soutys Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam, Potrzebuję opinii o Revoshift'ach SL-R35. Muszę wymienić prawą manetkę (7-rzędowej przerzutki Shimano Altus) i nie wiem czy Revoshift'y to dobry zakup czy raczej powinienem zainwestować w coś innego? Czy jest np. jakaś różnica między SL-RS35 a SL-RS43? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!
Pepe91 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 mnie takie manetki odpowiadały. nie jest to wysoka półka ale wygodnie mi się zmienia biegi. ich zaleta to głównie cena i jeśli chcesz wymienić tylko jedną(prawą) to bierz. co do różnic między konkretnymi modelami się nie wypowiadam. ale wg mnie 43 ładniejsze
soutys Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Rzeczywiście ich cena zachęca do zakupu, więc jeżeli mówisz, że nie miałeś z nimi większego problemu to pewnie się zdecyduję. Jeszcze raz dzięki!
soutys Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam, Czy ktoś może mi wskazać jakąś instrukcję dotyczącą wymiany manetek (najelpiej ze zdjęciami bądź filmik)? Czy jestem w stanie wogóle zrobić to sam czy oddanie roweru do serwisu jest raczej konieczne? Pozdawiam
Fenthin Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Revoshifty są beznadziejne, lepiej już MRX od Srama. A co do wymiany linki w Shimano, poszukaj, gdzieś tam jest: klik
Axl Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Popularne manetki w damskich crossówkach i dzieciakach ze względu na to że chodzą bardzo lekko i wymagają użycia praktycznie zerowej siły do zmiany biegu. I właśnie w warunkach spokojnej miejskiej jazdy je sprawdzałem, nie wiem jak by się spisały przy ostrzejszym traktowaniu. Choć myślę że i tak to lepszy wybór na 7b niż Stefany.
tobo Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Rewoszity to fatalne manetki, niewygodny chwyt, mało precyzyjne (lekkość działania w tym przypadku na minus). Tego typu - manetki obrotowe - potrafi robić tylko sram.
soutys Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 O tym, że Sram robi lepsze manetki od shimano słyszy się w zasadzie wszędzie. Gdzieś jednak słyszałem (od jakiegoś faceta w serwisie), że Sram'y nie do końca współpracują z Altusami, bo są w innym systemie przełożeń robione. Podobno złota zasada to do shimano kupować shimano!
kadargo Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Bo to prawda ale Sram robi też manetki pod system Shimano.
marsman Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 no i ten chwyt o zmiennej średnicy który niby ma pasować tym o małych i tym o większych dłoniach. tragedia. kiedyś rodzina chciała kupić dziecku rowerek ( czasy gdy pracowałem w Decathlonie ). musieli dopłacić do tego na SRAMie bo mimo że revo działają za lekko to jednak dziecko nie miało jak chwycić tej manetki. mi to w ogóle w ręku nie leżało. nie wiem co w tych shimano siedzi ale spotkałem się z przypadkiem że po jeździe w deszczu przestały działać. rower po namoknięciu troche postał zaniedbany więc coś mogło zardzewieć. w takich MRXach w środku jedynym metalowym elementem jest sprężynka-zapadka. cała manetka to chyba z 8 elementów. przeproste ale jakże skuteczne:) a dla tych którzy liczą gramy-MRXy ( 3x8 ) w rowerze siostry to 111 gramów komplet
tobo Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 O tym, że Sram robi lepsze manetki od shimano słyszy się w zasadzie wszędzie. Gdzieś jednak słyszałem (od jakiegoś faceta w serwisie), że Sram'y nie do końca współpracują z Altusami, bo są w innym systemie przełożeń robione. Podobno złota zasada to do shimano kupować shimano! Wiele lat, skutecznie, przyjemnie i bezproblemowo, używałem sramowskich gripów z przerzutkami shimano, mrx (kiepskie), attacków, rocketów. Konstrukcja analogicznych manetek do przerzutek srama różni się tylko odstępami pomiędzy poszczególnymi "schodkami" w gripie, konstrukcja jest ta sama.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.