pajomcek001 Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Witam Właśnie obejrzałem na youtube filmik o regulacji przerzutki. Koleś podkreślał, że przerzutka indeksowana to taka, dla której wystarczy ustawić przeskakiwanie łańcucha z jednej zębatki na drugą i dalej będzie już perfekcyjnie działać na wszystkich zębatkach. Ja mam następujący zestaw na swoim rowerze: Przerzutka przednia Shimano SIS Top Swing Przerzutka tylna Shimano Alivio Klamkomanetki to jakis wynalazek o nazwie ci-deck plus (nie wiem co to, w necie nie umiem nic na ten temat znaleźć) Rower mam już wiele lat, miałem 3 lata przerwy z powodu choroby, teraz chciałbym na nim znowu pojeździć. Pytanie jest następujące: co to jest indeksowanie przerzutki, co ją indeksuje? Manetka? Jaka najtańsza manetka (o ile indeksacja to kwestia manetki) ma tę indeksację? Jeżdżę głównie po asfalcie, choć i polne drogi się zdarzają. Generalnie nie będę jakoś straszliwie forsował napędu. Myślę, że w tym roku przejeżdżę góra 3000 km. Dobija mnie to, że muszę cudować z przełączaniem przerzutki np o pół skoku, żeby łańcuch przeskoczył. Nie mam kasy na jakieś topowe rozwiązanie, zresztą ponieważ nigdy nie jeździłem na takim rowerze, ani nie mam gdzie przekonać się jak to działa, to nie mam zaufania, że wydam kasę i będę z tego zadowolony...
iza121 Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 takie problemy z przerzucaniem biegu i koniecznością dorzucenia jeszcze pół skoku manetki, wyglądają mi - i za pewne tak jest - na brak precyzji regulacji - wyreguluj ją i jeździj dalej. Obecnie nie ma na rynku manetek, które nie są indeksowane
vitesse Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 na manetkach masz symbol od spodu bity, powinno Ci to dobrze chodzic jesli nie masz zuzytych komponentow i jesli wszystko wyczyscisz nasmarujesz i prawidlowo wyregulujesz
Axl Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Nie ma takiego czegoś jak model Shimano SIS. Dziękuję za uwagę.
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2012 Mod Team Napisano 4 Maja 2012 Przerzutka indeksowana jedyna jaka mi to łba przychodzi to positron od shimano. Przerzutki nie sa indeksowane natomiast manetki owszem. indeksacja to nic innego jak "precyzyjny" zakres dzialania, odznaczający sie np przy prawej 9 rzedowej manetce 9 pozycjami. Lewe manetki czyli przednie sa dwojakie indeksowane czyli mają zazwyczaj 3 pozyje - 2 kliki, lub mikro indeksowane czyli na jedeną pozycje przypada kilka drobnych kliknięć. I jezeli wszystko jest proste i nie ma luzów to przy wyregulowaniu nie ma prawa nie działać. Nie ma takiego czegoś jak model Shimano SIS. Dziękuję za uwagę. Następnym razem jak błyśniesz takim światłem (aż musiałem szkłą przyceimniające załozyć) to łaskawie podaj model jak nie wiesz idź sobie tv pooglądac ... Fakt nie ma modeli sis ale takie oznaczenia mają zazwyczaj modele TY i TX i piszać SIS wiemy z czym mamy doczynienia ...
pajomcek001 Napisano 4 Maja 2012 Autor Napisano 4 Maja 2012 zerknąłem od spodu na manetki - mam ST-EF35-7 Czy ona jest indeksowana? Z regulacją jest ten problem, że nigdy tego nie robiłem sam. Nie umiem (choć na filmie jest to banalnie proste). Poza tym nie mam stojaka... Natomiast wielokrotnie usiłowałem wyregulować przerzutki w serwisie, zawsze z tym samym skutkiem - było dokładnie tak samo jak przed regulacją, tylko, ja o parę złotych lżejszy.
iza121 Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 jest indeksowana Metodą prób i błędów na pewno się nauczysz regulacji, ja swoją pierwszą w życiu regulację - przedniej - przerzutki robiłam przez jakieś 3-4h też zabrałam się za to sama, na czuja nawet nie czytając żadnych artykułów. Jak trochę poczytasz i pooglądasz na YT na pewno się uda i to zawsze jedna umiejętność więcej Nie potrzebujesz stojaka, jeśli na kole masz szybkozłączkę możesz je o nią oprzeć na jakimś podwyższeniu (jakiś kant czegoś) lub przykręcić stópkę do tylnego koła i lekko odchylić rower - prawie jak stojak
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2012 Mod Team Napisano 4 Maja 2012 http://www.forumrowerowe.org/topic/42083-regulacja-przerzutki-przedniej/ tu masz wszystko czego ci trzeba jak nie zadziala to cos jest nie tak prawdopodobnie
Wazaa Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 U dziewczyny, smykałka do mechaniki, to rzadki dar. Brawo!
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2012 Mod Team Napisano 4 Maja 2012 To nie jest dar tylko chęci trzeba miec ja na początku wiedziałem mniej niż nasza koleżanka ale z czasem mozna sie wszystkiego nauczyć. Ale trzeba chcieć a nie ciągle pod nosem ja nie wiem ja nie umiem to za trudne
Pavlito Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 To nie jest dar tylko chęci trzeba miec I cierpliwość Regulacja przerzutek, to chyba najgorsza rzecz jaką można robić w rowerze. Wiedziałem o tym już kilka lat temu, i niewiele zmieniło się w tej kwestii w mojej osobie. Jak mam się za to zabierać, to muszę mieć cały dzień. 3 godziny męczenia się, potem następne 1,5 godziny aby ochłonąć z nerwów (bo oczywiście przerzutki działają jak należy na stojaku, a jak się usiądzie, to co innego), a później dalej zabawa i tak w kółko do skutku
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2012 Mod Team Napisano 4 Maja 2012 Nie zgodze sie gorsze jest odkręcanie chociażby zardzewiałego suportu, czy rozbieranie i wymiana sprężyny w przerzutce, a juz na pewno regulacja vbraków z makrokesha ... Regulacja przy podzespołach klasy juz acera to nie ejst problem, no a tam gdzie luz fabryczny przekracza luz śmiertelny w lepszej klasie to fakt ciezkie do regulacji Ja chyba najbardziej nie lubię wyciągać amora ze złożonego, kompletnego i sprawnego roweru. Taki mały OT
Wazaa Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Skoro już mowa o lepszej i gorszej robocie przy rowerze, to najbardziej nienawidziłem myć łańcuch z całego syfu. Musiałem się babrać w ropie, a potem, cały dzień, prześladował mnie ten zapach. Do czasu. Niedawno, w Lidlu, znalazłem przyrząd do mycia łańcucha i choć kupiłem go, nie byłem przekonany, że będzie działał. Ale kiedy zapuściłem to w ruch, kieta zaczęła błyszczeć w oczach! Prawda, że ma dopiero 2 tygodnie, ale był już dość brudny i zszarzał. Po paru chwilach kręcenia, odzyskał srebrny kolor i połysk. I tak myślę, że jeśli myć go częściej, ten przyrządzik całkiem dobrze się spisze. Nie wiem jaką miksturę do mycia dali w komplecie, ale jak się skończy, woda z detergentem powinna być równie skuteczna. Zapach oryginalnego płynu przypomina właśnie roztwór wody i proszku do prania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.