Skocz do zawartości

[Przerzutki] regulacja przód - problem

kugelno321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam w rowerze przerzutkę przednią Shimano Alivio. Mój problem jest nastepujący. Po przeczytaniu i opracowaniu artykułu na temat regulacji przerzutki przedniej zabrałem się do pracy, gdyż miałem z nią pewnie problemy. (problem z regulacją śrub L i H był załatwiony, jednak z trudem wchodziły biegi). Doszedłem do momentu, w którym

"Tym razem z tyłu zrzucamy łańcuch na najmniejszą zębatkę. Odrobinę WYKRĘCAMYśrubę baryłkową na manetce przedniej przerzutki i mocno napinając linkę,mocujemy ją do przerzutki."

Wykonałem tą czynność, napiąłem linkę. Próbując wrzucić wyższy bieg zauważyłem, że mam problem z wrzuceniem najwyższego 3. biegu (nie zaskakiwał po prostu). Nie wiem, w którym miejscu popełniłem błąd. Czy jest to związane z tym, że za mocno naciągnąłem linkę?, czy to może być problem ze śrubą baryłkową, gdyż zauważyłem, że podczas wrzucania ostatniego biegu linka jest tak mocno naciągnięta, że nie wrzuca biegu. Próbowałem schodzić na najniższy bieg i poluzowywać trochę linkę, jednak nie pomagało.

Czy mógłbym prosić o radę, gdzie popełniam błąd, że ta linka jest zbyt mocno naciągnięta?

Z poważaniem

Kugelno321

Napisano

Linki i pancerze masz w porzadku? Bardzo często to jest przyczyną niewłaściwego działania przerzutek. Jeżeli nie wchodzi na blat to może śruby położenia krańcowego są za mocno wkręcone?

Napisano

Dasz radę zrobić zdjęcie wózka w położeniu na środkowej zębatce? Może wózek jest w złym położeniu, ew. nie jest równolegle do tarczy... nie wiem... albo brudne pancerzyki? Eliminuj wszystko po kolei. manetkę też sprawdź.

Napisano

Mi się udało lekko popuścić linkę i teraz zmienia do trzeciego biegu. Mam do Was jeszcze jedną prośbę. Wiem, że to są banalne pytania, jednak nie potrafię do teraz jeszcze zrozumieć. Sprawa dotyczy śruby baryłkowej.

Chodzi mi o zasadę działania przerzutki.

Jeżeli wykręcam śrubę baryłkową to mocniej naciągam linkę i to umożliwia regulację biegów wyżej? (1-2-3)

Czy za to odpowiedzialne jest wkręcanie śruby baryłkowej? Bo nie wiem czy to jest ta zasada, że jak wrzucam większy bieg to linka się naciąga, tak?

Więc jeżeli mam problem z wrzucaniem na wyższy bieg powinienem wykręcać nieznacznie śrubę baryłkową do efektu czy wkręcać ją? (nie chcę ruszać już śruby mocującej linkę, ponieważ działa teraz a nie chcę tego bardziej spartolić) Jeżeli chodzi o śruby regulacyjne L i H są one wkręcone do ok 90 %.

2. Jeżeli na biegach wyższych (3-7, 3-8) łańcuch ociera to mogę to również regulować śrubą baryłkową? Czy za to odpowiedzialne są tylko śruby regulacyjne?

Przepraszam za obszerność, chciałbym już sobie wyjaśnić tą kwestię raz a dobrze.

Z poważaniem

Kugelno321

Napisano

jak wkrecisz barylke, to linka sie luzuje i mozesz miec klopot z wrzuceniem biegu na wyzszy, ale zrzucac bedzie lepiej

jesli barylke wykrecisz to naciagasz linke, lepiej wskakuja wieksze przelozenia ale gorzej z zrzucaniem jesli przesadzisz

jesli ustawisz zakres pracy srubami L i H oraz przerzutke prawidlowo wg instrukcji, to potem tylko i wylącznie regulujesz to za pomocą baryłki.

Napisano

Tak jak napisane, może spróbuję bardziej łopatologicznie:

Baryłka ma gwint prawy, czyli zwykły, a chyba wiesz jak się wkręca i wykręca śruby i wkręty? To działa tak samo, ale na tym opiera się pancerzyk. Im bardziej wkręcasz (w prawo) baryłkę tym "krótszy" robi się odcinek pancerzyka i linka "bardziej wystaje", czyli przerzutka idzie do pozycji, do której ciągnie ją sprężyna, czyli zazwyczaj do małej zębatki, bo linka mniej ją ciągnie "do góry". Analogicznie w drugą stronę.

W skrajnych położeniach wózka (bieg najniższy i najwyższy) ustawiamy śrubami regulacyjnymi jakby "koniec działania przerzutki", czyli taki obszar zakazany na który nie może wejść wózek (zrzucając łańcuch). Odpowiednie śruby ustawiamy tak, żeby wózek mógł wrzucić łańcuch na odpowiednią zębatkę i tylko tam, nie dalej. Śruby nie wpływają na zmianę biegów tylko na skrajne położenia wózka, jeżeli są za mocno wkręcone biegi skrajne mogą nie wchodzić lub robić to z opóźnieniem, jeżeli są za mocno wykręcone, może spadać łańcuch.

Powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...