Skocz do zawartości

[łańcuchy +korba i kaseta XT] łańcuchy na zmianę wydłużające żywotność napędu

wojtas7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

chciałem wydłużyć życie mojego napędu, poczytałem że najlepiej będzie jeździć na więcej niż jednym łańcuchu i zakładać co 500km krótszy. Posiadam korbę i kasetę Shimano XT w dość dobrym stanie, oraz łańcuch Shimano XT HG 93. Dokupiłem łańcuch Srama PC971. Czy dobrze rozumuję, że oba te łańcuchy są kompatybilne i co 500km mogę sprawdzać który jest krótszy i zakładać krótszy?

dzięki

Napisano

Teoretycznie są kompatybilne, liczy się szerokość czyli na jaką sa kasetę.

Z tym że raczej lepiej jest alby kaseta i łańcuch był tej samej firmy. Mieszanie może powodowac pewne drobne niedogodności.

Zrób na tym sramie właśnie 500km i kup następny nowy shimano :] tak będzie najlepiej. Potem to juz zakladaj najkrótszy z zestawu.

Napisano

Aktualny temat dla mnie :) Wczoraj założyłem ponownie pierwotny łańcuch, czyli SRAM-a PC-1051, a do benzyny wrzuciłem Connex'a. Jeździło się na nim tak samo jak na SRAMowskim więc chyba producent nie robi róznicy :) Oczywiście łańcuchy muszą być przeznaczone na tę samą ilość koronek na kasecie, bo inaczej łańcuch będzie miał inną szerokość.

Co do długości, wczoraj nawet nie patrzyłem który jest krótszy. Założyłem po prostu ten pierwotny (założony dopiero po raz drugi), ale coś dziwnie się zachowuje, jakby ciężej chodził niż ostatnio. Sprawdze go dzisiaj w terenie i podziele się jutro opinią ;)

Napisano

Niby nie robi ale róznice minimalne są i dla niektórych może przeszkadzać, dlatego jak shimano to shimano, jak sram to sram.

Connexa nie polecam, zauważalnie bardziej sie wyciąga niż sram. Mam 2 connexy i jeden sram, przejechane mniej więcej podobnie i sram choć zakładany jako drugi przy każdej przekładce jest najkrótszy choć ma niby ok. 500km mniej niż connex (łańcuch nr 3).

Napisano

W sumie ciężko mi coś powiedzieć o Connexach bo jest to mój pierwszy łańcuch tej marki. Ponadto jak go zdjąłem nie porównałem długości z tym SRAMowskim, ale skoro twierdzisz że Connexy się bardziej wyciągają, to tym bardziej nie powinienem się przejmować i więcej jeździć na SRAMowskim :)

A tak przy okazji, dziwne dzwieki wydaje teraz ten SRAMowski, ciągle pyrka i pyrka, podobnie jak piasta jak zakręcimy koło w druga stronę, tyle że głośniej. Może to przez stronę którą założyłem łańcuch na napęd ? Bo z tego co słyszałem łańcuchy tej klasy nie są kierunkowe. Może mieliście podobne przypadki ?

Napisano

Connexy o których pisałem to 808 i 804 a sram to 870 (chyba). Tak jak pisałem 804 (nr1) pc870 (nr2) i 808 (nr3) i zawsze po zdjęciu srama a przed założeniem connexa nr3 wychodziło że sram mimo wszystko jest najkrótszy, dlatego zacząłem robić na nim dłuższe przebiegi.

Strona nie ma znaczenia, a jak popłukałeś łańcuch w benzynce no to właśnie sobie popyrka trochę, a potem jak sie zabije smarem i brudem to przestanie :]

Ja w benzynie nie płuczę, nie ma to większego sensu, szmatą czyszcze i tyle. Zresztą nawet po szmatowaniu i nasmarowaniu też chrumka każdy łańcuch na początku.

Napisano
A tak przy okazji, dziwne dzwieki wydaje teraz ten SRAMowski, ciągle pyrka i pyrka, podobnie jak piasta jak zakręcimy koło w druga stronę, tyle że głośniej. Może to przez stronę którą założyłem łańcuch na napęd ? Bo z tego co słyszałem łańcuchy tej klasy nie są kierunkowe. Może mieliście podobne przypadki ?

Ja mam podobnie z kierunkowym SLX'em w napędzie 2x10 :/ z conneX'em w setupie 1x10 było ok, więc coś w tych kierunkowych musi być :)

Napisano

Ja miałem łańcuch connexa i shimano przejechałem 1000km na jednym i drugim to jakoś connex nie wypadł gorzej od shimano

Napisano

Pozbyłem się łańcucha SRAM (sprzedałem koledze) i zakupiłem łańcuch Shimano XT HG93. Skróciłem go o kilka ogniw żeby liczba się zgadzała, porównałem długości i nowy łańcuch jest krótszy o ok. 3/4 ogniwa. Czy to sporo?

Założyłem nowy łańcuch i niestety ale przeskakuje dość mocno na kasecie. Kaseta wygląda na w dobrym stanie, założyłem z powrotem stary łańcuch i biegi chodzą super, nic nie przeskakuje.

Co robić? Jeździć na starym łańcuchu aż zacznie przeskakiwać po czym kupić nową kasetę Shimano XT i dodatkowo dwa łańcuchy XT, i jeździć po 500km na zmianę i zakładać najkrótszy łańcuch? Czy jazda na starym zestawie spowoduje problem stopniowo, jeżdżę maratony i nie chcę w połowie maratonu stanąć z drugiej strony można chyba jeszcze dojeździć ten zestaw?

dzięki.

Napisano

Śmigaj do końca żywotu tego zestawu, a w nowym secie, zamiast łańcuchów XT, umieść C9 :thumbsup:

co masz na mysli ze do konca zywotu, dopoki nie zacznie przeskakiwac? czy korba z przodu XT moze przez to dostac mocno?

kupie lancuchy XT bo jeden juz mam i bede chcial jezdzic na trzech na zmiane takich samych XT.

Napisano

Ja bym też postawił na C9, naprawdę zbiera dużo pozytywnych opinii we współpracy z wyższymi grupami.

Jeśli jesteś nieprzekonany, to proszę: [Łańcuch] Campagnolo Record C9 ze spinką? - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Co do momentu wymiany, to mniemam, że najlepiej, jak zajedziesz obecną kasetę i łańcuch(do momentu przeskakiwania łańcucha), a następnie zakupisz nową kasetę oraz komplet nowych łańcuchów.

Jeśli chodzi o ceny, to różnica na allegro między C9 a XTekiem jest znikoma, 99zł vs 89zł. Naprawdę śmiechu warte, patrząc, na jak długą perspektywę starcza łańcuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...