Skocz do zawartości

[Suport i korby] zdrowe dla nóg

szczwanydiplodog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam w rowerze korby prowheel 28. Dzis bylem w serwisie by wycentrowac kolo, facet poradzil mi bym dla zdrowia stawów zmienił sobie korby bo sa za duze :/ Co o tym sadzicie? Nie ukrywam, nogi i okolice miednicy na podjazdach bolą i to dosc :/

Jest sens wymiany? Jezdze rekreacyjnie na dlugie dystansy, moze bardziej szosowo.

Wymienic takze musze suport bo jest za dlugi i lancuch ledwie sie trzyma....

Na wydanie mam ok.150-200zl... Nie wiem czy to duzo czy to malo.

Napisano

Długości tych korb, to 170 i 175mm. Nie sądzę, żeby różnica 5mm powodowała urywanie nóg kolarzowi, albo patologię stawów. A już na pewno, nie podczas jazdy rekreacyjnej.

Staw biodrowy wykonuje ten sam zakres ruchu przy obu korbach, a kolanowy tylko nieznacznie jest większy. Za to, przy korbie 175, prawo fizyki mówi, że obciążenie dla stawu jest mniejsze, z uwagi na dłuższe ramię. Korba jest maszyną prostą i długość ramienia przekłada się na zysk na sile.

Gość w sklepie, po prostu myśli jak zwiększyć sprzedaż i zmaksymalizować zysk.

Napisano

Przy czym trzeba dodać, że zmiana korby z blatem 48t na 44 lub 42t nie przyniesie żadnego pozytywnego skutku dla stawów jeśli mimo zmiany będziesz jeździł na zbyt wysokim przełożeniu. Trzeba pilnować wysokiej kadencji i tyle.

Napisano

Niedźwiedź ma rację. Chodzi tu bardziej o kadencję niż o długość ramion.

Średnio rozgarnięty serwisant, na podstawie zużycia kasety oraz zębatek korby, jest w stanie stwierdzić, czy rower jest używany przez osobą preferującą wysoką czy niską kadencję. Może także wywnioskować czy jest to "zdrowe" dla kolan czy nie, bo co do zasady im szybciej kręcisz tym lepiej dla kolan.

Ta sugestia wymiany wcale nie musi być więc związana z chęcią zysku. Jest jeszcze wielu sprzedawców i serwisantów znających swój fach jak i szanujących swoich klientów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...