LCQ Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Witajcie, zakupiłem rower, ogólnie stan jest ok, osprzęt nie wygląda na zajechany, ale ma dwie rzeczy do wymiany, nie za bardzo znam się na rowerach więc jak coś poprawcie mnie, !!Super lekki góral GHOST SE DUCH:)na Shimano XT!! (2251573048) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 1) posiada luz na suporcie? wyczuwalny luz korby (na łożysku), jaki model zakupić, wymiana jest trudna? co polecacie 2) tylne koło na luz poprzeczny, też na pewno jest coś do wymiany tylko co? dzięki panowie za pomoc
szewczykluk Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 nie jestem specem;)ale zalezy jaki model masz korby i czy jest to octalink,hollowtech II czy tez kwadrat - od tego zalezy jaki suport potrzebujesz jeszcze szerokosc, moze masz jakies serwis/sklep w okolicy?nie wiem czy bedzie ci sie oplacac inwestowac w klucze do zdejmowania misek suportu/korby itp...pytanie czy masz luz na korbie czy tez luz na tylniej piascie,niekiedy korba przeskakuje a okazuje sie ze to cos w piascie nie cyka jak powinno np bebenek itp, tylnie kolo - zalezy czy masz w piascie lozyska kulkowe czy maszynowe, jak kulkowe mozesz sam sprobowac ja rozebrac i sprawdzic co tam slychac np http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/ , na fotach widac ze firma shimano wiec mysle ze na 99 % beda wlasnie kulkowe lozyska,ale jako amator rowniez wiecej nie pomoge;)niech wypowiedza sie fachowcy;)
Fenthin Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 1. Skoro luz na suporcie, logicznym jest, że trzeba zająć się właśnie nim. To chyba FC-M440, ze zdjęć jednak nie widzę, czy kwadrat, czy Octalink. Powiesz to, będziemy myśleć. 2. Piasta pewnie już swoje przeżyła, jeśli wystarczy serwis, super. Inaczej piasta do wymiany. @szewczykluk Posiadanie własnych kluczy zdecydowanie się opłaca. Chyba, że przy rowerze grzebiesz "raz na posiadanie".
pytlas Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 1) Co do suportu to najlepiej jest go wymontować. Zobaczyć jaką masz szerokość i zakupić odpowiedni nowy. Aby wykręcić suport z ramy potrzebujesz klucza do suportu, natomiast aby zdjąć korbę ściągacza do korby. Takie narzędzia na pewno się tobie przydadzą, lecz możesz oddać do serwisu myślę że za ok 10zł wykręcą. 2) Tylne koło na 99% nie jest do wymiany. Musisz po prostu je przeserwisować. Nie jest to ciężka sztuka. Masz piastę na łożyskach kulkowych. Instrukcji jest pełno w internecie.
hagi33 Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Co, do luzu w tylnej piaście to może brakować kulek lub poprostu miską w piaście wyrobiła się.
tobo Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 W piaście mogą być padnięte: kulki (i) konusy, bieżnie w korpusie, łożyskowanie bębenka (też kulki i bieżnie, tylko mniejsze). Najczęściej padnięte są części w tej kolejności. Jeśli koło jest proste a tylko piasta wymaga reanimacji to możesz kupić taką samą i przepleść koło lub wymienić wszystkie bebechy podmieniając je z piastą kupioną luzem. Oszczędzisz w ten sposób koszt przeplatania koła (chyba że piastę chciałbyś inną). Do demontażu bębenka potrzebny duży imbus, do wyjęcia bieżni z korpusu trza trochę siły i manualnych zdolności Korpus piasty nie ulega zużyciu. Piasta to lx, całkiem niezła i istnieje spora szansa że to tylko luz bez zniszczeń/zużycia.
LCQ Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Napisano 17 Kwietnia 2012 1)czy usługa wymiany suportu/piasty w wysokości 100 zł jest ok? czy lepiej szukac kogoś innego? tyle powiedział mi za włożenie i ustawienie gość (oczywiście sama robota), 2)z tego co się przypatrzyłem to suport jest chyba Octalink ponieważ jest owalny, jutro postaram się cyknąć fotę z zewnątrz (chyba wystarczy), teraz jak zmierzyć szerokość?? żeby było ok?, oraz kupić Deore LX czy XT? głównie na tym opiera się cały osprzęt w nim 3)piasta jest na 36 szprych, nie będę się bawił w naprawy ich, poprostu kupie nowy, tylko LX czy XT ??różnią się tylko wagą? 4)średnica suportu również jest potrzebna? jakie występowały modele Deore LX?
Fenthin Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 1. Za klucze zapłacisz maksymalnie pół ceny usługi, a będziesz je miał na stałe. Nie warto. 2. Owalny, tzn? Widoczna część suportu na kwadrat wcale nie jest kwadratowa. 3. I w przyszłości też zamierzasz wymieniać piastę od razu, gdy ta złapie luzy? Zajrzeć nie zaszkodzi. 4. System, szerokość mufy i długość wałka - wszystko, czego potrzebujesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.