Skocz do zawartości

[Spinka] Jaką wybrać do Shimano XTR CN-M980

GIZIU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, stoję przed wyborem spinki. Niby sprawa prosta, chcę SRAM-a na 10 rzędów do łańcucha Shimano XTR CS-M980. Ale widzę że są dwie: Power Link i Power Lock. Czym one się różnią ? TUTAJ piszą że Power Lock jest jednorazowa, czy to prawda ? Będę wdzięczny za wyjaśnienie. Oczywiście chciałbym kupić jedną (ew. drugą na zapas) i mieć spokój.

Napisano

Witam, stoję przed wyborem spinki. Niby sprawa prosta, chcę SRAM-a na 10 rzędów do łańcucha Shimano XTR CS-M980. Ale widzę że są dwie: Power Link i Power Lock. Czym one się różnią ? TUTAJ piszą że Power Lock jest jednorazowa, czy to prawda ? Będę wdzięczny za wyjaśnienie. Oczywiście chciałbym kupić jedną (ew. drugą na zapas) i mieć spokój.

miałem podobny dylemat i zakupiłem spinke Accenta -12zł ,pasuje doskonale choć byłem sceptycznie nastawiony) i pare zł zostało w kieszeni.

pozdro

Napisano

miałem podobny dylemat i zakupiłem spinke Accenta -12zł ,pasuje doskonale choć byłem sceptycznie nastawiony) i pare zł zostało w kieszeni.

pozdro

Rozumiem że masz ten sam łańcuch ? Mam jeszcze jedno pytanie. Łańcuch skróciłem i wykorzystałem do skucia dodany pin. Czy spinkę mogę zamontować w miejscu w którym skułem łańcuch właśnie tym pinem czy zupełnie odwrotnie, powinienem tego uniknąć ?

Napisano

Cóż, dowiedziałem się tylko tyle że PowerLink jest złoty i nie pasuje do 10 rzędowych łańcuchów. Wygląda więc na to że jedynym wyjściem jest zakup PowerLock który jest jednorazowy więc każde rozkucie łańcucha będzie mnie kosztować 10zł lub KMC za 35zł.

Napisano

GIZIU gwoli wyjaśnienia spinek SRAM-a, masz rację ale nie do końca :) Rzeczywiście PowerLink jest srebrny i przeznaczony do łańcuchów 9 rz. Natomiast PowerLock jest czarny i przeznaczony do łańcuchów 10 rz. Jak sama nazwa wskazuje, spinka powinna się spinać i rozpinać. Nie wiem jak to jest w przypadku PowerLinka, bo nigdy nie miałem z nią do czynienia, ale piszą że jest łatwo zdejmowalna :) PowerLock, mimo że na stronie producenta jest napisane że jest jednorazowy, wcale nie słuzy do jednorazowej aplikacji ! I ja (a raczej mój łańcuch) jest tego żywym dowodem :) Fakt, ciężko się rozpina, ale z pomocą dobrych kombinerek i odrobiny kunsztu mechanika można ją zdjąć.

Napisano

Pytanie tylko jak ten Power Lock będzie "współpracował" z moim łańuchem. Ty masz SRAM-a z tego co widzę.

Według mnie spinka Sram'a do napędów 10 biegowych jest minimalnie za ciasna do łańcucha shimano. Pomimo tego w moim rowerze to zestawienie działa (spinka SRAM, łańcuch XTR 10sp). Faktycznie ciężko się ją rozpina, ale przy użyciu szczypców można to zrobić bez problemów. Dodam jeszcze że moją spinkę delikatnie potraktowałem rozkuwaczem żeby była luźniejsza.

Napisano

Kupię dziś spinkę SRAM-a w pobliskim sklepie (innych nie mają). Mogę ją zamontować zamiast ogniwa w którym wymieniłem pin wcześniej do skrócenia łańcucha ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...