hehe12 Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Przez przypadek wyciekł mi olej na dole - przy wyjętym kole naciskałem klamkę. Jak odpowietrzyć hamulec? Chciałbym tylko żeby powietrze usunąć
ILC Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Nie da się odpowietrzyć układu bez oleju, w dodatku, jeżeli go utraciłeś.
buchar69 Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 też kiedyś miałem takie przypadki, spróbuj sam ustawić klocki z powrotem na miejscu, np nożem albo widelcem, jak będzie xłe działał to musisz jak napisł ILC uzupełnić płyn i wtedy działać.
kiku1 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Najlepiej usunąć resztę oleju z układu i zalać nowym
tobo Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Najlepiej usunąć resztę oleju z układu i zalać nowym Po co? Tak czy inaczej nie jesteś w stanie odzyskać sprawnego hamulca bez odpowietrzenia.
Housik Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Zakładam że klocki też zasyfiłes olejem, zatem albo wypalanie albo kupno nowych sie szykuje :]
kiku1 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Po co? Tak czy inaczej nie jesteś w stanie odzyskać sprawnego hamulca bez odpowietrzenia. Chociażby dlatego, że jak wszystko płyn hamulcowy też się starzeje. Jeżeli nie wiadomo jaki płyn był w układzie lepiej zalać nowy, w układzie znajduje się tak niewielka ilość płynu, że koszt całej operacji jest niewielki a zyskujemy pewność że hamulce będą działały dobrze. Ponadto jeżeli wypadł tłoczek z zacisku ( a chyba wypadł skoro olej wyleciał) jak napisał kolega, warto by przemyć i przeczyścić zacisk przed złożeniem by mieć pewność że żaden syf nie dostał się do środka. ( Ja bym tak zrobił)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.