Skocz do zawartości

[łańcuch] Jaki na 9 rzędów?

Dworniok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej

"używany łańcuch w dobrym stanie"

to raczej mało możliwe do osiągnięcia.

Wszystko zależy w jakim stanie masz koronki i zębatki.

Rozwiązanie... kupić łańcuch i sprawdzić jak będzie pracował napęd jak będą problemy to potem trzeba będzie pomyśleć o nowych zakupach.

pozdro

Napisano

Kupowanie używanych łańcuchów w tym przedziale cenowym nie ma sensu. Wskazany łańcuch używam w Levelu A4 2011. Daje radę. Nie mam nic przeciwko. Używam dwóch łańcuchów na zmianę.

W Trans Alpie zmieniłem łańcuch na całkiem nowy po 1500 km. Napęd zaczął pracować inaczej, ale jeszcze nowy się przyjął...

Napisano

No to co ja mam w końcu zrobić. Mój napęd już ma troche więcej km zrobionych. A nie bede całego napędu kupować bo nie mam takiego budżetu.

Napisano

Zależy w jakim stanie masz kasetę (korba wytrzymuje więcej). Ilość kilometrów nie do końca rzutuje, bo ja używałem kasetę głównie na dwóch biegach... Ile km masz przejechane?

Napisano

Dworniok kiedy bedziesz na Cidrach ? Moge ci na kasete zerknąć ...

Jakie masz objawy aktualnego zużycia ?

Używany łańcuch jak juz koledzy wyzej wspomnieli to słaby pomysł ... a nowy czy lub jak się przyjmie zależy od kasety :)

Pozdro

Napisano

No to co ja mam w końcu zrobić. Mój napęd już ma troche więcej km zrobionych.

Kup nowy lancuch, nawet jesli zacznie skakac nie znaczy to, ze kaseta go nie przyjmnie, okaze sie po jakichs 50 km. Chyba, ze bedzie tak przeskakiwal, ze parktycznie wcale nie bedzie dalo sie jechac to wtedy kaseta tez do wymiany. Nie wiem w jakim stanie masz blaty korby ale obstawiam, ze na 90% wymiana kasety i lancucha rozwiaze Twoj problem, a moze tylko samego lancucha ;)

Napisano

To już nawet nie chodzi o przejechane km a o styl jazdy czy "ciężką stopą" jeździł i czy przytkatował.. Kup łańcuch i zobacz jak Ci się sprawuje ze starym napędem, korba to nie problem bo można wymienić blaty a to nie jest kosztowna sprawa :), kasetę też można dorwać w "lepszym" stanie używaną także strasznie dużego kosztu nie będzie, poza tym to są tylko domysły bo nie wiadomo jakiego stanu się doczekały Twoje części. :)

Pzdr

Napisano

Kup nowy lancuch, nawet jesli zacznie skakac nie znaczy to, ze kaseta go nie przyjmnie, okaze sie po jakichs 50 km. Chyba, ze bedzie tak przeskakiwal, ze parktycznie wcale nie bedzie dalo sie jechac to wtedy kaseta tez do wymiany. Nie wiem w jakim stanie masz blaty korby ale obstawiam, ze na 90% wymiana kasety i lancucha rozwiaze Twoj problem, a moze tylko samego lancucha ;)

Nie zakładam nowego tematu bo widzę, że podobny problem.

Ja swoim Zethosem zrobilem 2,7 tyś. km i dopiero znajomy mi doradził, że czas na wymianę łańcucha bo szkoda kasety ;) Niestety na nowym łąńcuchu Shimano ostatnia zębatka już się całkowicie ślizga. Nigdzie nie mogę znaleźć sklepu, który sprzedaje po 1 najmniejszej zębatce. Są takie w ogóle w sprzedaży czy zostaje już tylko wymiana całej kasety?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...