Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] czy cos można z tym zrobić ?

reworzysta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym zapytać doświadczonej braci o jedna sprawę. Kupiłem dzisiaj rower któy sobie upatrzyłem. Bardzo fajnie wszystko chodzi jak na oko amatora ale mam jedna zagwostkę. Zarówno w tym rowerku oraz w poprzednim marketowym jeżeli z przod wrzucam łańcuch na największa zębatkę a z tyłu na najmniejszą łańcuch przesuwa się pod takim kątem że czasami ociera o to metalowe z przodu ( nie wiem jak to sie nazywa chodzi o ta blaszkę od przedniej przerzutki przez którą przechodzi łańcuch ) Czy mam to na siłę obcegami rozchylić czy coś mozna z tym zrobić. Chciałbym na trasie jeżdzić w takiej konfiguracji biegowej ale jeśli ma trzeć to wolę wrzucić 2 zębatki z tyłu wyżej. Czy coś na to można poradzić ?

Napisano

To się nazywa prowadnica przedniej przerzutki. Nie majstruj przy niej obcęgami. Aby nie tarła trzeba ją wyregulować , aby nie lecieć z taką drobnostką do serwisu poszukaj na forum instrukcji jak ją wyregulować. To naprawdę nie jest trudne do zrobienia.

Napisano

To się nazywa prowadnica przedniej przerzutki. Nie majstruj przy niej obcęgami. Aby nie tarła trzeba ją wyregulować , aby nie lecieć z taką drobnostką do serwisu poszukaj na forum instrukcji jak ją wyregulować. To naprawdę nie jest trudne do zrobienia.

No tak ale ta prowadnica ma określoną szerokość. Jeżeli wyreguluje się ją w taki sposób ze przesunie się aby było wiecej miejsca w tym przełożeniu któe lekko ociera to sytuacja nie zrobi sie odwrotna ? to znaczy nie będzie ocierała przy przełożeniu odrotnym ( mała z przodu duża zębatka z tyłu ) Chodzi o to że ta prowadnica ma okresloną szerokość a zakres biegów jest tak szeroki że chyba nie jest w stanie zmiescic łancucha od ustawienia mala z przodu duza z tylu do ustawienia duza z przodu mała z tyłu ?

Napisano

No tak ale ta prowadnica ma określoną szerokość. Jeżeli wyreguluje się ją w taki sposób ze przesunie się aby było wiecej miejsca w tym przełożeniu któe lekko ociera to sytuacja nie zrobi sie odwrotna ? to znaczy nie będzie ocierała przy przełożeniu odrotnym ( mała z przodu duża zębatka z tyłu ) Chodzi o to że ta prowadnica ma okresloną szerokość a zakres biegów jest tak szeroki że chyba nie jest w stanie zmiescic łancucha od ustawienia mala z przodu duza z tylu do ustawienia duza z przodu mała z tyłu ?

Czy Ty usilujesz jezdzic na najwiekszej tarczy z przodu i najwiekszej z tylu? Tak sie nie jezdzi... 3-1 sie nie stosuje... Jak za ciezko Ci sie kreci to zrzucasz lancuch na srodkowa z przodu...

Napisano

Zrób tak jak mówiłem spróbuj wyregulować przerzutkę , a jak to nic nie da to może masz złą linie łańcucha ale jeśli to nowy rower to wątpię.

Napisano

Czy Ty usilujesz jezdzic na najwiekszej tarczy z przodu i najwiekszej z tylu?

Nie. Usiłowałem jechać na największej z przodu i najmniejszej z tyłu aby uzyskać wysoka prędkośc na drodze która była prosta jak stół. Z dużej zębatce z przodu a z tyłu na 2 najmniejszych lekko trze o prowadnicę. Niestety nie umiem i nie chce grzebać srubkami bo jak rozreguluje całkiem to się nie odnajdę, albo podskocze do serwisu albo metoda chałupniczą rozegnę prowadnicę ale czy to nie popsuje przerzutki ? dosłowanie pare milimetrów i by nie tarło.

Napisano

W żadnym wypadku nie rozginaj jak to ująłeś prowadnicy tylko spróbuj ją samemu wyregulować a jak się boisz to do serwisu.

Napisano

W żadnym wypadku nie rozginaj jak to ująłeś prowadnicy tylko spróbuj ją samemu wyregulować a jak się boisz to do serwisu.

Niestety nie posiadam żadnej wiedzy w tym temacie. W przypadku gdybym krecil tymi śrubkami i pogorszył sytuację nie będę potrafił wrócic do stanu pierwotnego. Dlatego póki nie pojade na pierwszy planowany przegląd zrezygnuję z jazdy na tym przełożeniu ( największa z przodu - najmniejsza z tyłu ) to chyba będzie najlepsze rozwiązanie. :)

Dziekuje za rozwianie kolejnego dylematu.

Napisano

To ja Cie rozumiem, mialem tak ze z tylu na 5-6-7 mi tarlo... Teraz to juz calkiem lipa sie zrobila jak zaczalem majstrowac przy tym... Dosyc upierdliwa ta przerzutka u mnie :D Tak czy inaczej w nowym rowerze trzec nie powinno, podejdz do sprzedawcy i niech Ci wyreguluje, przeciez masz niezgodnosc towaru z umowa, jak kupujesz rower to oczekujesz ze bedzie gotowy do jazdy od razu.

Napisano

To ja Cie rozumiem, mialem tak ze z tylu na 5-6-7 mi tarlo... Teraz to juz calkiem lipa sie zrobila jak zaczalem majstrowac przy tym... Dosyc upierdliwa ta przerzutka u mnie :D Tak czy inaczej w nowym rowerze trzec nie powinno, podejdz do sprzedawcy i niech Ci wyreguluje, przeciez masz niezgodnosc towaru z umowa, jak kupujesz rower to oczekujesz ze bedzie gotowy do jazdy od razu.

Trochę daleko mam. Do auta ( mam malutkie autko ) nie zmiesci się rower, a jechac kilkadziesiąt kilometrów...to juz wolę nie używać tego przełożenia, a jak bedę jechał na pierwszy kontrolny przegląd to poproszę o regulację.

Napisano

Do czasu przegladu to jeszcze sie bardziej rozreguluje... linki sie ponaciagaja itp itd... Klocki zetrzesz... Obie przerzutki i hamulce beda wymagaly drobnych korekt ;)

A teraz jesli nie chcesz jechac do serwisu, to moze poprostu odkrec srobe H o 1 obrot i zobacz czy pomoglo, jak nie to zawsze mozesz zakrecic - ew poczekaj na bardziej doswiadczonych ktorzy powiedza co mozesz zrobic, bo ja sam nie moge sie ze swoja uporac ;)

Napisano

Krecac obojetnie jaka srobka i to po kilka obrotow prowadnica w ogole sie nie wychyla...jedyny efekt jaki uzyskalem to fakt iz albo nie wchodzi mi teraz zebatka 1 albo 3. Po grzebaniu raz jedna raz druga udalo mi sie jakos przywrocic dzialanie wszystkich 3 zebatek z przodu, jednak jak tarlo tak trze. Nawet teraz jakbym slyszal jakies otarcia kiedy zakrece pedalami podniose tyl roweru i kolo swobodnie się toczy, lekkie jakby obcieranie ale wczesniej raczej tego nie bylo wiec tarcze odpadaja. Czy krecac tymi srubkami linke z manetek mam popuscic tak jak na filmie czy nie ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

powinieneś był odkręcic śrubke H o 1-2 obrotów a następnie wykręcic srubkę przy manetce o 1-2 obroty i mysle ze by bylo ok, jesli napisales prawde na wstepie:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...