Skocz do zawartości

[Napęd] Deore xt przód

almaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pewien problem z tą przerzutką. Ze średniej koronki na najmniejszą ledwo przechodzi...wcześniej przed regulacją w ogóle nie przechodziło. Reszta przełożeń działa błyskawicznie, nawet z 3 na 1, czy z 1 na 2 przechodzi błyskawicznie, tylko z 2 na 1 muszę czekać 5, czasem 10 sekund, a nawet dłużej. Wyregulować już lepiej nie potrafię, napęd czyszczony dzisiaj w serwisie revor. Problem występuje gdzieś od pół roku, ale coraz bardziej mnie denerwuje. Czego to może być wina?. Przejadę się jeszcze gdzieś do serwisu i zapytam w razie czego.

Witam. Mam pewien problem z tą przerzutką. Ze średniej koronki na najmniejszą ledwo przechodzi...wcześniej przed regulacją w ogóle nie przechodziło. Reszta przełożeń działa błyskawicznie, nawet z 3 na 1, czy z 1 na 2 przechodzi błyskawicznie, tylko z 2 na 1 muszę czekać 5, czasem 10 sekund, a nawet dłużej. Wyregulować już lepiej nie potrafię, napęd czyszczony dzisiaj w serwisie revor. Problem występuje gdzieś od pół roku, ale coraz bardziej mnie denerwuje. Czego to może być wina?. Przejadę się jeszcze gdzieś do serwisu i zapytam w razie czego.

Ewentualnie może tylna przerzutka xt shadow ma coś do tej zmiany w przedniej?. Kiedyś tam bawiłem się regulacją tej sprężyny, no ale w koncu wszystko działa bardzo dobrze, poza tym jednym przejściem.

Napisano

Nie ociera.

Coś doczytałem w instrukcji że to kwestia doregulowania dołu...tylko podobno jakąś blokade trzeba wyjąć, ja tam nic nie widze...

Może jest ktoś z Krakowa, kto mógłby na to spojrzeć?. Stawiam browarka za pomoc;p.

Napisano

Może śrubka L jest za bardzo wkręcona?

Próbowałem, ale nic to prawie nie dawało. Z resztą obie prawie na max mam wykręcone, a manetke poluzowaną. Najwięcej dała mi właśnie zabawa przy manetce do zmiany biegów, tylko tyle mogłem wyciągnąć, że się zmienia, ale długo trzeba czekać. Może to coś z linką?. Zostaje mi chyba tylko odwiedzenie serwisu, oby na miejscu mi to sprawdzili, bo nie chce zostawiać roweru;p.

Napisano

Jeśli przerzutka fizycznie nie może dalej zejść, mimo odkręconej śrubki L i poluzowanej linki to linka nie ma tu nic do rzeczy. Wózek jest równoległy do blatu patrząc od góry?

Napisano

Jeśli przerzutka fizycznie nie może dalej zejść, mimo odkręconej śrubki L i poluzowanej linki to linka nie ma tu nic do rzeczy. Wózek jest równoległy do blatu patrząc od góry?

Tak, równoległy. To co to w takim razie może być?. Blat?

Napisano

Ok, byłem w serwisie, trochę szczypcami przyciągnęli bliżej ramy przerzutke, bo podobno lekko odgięta była i działa jak trzeba :D. Jedyny mankament, że troszkę ociera, ale doreguluję. Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...