pytanie tylko, co chcesz osiąganąć. Z postów wyżej wynika, że nie chcesz podnosić kiero tylko skrócić dojście, wtedy faktycznie regulacja nie będzie dawała efektu. Pozycja na rowerze raczej mi odpowiada, zwłaszcza gdy wieje Obecnie trochę dokucza mi szyja po dłuższej jeździe, ale może to się zmieni, jeśli nie będę miał rąk tak bardzo wyciągniętych do przodu.
afly Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Mam nadzieję, że nie piszemy tutaj o ramie większej jak 19" - bo nie widzę opcji aby to nadrobić mostkiem.... Zmierz odległość od środka suportu do końca rury podsiodłowej http://2.bp.blogspot.com/_vNuhD-enaU0/RznAtXMd8YI/AAAAAAAAAwE/a5EgJ1dVO70/s400/rama_szkic_4.gif
pajomcek001 Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Od środka suportu, do końca rury mam ok. 51 cm. Jednak rura podsiodłowa wystaje ok 3-3,5 cm ponad tę górną rurę, a wg tego rysunku, który zamieściłeś chyba do niej powinienem mierzyć? Jeśli rozmiar ramy to 20" to faktycznie - tragedia. Ale i tak nie stać mnie na zmianę, więc muszę kombinować co poprawić, aby było lepiej
afly Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 ...Ale i tak nie stać mnie na zmianę, więc muszę kombinować co poprawić, aby było lepiej Pewnych rzeczy nie przeskoczysz, skracając mostek, przesuwając siodełko do przodu zaburzasz geometrię - jazda na takim rowerze albo Ciebie zniechęci, albo spowoduje bóle kolan, pleców. I tak wszystko będzie zmieżać do wymiany ramy choćby nie wiem co. Chyba że odstawisz rower, i będziesz używał go sporydaczynie, jak już będziesz musiał...
Iskra14 Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Oosbiście już to przerabiałam, miałam za dużą ramę, wsadziłam krótki ostek i tak to nic nie pomogło. Bolały mnie plecy, ręce szyja. Wszystko i tak prowadzi do wymiany ramy. Mimo to nie rozumiem dlaczego nie możesz oddać kupionego roweru lub wymienić go na miejszy
pajomcek001 Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Napisano 12 Czerwca 2012 Oosbiście już to przerabiałam, miałam za dużą ramę, wsadziłam krótki ostek i tak to nic nie pomogło. Bolały mnie plecy, ręce szyja. Wszystko i tak prowadzi do wymiany ramy. Mimo to nie rozumiem dlaczego nie możesz oddać kupionego roweru lub wymienić go na miejszy rower kupiłem wiele lat temu. Poźniej gdy na nim jechałem potrącił mnie autobus, 2 lata nie jeździłem i teraz wsiadłem znowu. Generalnie już dawno czułem wielki dyskomfort, teraz chciałem coś z tym zrobić. No ale skoro twierdzicie, że szkoda kasy, to nawet nie będę próbował. Może poszukam taniej ramy, choć bardziej wolałbym zmienić rower na crossa.
siimon Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Myślicie, że wartko kupić mostek KLS Master biały - w GoSport są po 50zł...?
Piotrek383 Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Jak są po 50 zł to naprawdę okazja, na allegro chodzą co najmniej po 63 złote. Co do jakości to nie wiem, nie miałem go w rękach, ale raczej warto go kupić bo firma to jakiś zoom tylko kellys.
afly Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 .... ale raczej warto go kupić bo firma to jakiś zoom tylko kellys. Skąd ta pewność? Od kiedy Kellys robi mostki? To że jest tam jego logo, nie znaczy że jest to ich produkt. Ja mam mostek Scott`a który ma pod klapką takie same oznaczenia jak mój wcześniejszy Accent, co najlepsze różnią się tylko długością, pokrywka do trzymania kierownicy itp takie same .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.