ploners Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 witam mam problem z doborem odpowiedniej korby, ale zanim przejde do konkretów przedstawię specyfikacje roweru aby można było zorientować się mniej więcej jaka będzie jego budowa i przeznaczenie. Ma to być rower bardziej pod AM, uniwersalny, na którym mozna coś przeskoczyć ale nie służący do żadnych skomplikowanych "wygibasów". Mieszkam w gdańsku, teren tutaj jest dosyć zróżnicowany, więc ma się nadawać zarówno do zjazdów jak i podjazdów. Zdecydowanie nie chce standardowych trzech przełożeń, nie wiem czy dam się namowić na dwa (jesli tak to tylko jesli ktos kto jeździ/ jeździł na takim napędzie z napinaczem który współpracuje z dwoma zębatkami np typu e13- heim2 http://www.rowerowy....ockringi/heim_2 czy to zdaje egzamin?, i jesli tak co innego jest jeszcze na rynku tego typu), jesli chodzi o najbliższe mi rozwiązanie to napęd bez biegów i standardowy napinacz. Zastanawiam się nad korbą truvativ aka gxp 1.1g lub descendant (jeśli to dobry wybór to gdzie to można zamówić bo widzę że z tym ciężko) proszę o pomoc osoby tylko i wyłącznie pewnych tego co piszą a nie 14- letnich pseudo ekspertów podzespoły które już posiadam: rama ns society biała mostek ns quark pro mały pedały ns arial pro piasty przód ns rotary 20 disk (32 otwory) tył ns rotary casette (32 otwory) obręcze Spank- Ozzy Evo 26 Al opony geax aka 2.2 szprychy/ nyple dartmoor stery octane one warp 1 gripy octane one bolt on kierownica amoeba scud 620 25,4mm kaseta 9- cio rzędowa shimano SLX widelec rock shox SEKTOR RL SOLO AIR 130 mm (mial byc manitou minute, pozniej magura thor 2011- ostatnia sztuke sprzatnal mi jakis koles a byl w rewelacyjnej cenie do dzis mnie to boli, a ostatecznie jest malo oryginalnie ale i tak ok) podzespoły planowane: biegi tył shimano SLX (najlepiej 2012) hamulce avid elixir 5/ shimano SLX BL- M666 2012r/ magura mt4 (najprawdopodobniej, najlepsza waga, dobra cena) korba ???? najprawdopodobniej truvativ AKA/e13 single speed/ descendant/ (ze wzgledu na wieksza ilosc zebow) sztyca AMOEBA SCUD 370 siodło- moze to profanacja ale jakies wieksze i zelowe np sportourer flx gel flow leather łańcuch- jeszcze się nad tym nie skupiałem napinacz- prawdopodobnie jakis e13 (zakup planuje miesiac po zlozeniu calosci, przy kolejnej pensji pancerze- jakiekolwiek w dobrym stosunku cena/jakośc kola skladane a stery wbijane w serwisie reszte montuje sam do ostatecznego wyregulowania w serwisie prosze pomoc jakie są Wasze opinie (p.s sory za literówki i słabą spójność ale duzo pracuje, i chcialem jak najszybciej zalaczyc temat zeby miec jak najwiecej czasu przed kupnem) z gory dziekuje i pozdrawiam
Mod Team sznib Napisano 10 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2012 Ma to być rower bardziej pod AM, uniwersalny, na którym mozna coś przeskoczyć ale nie służący do żadnych skomplikowanych "wygibasów". W takim razie koniecznie 2 blaty z przodu. Sam mam rower do takich zastosowań, tylko FS, no i nie wyobrażam sobie jednej zębatki z przodu. W okolicy krórej mieszkam sporo jest stromych i długich podjazdów, z jedną zębatka z przodu musiałbym po prostu prowadzić rower zamiast jechać. Dlatego proponuję standardowy zestaw AM/Enduro, rockring, 36T i 22T. Z napinacza można zrezygnować, przy dobrze dobranej długości łańcucha są małe szanse że spadnie. W każdym razie ja napinacza nie używam i od ponad 2 sezonów łańcuch mi nie spadł. Co do reszty planowanych części; korby bym jednak brał jakieś od Shimano, SLX nadawałby się idealnie. Również hamulce SLX to bardzo dobry wybór, chwalone przez wielu. Chyba że chcesz być oryginalny z częściami, ale ja myślę ze lepiej brać sprawdzone szpeje.
ploners Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Napisano 12 Kwietnia 2012 W takim razie koniecznie 2 blaty z przodu. Sam mam rower do takich zastosowań, tylko FS, no i nie wyobrażam sobie jednej zębatki z przodu. W okolicy krórej mieszkam sporo jest stromych i długich podjazdów, z jedną zębatka z przodu musiałbym po prostu prowadzić rower zamiast jechać. Dlatego proponuję standardowy zestaw AM/Enduro, rockring, 36T i 22T. Z napinacza można zrezygnować, przy dobrze dobranej długości łańcucha są małe szanse że spadnie. W każdym razie ja napinacza nie używam i od ponad 2 sezonów łańcuch mi nie spadł. Co do reszty planowanych części; korby bym jednak brał jakieś od Shimano, SLX nadawałby się idealnie. Również hamulce SLX to bardzo dobry wybór, chwalone przez wielu. Chyba że chcesz być oryginalny z częściami, ale ja myślę ze lepiej brać sprawdzone szpeje. hmmm... teraz mnie zmieszales, jezdzilem na 32t i 8 przelozen z tylu na ciezkim sprzecie i jezdzilo mi sie wystarczajaco, zakupilem juz korbe e13 xcx+ single, jeszcze nie wiem do konca co tam zamontuje ale wydaje mi sie ze jednak 38T i nic wiecej, i tak przewaznie jezdzi sie na jednym przelozeniu a mnie tez nie rajcuja tak predkosci co agresywna jazda sama w sobie, ktora bywa szybka ale nie jest to kwestia pedalowania, za to zdecydowanie przemysle kwestie napinacza (a w zasadzie jego braku) bo zgadzam sie z Toba ze moze okazac sie zbedny, ale ten miesiac bez braku nań srodkow pozwoli mi zorientowac sie w temacie, podejrzewam ze skonczy sie to wlasnie nastepujaco, brak napinacza, dobrze skrojony lancuch (tylko trzeba bedzie pilnowac zeby sie zeby kasety nie ostrzyly bo bedzie sie bardziej zuzywac), jesli takie rozwiazanie bedzie ostateczne to same plusy, wiecej kasy w kieszeni, wiecej zaoszczedzonych gramów, no i nie ulegne tendencji zakladania napinacza na zasadzie bo tak jest na czasie. Teraz tylko zastanawiam sie czy 38T czy moze 40 T
Mod Team sznib Napisano 12 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2012 Zapomniałeś o manetce. I tak, piszesz że masz kasetę SLX 9rz, a przerzutkę chcesz SLXa'12. Nowe SLXy są już pod Dynasys, czyli na kasetę 10rzędową. I taka opcja by była lepsza przy jednej zębatce z przodu. No i odpowiednia do przerzutki manetka, tu XT lub XTR, najlepiej nic poniżej. Kierownicę masz coś przykrutkawą do AM
ploners Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Napisano 12 Kwietnia 2012 Zapomniałeś o manetce. I tak, piszesz że masz kasetę SLX 9rz, a przerzutkę chcesz SLXa'12. Nowe SLXy są już pod Dynasys, czyli na kasetę 10rzędową. I taka opcja by była lepsza przy jednej zębatce z przodu. No i odpowiednia do przerzutki manetka, tu XT lub XTR, najlepiej nic poniżej. Kierownicę masz coś przykrutkawą do AM kasete juz mam zamocowana, przezutki nie musze miec koniecznie 2012 ale nawet jesli to to chyba nie koliduje, nie musze przeciez wykorzystywac 10 przelozenia a manetke czemu sugerujesz grupe wyzej? A kiera bedzie jak najbardziej ok.
Mod Team sznib Napisano 12 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2012 System Dynasys na 10sp nie jest kompatybilny z 9sp. Jest inny skok linki i manetki, przerzutki tylne i kasety Dynasys nie będą współpracować z elementami starszymi. Manetka: SLX to takie Deore z lepszych materiałów, dopiero przy XT jest zauważalnie większa kultura pracy. Długość kierownicy kwestia preferencji, ale mało kto już jeździ na tak krótkich w AM/Enduro.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.