hehe12 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Mam krzywe stalowe zębatki w korbie - różnice między 1 a 2 mm (na oko). Czy to dużo i korba nadaje się do wymiany? Poza tym wydaje mi się oś suportu jest nieco krzywa. Nie wiem czy mam coś robić z tą korbą czy może taka zostać?
kuvel Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Jaki masz osprzęt? Tak coś a'la Tesco to, jak to piszą na forach motoryzacyjnych TTTM (ten typ tak ma). Zawsze możesz zakupić coś najtańszego markowego ale - jeśli masz sprzęt z dolnej półki, to pewnie masz korbę nierozbieralną i trzeba by wymienić całość
hehe12 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Jaki masz osprzęt? Tak coś a'la Tesco to, jak to piszą na forach motoryzacyjnych TTTM (ten typ tak ma). Zawsze możesz zakupić coś najtańszego markowego ale - jeśli masz sprzęt z dolnej półki, to pewnie masz korbę nierozbieralną i trzeba by wymienić całość Rower kupiony 10 lat temu w sklepie rowerowym, stalowy.Korba nierozbieralna. Przerzutkę z przodu wymieniam. Korbę też mogę jeśli trzeba, tylko prosiłbym o pomoc w wyborze czegoś
Wazaa Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Co znaczy krzywe zębatki? Masz powyginane pojedyncze zęby, czy piszesz o "pływaniu korby" i ocieraniu łańcucha o prowadnik przerzutki? Jeśli to drugie, to jest to, niestety uroda mocowania na kwadrat i wymiana na taki sam system może nic nie dać. Mocny nacisk powoduje właśnie taki efekt. Lepszym rozwiązaniem jest oktalink, lub zintegrowana korba.
hehe12 Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Napisano 9 Kwietnia 2012 Zęby są w porządku. O pływanie mi chodziło. Korba jest na kwadrat. No to może wymienię na oktalink. Dzięki za odpowiedzi
lyndowss Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 niestety uroda mocowania na kwadrat i wymiana na taki sam system może nic nie dać. Wystarczy wyregulować dobrze przerzutkę. Kwadrat rządzi! Na pewno bardziej wytrzymalszy niż to nieszczęsne rozwiązanie jakim jest zintegrowana oś o łożyska. Chodzi Ci o to, że korba jest krzywa czy jak naciskasz na pedał, że się lekko odgina od osi. Jeżeli korba jest krzywa to trzeba wymienić, z tym pewnie będzie też trzeba wymienić suport. Jeżeli się odgina to tak będzie i w niczym to nie przeszkadza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.