Skocz do zawartości

[korba SLX] wyłamany ząb

czolgista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, uszkodziłem największy blat w korbie SLX - 48 zębów, mogę jeździć dalej czy muszę go wymienić?

zdjecie,600,269411,20120508,korba-slx-brak-zeba.jpg

zdjecie,600,269413,20120508,korba-slx-brak-zeba.jpg

Napisano

ja mam podobnie wyłamany w xt tyle że w zebatce 22 i jakoś specialnie nie przeszkadza mi to, spiłuj ostre krawędzie, wygładz je i pojezdzisz to zobaczysz czy w czyms przeszkadza czy nie. jak łancuch nie bedzie dziwnie sie zachowywac to w niczym innym to nie przeszkadza.

Napisano

Dzięki, spiłuje go jutro i zobaczę czy da się pedałować. Tak przy okazji spytam czy reszta zębów wygląda ok? Wiem zbyt dużo nie widać, jeżeli ktoś się zna proszę o opinię.

Napisano

Ładnie utrzymana korba co się chwali :thumbsup: . Według mnie największy blat sporo już przeszedł ale i drugie tyle wytrzyma więc na razie bym się nie martwił a reszta blatów też jest w porządku.

• Mod Team
Napisano

Sytuacja się zmienia jak już łańcuch ( bo np badziewny) wyciąga sie duzo szybciej niż zuzywa sie napęd, wtedy opasanie korby będzie sie trzymało na raptem 3-4 zębach ( wiem bo tak miałem) wiec wtedy mogło by to przyśpieszać zużycie danego odcinka blatu.

Napisano

Dziś zeszlifowałem krawędzie i założyłem nowy łańcuch - HG-53, obawiałam się jeździć ale prawdę mówiąc nie czuję różnicy, dzięki za wsparcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...