Skocz do zawartości

[amortyzator] RST - STORM SUPER TA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam składam właśnie pierwszego hardtaila do dh/fr i potrzebuje przedni amortyzator moge na niego wydac kolo 850zł i za ta cene znalazlem ten amortyzator, może ktoś z was go ma lub miał i wie nie więcej czy to tani uginacz czy oplaca sie go kupic ?

RST - Amortyzator STORM SUPER TA

Amortyzator STORM SUPER TA, o skoku 160 mm.

Średnica koła: 26"

Przeznaczenie: freeride, all-mountain

Skok: 160 mm

System amortyzacji: olej (P) / sprężyna (L)

Tłumienie olejowe

Regulacje : tłumienie odbicia

Rura sterowa : 28,6*224*0 mm, Cr-Mo

Korona : aluminium

Golenie wewnętrzne : 36 mm Cr-Mo

Golenie zewnętrzne: magnez

Rozstaw goleni: 138 mm

Mocowanie hamulców: tarczowe (post mount)

Zalecany maksymalny rozmiar tarczy: 203

Kolor : czarny mat, perłowy

Waga (z rurą sterową): 3,46 kg

Uwagi : oś 20 mm, opcjonalnie dostępne adaptery na QR

Zastosowane technologie:

OCR 2 - ulepszony system otwartej kąpieli olejowej. Zminimalizowana ilość oleju potrzebnego do pracy sprawia, że cały system jest lżejszy zachowując swoją funkcjonalność. Posiada pełną zewnętrzną regulację kompresji (z blokadą) oraz tłumienie odbicia.

RA - zamknięty kartridż olejowy z zewnętrzną

Napisano

Oficjalnie nie ma wersji 130mm ale coś mi sie kołacze, że i takie się pokazywały. Do HT FR/DH widelec ze 160 mm skoku to dużo tym bardziej, że RST są wysokie. Idealnie byłoby mieć Duro QLC 160 mm ;) Dla mnie największą wadą jest mocowanie osi na śruby bez żadnego szybkiego systemu. http://velo.com.pl/produkty/?m=12&pk=%&id=2181 poza tym jestem gotów się założyć, że ten widelec nie waży 2,8kg tylko nieco więcej ;)

Napisano

130 były ale do roku 2007(według danych Suntour`a) , dalej były tylko setki. 160 do HT za dużo ? Powiedz to mojemu koledze który w Signie trzyma Duro FR (160mm) a chciał coś jeszcze większego brać. A szybkie mocowanie można zastąpić prostym imbusem w kieszeni :) A do autora-jaka rama ? Bo np. u Darta, Hornety stawiają właśnie na Stormach.

PS. Autor wspominał coś o ograniczeniach wagowych ? ;)

Napisano

Widziałem HT z super monsterem więc duro 160 mnie nie rusza :) Nie rozumiem sensu takiego zestawu, ale każdy ma swoje pomysły na rower. Prosty imbus w kieszeni nie jest tak samo fajny system bez narzędziowy chociażby dlatego, że imbusem jest bardzo łatwo urwać gwint. Tak wiem, że to zależy od kultury technicznej ale jest to nie zaprzeczalne.

Napisano

Hm... SM do HT- to chyba tylko do zdjęcia ;) Według mnie SM pasuje tylko do jednej ramy- Tomac Magnum ^^- taki mały OT zrobiłem...

Ale co do tematu- nadal myślę że setka to będzie mało, ale to jak już autor tematu uważa. Ja niedługo będę składał swoją maszynę do latania to będę brał na amor przejściowy Durczana 130- do UFR i FR starczy i da czas na zebranie kasy na coś lepszego oraz szybsze cieszenie się rowerem ;)

Napisano

W kwestii 100 mm masz rację, ale sytuacje nieco ratuje fakt, że duro jest bardzo wysokie więc nie będzie odczuwalna zmiana geometrii. Jeszcze kilka dni temu byłem przekonany, że QLC jest w wersji 130 :) Koniec końców idealnie byłoby wymienić dolne golenie na QLC do pożądanej wartości skoku. Tak wiem, że to jest nieopłacalne :D

Napisano

160 do HT to nic dziwnego, co do Storma to słyszałem że całkiem spoko jest, a poz a tym montują go w wielu całkiem dobrych seryjnych rowerach więc coś w tym jest, nie jest to już to samo stare RozwalSobieTwarz, teraz robią spoko amorki, tym bardziej że nie kosztuje on 200 złotych :D Zawsze z tą suma możesz szukać jakieś konkretnej używki typu: RS Domain, Marzocchi Z1, albo nawet starego 888, kumpel wyrwał za 600 złotych 888 VF (170 mm) z 2005 roku i to naprawdę spoko amor. Jeśli jednak chcesz nowy to w grę wchodzi tez SR Suntour Duro FR 20, jest on w wersji na 150 lub 160 mm, całkiem spoko. Wracając do RST, on: http://isgr.pl/roberciik-ns-core-marzocchi-all-mountain-iii-t294.html go miał, miałem go od niego brać ale kupiłem Drop Offa 3 za 450 złotych :D

100 skoku do dh/fr jakie by nie było to stanowczo za mało, tu już nie chodzi o geometrię tylko ten amor ma wybierać także lądowania czasem całkiem twarde :D

Napisano

100mm to mało w XC mi się wydaje (ale ja się czasem zapominam na czym jadę)... a co dopiero w FR:D

Storm jest spoko, o ile mówimy o poprawionym, bo ogólnie miały straszną pracę...

a co do HT z dużym skokiem, zapraszam do kliknięcia tutaj troszkę niżej na napis: SPRZĘT:D

Napisano

W 98/99 roku widelec Judy DH miał 80mm skoku i pewien Polak zjechał na tym kilkutysięcznik - niestety nie pomnę który ;( Jakość pracy widelca to nie tylko wartość skoku ale tez jego jakość czyli płynność, progresja etc. Osobiście uważam, że lepiej mieć mniej skoku o lepszej jakości niż pchać się w duży kiepski skok, ale jak wiadomo wszystko zależy od tego co kto lubi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...