ILC Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Witam, kupiłem ostatnio nowy rowerek, wszystko wyregulowałem tak jak umiem, biegi wchodzą w miarę płynnie w górę i w dół ale cały coś trzeszczy jak kręcę korbą, dźwięk wydobywa się tak jakby z okolic korby jak i z tyłu. Łańcuch w tym rowerze jest nasmarowany jakimś fabrycznym smarem, bardzo się klei. Rowerem jeszcze nie jeździłem, bo pogoda coś u mnie nie sprzyja. Dodam, że na pewno prowadnik przedniej przerzutki nie ociera o łańcuch. Macie jakieś sposoby rozwiązujące ten problem ?. Wymyśliłem, aby umyć ten napęd z tego "kleju" i posmarować rohloffem, czy zielonym fl. No chyba, że wina leży po stronie suportu ale to raczej niemożliwe, bo rower jest fabrycznie nowy. Dodam, że napęd trzeszczy na wszystkich możliwych kombinacjach przełożeń.
Mod Team mrmorty Napisano 6 Maja 2012 Mod Team Napisano 6 Maja 2012 mocowanie korby na kwadrat? sprawdź też śruby trzymające poszczególne koronki.
Minor Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 oddaj na gwarancje... po co kombinowac skoro płacisz rowniez za gwarancje? Nie mniej strzelam, że rozłożenie korby, wykręcenie misek i ponowne złożenie wszystkiego w całość, przy zachowaniu minimum staranności powinno rozwiązać problem.
tobo Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Nie rozumiem: "rowerem jeszcze nie jeździłem" ale słyszysz strzelanie? Czyli gdy rower nie jest poddawany dynamicznemu obciążeniu w czasie jazdy? Strzelanie kojarzę z naprężeniami powstającymi w czasie eksploatacji, w czasie regulacji np na stojaku coś może raczej stukać, ocierać.
ILC Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Nie, no kręcę korbą w domu na stojaku i słychać takie trzeszczenie - "przeskakiwanie" Udam się w najbliższy tydzień do serwisu na porządną regulację.
tobo Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Mamy chyba różną definicję dla słowa trzeszczeć Trzaski powstają gdy dochodzi do naprężenia materiału, a takowego wg mnie regulując napęd na stojaku nie jesteś w stanie zrobić. W takim przypadku wykluczyłbym zły montaż suportu i niedociągnięcie śrub korby. Tak w ciemno stawiam na złą regulację napędu.
Wazaa Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Jeżeli układasz łańcuch w różnych kombinacjach zębatek, to na skrajnych, może trzeszczeć. Np. jeśli łańcuch pracuje na największej zębatce korby i największej kasety. Popatrz z tyłu, jak układa się łańcuch, kiedy słyszysz te dźwięki.
ILC Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Spokojnie, rower przyjechał do mnie prosto z Włoch, bo kuzyn tam go zamówił, a więc leciał/jechał do mnie prosto z fabryki, a więc nic nie jest dobrze wyregulowane. Zaprowadzę na tygodniu do serwisu i mi to zrobią, korba ani drgnie, jest przykręcona na max'a.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.