Skocz do zawartości

[korba] Krzywe zębatki korby

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam krzywe stalowe zębatki w korbie - różnice między 1 a 2 mm (na oko). Czy to dużo i korba nadaje się do wymiany? Poza tym wydaje mi się oś suportu jest nieco krzywa. Nie wiem czy mam coś robić z tą korbą czy może taka zostać?

Napisano

Jaki masz osprzęt? Tak coś a'la Tesco to, jak to piszą na forach motoryzacyjnych TTTM (ten typ tak ma). Zawsze możesz zakupić coś najtańszego markowego ale - jeśli masz sprzęt z dolnej półki, to pewnie masz korbę nierozbieralną i trzeba by wymienić całość :(

Napisano

Jaki masz osprzęt? Tak coś a'la Tesco to, jak to piszą na forach motoryzacyjnych TTTM (ten typ tak ma). Zawsze możesz zakupić coś najtańszego markowego ale - jeśli masz sprzęt z dolnej półki, to pewnie masz korbę nierozbieralną i trzeba by wymienić całość :(

Rower kupiony 10 lat temu w sklepie rowerowym, stalowy.Korba nierozbieralna.

Przerzutkę z przodu wymieniam. Korbę też mogę jeśli trzeba, tylko prosiłbym o pomoc w wyborze czegoś

Napisano

Co znaczy krzywe zębatki? Masz powyginane pojedyncze zęby, czy piszesz o "pływaniu korby" i ocieraniu łańcucha o prowadnik przerzutki? Jeśli to drugie, to jest to, niestety uroda mocowania na kwadrat i wymiana na taki sam system może nic nie dać. Mocny nacisk powoduje właśnie taki efekt. Lepszym rozwiązaniem jest oktalink, lub zintegrowana korba.

Napisano

Zęby są w porządku. O pływanie mi chodziło. Korba jest na kwadrat.

No to może wymienię na oktalink.

Dzięki za odpowiedzi

Napisano
niestety uroda mocowania na kwadrat i wymiana na taki sam system może nic nie dać.

Wystarczy wyregulować dobrze przerzutkę. Kwadrat rządzi! Na pewno bardziej wytrzymalszy niż to nieszczęsne rozwiązanie jakim jest zintegrowana oś o łożyska.

Chodzi Ci o to, że korba jest krzywa czy jak naciskasz na pedał, że się lekko odgina od osi. Jeżeli korba jest krzywa to trzeba wymienić, z tym pewnie będzie też trzeba wymienić suport. Jeżeli się odgina to tak będzie i w niczym to nie przeszkadza. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...