naimad90 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam. To mój pierwszy temat na forum, więc jak coś źle robię proszę zwróćcie mi uwagę. Mam rower Kellys oxygen 2009. Wszystkie części związane z napędem są oryginalne. A więc manetki to Shimano Deore SL-M530, a przerzutka przednia SHIMANO Deore M531 (34.9mm). Mój problem polega na tym żeby manetka od przedniej przerzutki miała mikroindeksację. Zależy mi na tym bo bardzo mi się spodobało to rozwiązanie z poprzedniego roweru. Myślicie znajdę jakąś manetkę z mikroindeksacją która będzie pasowała do mojej konfiguracji sprzętowej? W cenie do 100zł. W załączniku jest rozkład manetek po lewej stronie w moim rowerze. Z góry dziękuję za odpowiedź Damian:)
Obes Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Z mikroindeksacją to tylko grip-shifty : HARFA-HARRYSON
nemo2009 Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 problem polega na tym żeby manetka od przedniej przerzutki miała mikroindeksację. HARFA-HARRYSON Chodzi o przód.Nie powinno być problemu ze Sramem obrotowym(mikro-index).
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Chodzi o przód.Nie powinno być problemu ze Sramem obrotowym(mikro-index). a zasadniczo , to mija sie z celem zmiana manetek, skoro jest deore sis, to dobrze wyregulowane , nigdy ocierac nie beda, wiec po co microindex? to bylo rozwiazanie w dawnych czassch zanim shimano wymyslilo sis, wtedy mozna bylo ustawic prowadnik tak zeby nie ocieralo nic, ale to samo bylo z tylnymi przerzutkami, zmiana biegow na sluch , a jesli tak bardzo chcesz sie "cofac technologicznie" to jak przedmowcy pisali tylko sram, i obrotowe manetki, choc z tego co pamietam to wszystkie wyzsze modele i tak maja odpowiednik SiS (shimano index system)
kadargo Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Gtipshifty do 9b mają microindeksację za co zresztą bardzo je cenię.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Gtipshifty do 9b mają microindeksację za co zresztą bardzo je cenię. ale za co tak cenisz ta microindexacje? napisz konkretnie, co to ma dac w porownaniu z dobrze ustawiona przerzutka i manetka sis, pytam czysto z ciekawosci , a nie czepiajac sie, o o gustach to sie nie dyskutuje zawsze beda ci co wola gripy i ci co wola rapidy, ja naleze do tych drugich bez dwoch zdanm, ale chodzi mi tylko i wylacznie o ta microindeksacje za co ja tak cenisz?? jaka maja przewage na pozostalymi rozwiazaniami, jezdzilem jakis czas na sram 9.0sl, i z manetkami gripshift, mialy obie zmiane ala sis i dzialaly wlasciwie calkiem poprawnie, wiec czemu ta microindexacja ma sluzyc?
kadargo Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Choćby za możliwość robienia przekosów kiedy jest taka potrzeba bez ocierania łańcucha o prowadnicę. O pozostałych zaletach gripów nie wspominając.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Choćby za możliwość robienia przekosów kiedy jest taka potrzeba bez ocierania łańcucha o prowadnicę. O pozostałych zaletach gripów nie wspominając. i o ich pozostalych wadach , przy czym po pierwsze crossowanie lancucha jest absolutnie nieporzadane, a jesli juz trzeba to kompetnie nie ma znaczenia czy cos tam ociera ewentualnie, co w dobrze zestrojonym napedzie i bez mikroindeksacji i tak miejsca nie ma, ale niech bedzie ze to jedyna "zaleta" ...
kadargo Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Dzięki za nauki, nie skorzystam. Jeździłem kupę lat na cynglach i Shimano... nigdy więcej. Mówię o manetkach i rd, żeby było jasne.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Dzięki za nauki, nie skorzystam. Jeździłem kupę lat na cynglach i Shimano... nigdy więcej. Mówię o manetkach i rd, żeby było jasne. no Twoja strata, kazdy niech zostanie przy swoim pisalem juz to na wstepie, wiec w czym rzecz ,. ani nie namawiam , anie nie neguje, co kto lubi, tylko uzasadnienie tego mikroindeksu, to takie mocno naciagane, a zektos lubi gripy to juz jego sprawa, po to sa zeby je ktos lubial
Obes Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Nawet w dobrze zestrojonym ale brudnym czy mocno obciążonym napędzie przerzutka nie zawsze chce zrzucić/wrzucić i wtedy można to wymusić dzięki mikroindeksacji, więc pozostań przy swoim zdaniu, a inni pozostaną przy swoim.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Nawet w dobrze zestrojonym ale brudnym czy mocno obciążonym napędzie przerzutka nie zawsze chce zrzucić/wrzucić i wtedy można to wymusić dzięki mikroindeksacji, więc pozostań przy swoim zdaniu, a inni pozostaną przy swoim. nie wiem, nigdy ponizej xt nie schodzilem i nigdy problemow takich nie bylo, chocby w blocie po pachy, i przeciez pisalem juz kilka razy, nie bede pisal przeciez drukowanymi, ze jedni wola gripy inni rapidy, odwieczny problem, gripy maja swoje zalety, ale wad wiecej, i jak kto chce to na nich jezdi jak nie to jezdzi na czym innym, znam i takich co wciaz uzywaja bezstopniowych manetek lopatkowych i tez nic innego nie chca, ciezko to negowac, jak juz pisalem.. o gustach sie nnie dyskutuje
MokryxD Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Może to wynika, że jeździsz na sprzęcie wysokiej klasy. Ja przesiadłem się z gripów Sram (jakiś najniższy model) na klamkomanetki Shimano ST-EF 51(technologia nie kosmiczna) i raczej nie wrócę do gripów. Dla mnie rapidy są o wiele wygodniejsze. Ale jeżeli chodzi o mikroindeksacje to nawet z rozregulowaną przednią przerzutką dało się jeździć. Ale jeśli rapidy są dobrze wyregulowane to wszystko chodzi dobrze, tylko czasem trzeba mocniej docisnąć aby podnieść blat z przodu.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Może to wynika, że jeździsz na sprzęcie wysokiej klasy. Ja przesiadłem się z gripów Sram (jakiś najniższy model) na klamkomanetki Shimano ST-EF 51(technologia nie kosmiczna) i raczej nie wrócę do gripów. Dla mnie rapidy są o wiele wygodniejsze. Ale jeżeli chodzi o mikroindeksacje to nawet z rozregulowaną przednią przerzutką dało się jeździć. Ale jeśli rapidy są dobrze wyregulowane to wszystko chodzi dobrze, tylko czasem trzeba mocniej docisnąć aby podnieść blat z przodu. z doswiadczenia wiem, ze najslabszym ogniwem precyzyjnej zmiany przelozen nie sa wcale ani przerzutki , ani manetkli, tylko linki i pancerze, a dokladniej albo ich slaba jakosc czyt. klasa, albo slabe uszczelnienie i dostajacy sie do nich brud, a dokladniej wlasnie wczesniej wspomniane bloto, oczywiscie ze im wyzszej klasy jest osprzet tym mniej wrazliwy na bloto i precyzyjniejszy, ale 90 procent sukcesu nawet w niskich grupach osprzetu to dobre linki i pancerze, dobrze dobrane ich dlugosci, dobrze uszczelnione (a jest teraz multum patentow na uszczelnienia) i dokladne precyzyjne wyregulowanie wszystkiego, do tego na sam koniec dochodzi prawidlowa linia lancucha i dobranie napedu kompatybilnego ze soba mozliwie najlepiej, i wtedy ani mikroindeksacja, ani inne patenty nie sa przydatne , bo sis sprawuje sie tak jak shimano to przewidzialo, jeden klik jeden bieg , bez zgrzytow i bez problemow, ale jak juz wspominalem co kto lubi, po to jest kilka roznych systemow zmiany biegow , zeby kazdy wybral co mu odpowiada...
Obes Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 nie wiem, nigdy ponizej xt nie schodzilem i nigdy problemow takich nie bylo, chocby w blocie po pachy, No widzisz mnie tylko XTR + X0 +linki i pancerze XTR, wszystko wyregulowane i mikroindeksacja się przydaje
kadargo Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Andriubiker, Tak z ciekawości jakie to gripy mają wady?
Mod Team Puklus Napisano 26 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 26 Kwietnia 2012 Jakie gripy mają wady? Jeżeli biorąc pod uwage te najtańsze to sama wada jest ich istnienie A ta poważnie polecam Sramowskie X.9. Oczywiście lewą, lekka, precyzyjna, porządnie wykonana no i wcale nie droga biorąc pod uwage klase i porównanie do cyngli. Przerzutke z manetka 3 stopniową mozna ustawić tak by działała w zakresie od 8-9-10 do 4 czy nawet 3 bez tarcia o prowadnice, wiem co mowie bo u siebie dałem rade tak ustawić ale mam mikro indeksacje i nie musze sie martwić
kadargo Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 O najtańszych gripach nie ma co wspominać bo nawet X0 kosztują tak mało że można sobie takie zafundować bez bólu. Według mnie X0 nie ma ani jednej wady... ale co ja tam wiem
Gość ANDRIUBIKER Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Andriubiker, Tak z ciekawości jakie to gripy mają wady? a chociazby takie ze trudno jest jednoczesnie hamowac I zmieniac bieg , manetka jest czescia chwytu I czesto sie zdarza przypadkowa zmiana przelozenia , oczywiscie wiadomo jest wszystko jest kwestia stylu jazdy I przeznaczenia, ale to sa glowne wady , szczegolnie uciazliwe przy wersjach z dlugimi gripami ( 2/3 chwytu) , oczywiscie maja tez swoje zalety jak chocby bardzo szybka zmiana biego z najnizszego na najwyzszy I odwrotnie I np masa , ale jak juz pisalem o gustach sie nie dyskutuje, jak dla mnie rapid fire plus z xtr to mistrzostwo swiata, I tak samo szybko sie zmienia biegi z Max na min , szczegolnie z przerzutka rapid rise , ale nie namawiam nikogo , bo spor o to co lepsze trwa tak dlugo jak oba systemy istnieja, I PO dzis dzien jest nierozwiazany, bo sa wyznawcy jednego I drugiego rozwiazania
kadargo Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Jakoś hamuję i nigdy sam mi się bieg też nie zmienił. Nie powielaj bzdur. Możesz ich nie lubić ale głupot nie pisz. Miałem okazję porównać XTR z X0 i jednak Sram lepiej się sprawdza w ciężkim i błotnistym terenie.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Kolego sympatyczy, kikadziesiat lat juz w tej dziedzinie doswiadczenia to nie bzdury, widocznie jestes jedynym bikerem ktory ma idealny sprzet ze stajni sram, I potrafisz go idealnie uzywac I poprawiles wady oczywiste, a inni nie bardzo, I niech tak zostanie, dalsza polemika zbyteczna, napisalem juz kilka razy w tym temacvie ze sa wyznawcu jednego I drugiego rozwiazania, a Ty wciaz probujesz wmawiac I przedstawiac swoje Malo obiektywne racje, wiec nie robmu juz wiecej OT , bo do niczego poza zbednymi dyskusjami I spieciami to nie prowadzi, poprostu niektorzy wuchodza z zalozenia " ze tak jest bo tak jest I juz " ja zakonczylem dywagacje w kwesti sram kontra shimano, bo na ten temat to juz bylo miliard rozprawek I opracowan I nAdal kazdy jest przy swoim, mniej wiecej przypomina to wojne religijna miedzu islamem I chtrzescijanstwem od tysiecy lat nierozwiaze ...
kadargo Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 jestes jedynym bikerem ktory ma idealny sprzet ze stajni sram, I potrafisz go idealnie uzywac I poprawiles wady oczywiste, a inni nie bardzo Jesteś coraz zabawniejszy Dobra koniec OT.
Gość ANDRIUBIKER Napisano 26 Kwietnia 2012 Napisano 26 Kwietnia 2012 Jesteś coraz zabawniejszy Dobra koniec OT. jedyne smieszne co tu widac to Twoj maniakalny upor w obronie srama I jedyna sluszna odpowiedz na kazdy problem natury technicznej z Twoich "ust" pada "wymien na sram" to jest faktycznie smieszne I w rzeczy samej koniec OT ...
Mod Team Puklus Napisano 26 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 26 Kwietnia 2012 Panowie nie kłućta sie Ja sam kiedyś uważałem ze gripy to zuuuo. Używałem manetek dźwigniowych i to jest porażka, używałem cyngli od shimano i są całkiem fajne ale mają swoje wady teraz używam gripów i też mają swoje wady. Jedną z wad jest ich szerokość i ładne zgranie klamek gripów i np manetki od amora jeżlei sie taką ma nie wspominając ze ma sie gięta kierownice. Plusem gripów dobrej jakości a takowe to tworzy chyba tylko sram jest szybkość działania, żeby jak sie starał cyngle tak szybkie nie będą, kolejnym plusem jest w przypadku moich X.9 to precyzja działania i kultura pracy manetki pierwsze metry jakie przejechałem to były metry z bananem na twarzy bo nie sądziłem ze będą az tak fajne co przy cenie 160zł było ciekawą opcją. Jedyny fakt jest taki ze jeden akceptuje inny je odrzuca. Ale każdy powinien przetestować i stwierdzić co mu bardziej pasuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.