Skocz do zawartości

[napęd] Czy dobrze wybrałem?

rozbujnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako, że kompletuje części do roweru, przyszła pora na napęd....

Wybrałem sobie takie elementy:

Korba - Shimano FC-M521 44/32/22 175mm

Kaseta - Shimano CS-HG51

Łańcuch - Shimano HG70 LX 8 speed

Czy zmienilibyście coś w tym zestawieniu ? Jeżeli tak, to dlaczego i nie chciałbym, aby cena wzrosła znacząco ;).

Czy wszystko ze sobą będzie dobrze współpracowało ?

Napisano

Będzie bzyczeć jak pszczółka. A czy cos bym zmienił, pewnie tak ale co rowerzysta to opinia więc nie warto tym sobie głowy zaprzątać.

Napisano

Im więcej myślę o tych częściach tym więcej wątpliwości :D. Zastanawiam się, czy nie dołożyć 100zł i nie kupić korby Deore FC-M590 ?

Napisano

Kupując m590 czy m552 zyskasz na sztywności. Te trzy korby są wykonane w tej samej technologi (HT II). Ja za swoją 552 co według mnie to prawie to samo co 590 i dałem 170zł z miskami nówkę. Według mnie warto zainwestować w coś na zintegrowanej osi, zawsze mniej kłopotów :)

Pozdrawiam

Napisano

E... Ja mam Xflow, 94 kg i pod górkę potrafię nieźle pedałować, a nie wyczuwam problemów ze sztywnością. Może się zaczną, jak korba będzie miała konkretny przebieg (teraz jest jakieś 370km) - póki co, odpukać - jestem bardzo zadowolony, bo dostałem za 90zł, a w stosunku do mojego seryjnego suntoura czuć różnice (choć nie jest dramatyczna, wymieniłem bo się suntour rozleciał).

Napisano

Czyli przy wyborze suportu, patrzy się tylko w instrukcji korby, szerokość mufy nie ma tu znaczenia ?

Czyli wg. instrukcji, jak mam mufę 68mm, to kupuję suport 121mm.

Napisano
w coś na zintegrowanej osi, zawsze mniej kłopotów :)

Raczej zawsze to nowe kłopoty bo żeby łożyska się szybko nie rozleciały trzeba idealnie osadzić miski a to się wielu (w tym i mi) nie udaje, więc ja pozostaję wierny sprawdzonym rozwiązaniom i zostaję przy tradycyjnym suporcie.

Suport dopasowujesz pod korbę. Szerokość mufy też ma znaczenie.

Długość ośki 121mm przy mufie 68mm. Może być ten http://allegro.pl/suport-shimano-bb-es25-121-mm-68-bsa-octalink-i2345605798.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...