szczwanydiplodog Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Witam. Posiadam w rowerze korby prowheel 28. Dzis bylem w serwisie by wycentrowac kolo, facet poradzil mi bym dla zdrowia stawów zmienił sobie korby bo sa za duze :/ Co o tym sadzicie? Nie ukrywam, nogi i okolice miednicy na podjazdach bolą i to dosc :/ Jest sens wymiany? Jezdze rekreacyjnie na dlugie dystansy, moze bardziej szosowo. Wymienic takze musze suport bo jest za dlugi i lancuch ledwie sie trzyma.... Na wydanie mam ok.150-200zl... Nie wiem czy to duzo czy to malo.
Mod Team michuuu Napisano 4 Maja 2012 Mod Team Napisano 4 Maja 2012 A jakie masz te korby? Jakie długie?
szczwanydiplodog Napisano 4 Maja 2012 Autor Napisano 4 Maja 2012 Skad mam wiedziec? Jak to zmierzyc? Rower to giant rock z 2004r
Wazaa Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Długości tych korb, to 170 i 175mm. Nie sądzę, żeby różnica 5mm powodowała urywanie nóg kolarzowi, albo patologię stawów. A już na pewno, nie podczas jazdy rekreacyjnej. Staw biodrowy wykonuje ten sam zakres ruchu przy obu korbach, a kolanowy tylko nieznacznie jest większy. Za to, przy korbie 175, prawo fizyki mówi, że obciążenie dla stawu jest mniejsze, z uwagi na dłuższe ramię. Korba jest maszyną prostą i długość ramienia przekłada się na zysk na sile. Gość w sklepie, po prostu myśli jak zwiększyć sprzedaż i zmaksymalizować zysk.
Airsofter Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Albo masz korbę o blatach tych większych a sprzedawca chciał ci wepchnąć z tymi mniejszymi
Niedzwiedz1 Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Przy czym trzeba dodać, że zmiana korby z blatem 48t na 44 lub 42t nie przyniesie żadnego pozytywnego skutku dla stawów jeśli mimo zmiany będziesz jeździł na zbyt wysokim przełożeniu. Trzeba pilnować wysokiej kadencji i tyle.
M333 Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Niedźwiedź ma rację. Chodzi tu bardziej o kadencję niż o długość ramion. Średnio rozgarnięty serwisant, na podstawie zużycia kasety oraz zębatek korby, jest w stanie stwierdzić, czy rower jest używany przez osobą preferującą wysoką czy niską kadencję. Może także wywnioskować czy jest to "zdrowe" dla kolan czy nie, bo co do zasady im szybciej kręcisz tym lepiej dla kolan. Ta sugestia wymiany wcale nie musi być więc związana z chęcią zysku. Jest jeszcze wielu sprzedawców i serwisantów znających swój fach jak i szanujących swoich klientów.
szczwanydiplodog Napisano 4 Maja 2012 Autor Napisano 4 Maja 2012 Chodziło mu raczej o blaty, bo w porównaniu do brata meridy, są one ogromne Czyli, im szybciej pedałuje tym zdrowiej? Czyli kładąc mniejszy nacisk chronię stawy?
szczwanydiplodog Napisano 5 Maja 2012 Autor Napisano 5 Maja 2012 Aha, chce wymienić suport Wystarczy 50-70zł? Bo mój jest za długi i strasznie krzywi łańcuch, jest konieczność wymiany?
dovectra Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 suporty na łożyskach maszynowych zaczynają się od 25 zł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.