Skocz do zawartości

[u-lock] Pytanie o wasze doświadczenia

adinek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie, od niedawna jestem posiadaczem roweru Giant o wartości około 500 pln, którego zamierzam wykorzystywać do załatwiania różnych spraw na mieście (KRK). Wiąże się z zostawianiem roweru. Zastanawiam się na kupnem U-lock Kryptonite, waham się pomiędzy http://allegro.pl/no...2220957722.html, a http://allegro.pl/no...2209137116.html . Ten pierwszy wydaje się być adekwatny do wartości roweru, ale drugi wg. strony kryptonite jest sporo lepszy. Nie chcę niepotrzebnie wydawać 40% wartości roweru na zabezpieczenie zatem mam do Was pytanie czy zdarzyło się, aby rower o niezbyt dużej wartości (jak mój) przypięty prostym markowym zapięciem (tak jak ten kryptonite keeper 12 std) został skradziony? Temat mnie strasznie męczy ponieważ już 2 razy ukradli mi rower, jednak były słabo zabezpieczone.

Pozdrawiam, Adinek.

Napisano

Na twoim miejscu wziął bym ten droższy dużo lepszy i myśle że jak często przypinasz rower w mieście to naprawde warto dołożyć więcej niż puźniej kupywać rower

Napisano

ja zapytam trochę inaczej:

- czy jest tu ktoś, komu ukradli rower zapięty u-lockiem ??

- jeśli tak: jaki u-lock, jakie okoliczności kradzieży (miejsce przypięcia, czas pozostawienia roweru, wartość roweru)

Napisano

ja zapytam trochę inaczej:

- czy jest tu ktoś, komu ukradli rower zapięty u-lockiem ??

- jeśli tak: jaki u-lock, jakie okoliczności kradzieży (miejsce przypięcia, czas pozostawienia roweru, wartość roweru)

I w sumie na tak zadane pytania najbardziej interesują mnie odpowiedzi :)

Napisano

Przede wszystkim na dzień dzisiejszy bardzo ciężko rozbroić taki zamek i uważam, że ten tańszy spokojnie wystarczy, możesz rzucić okiem też na u-locki decathlon moim zdaniem są porządnie wykonane

Odpowiadając na Twoje pytania - znam osobę, której ukradli rower (taki markokesz) zapięty u-lockiem - miejsce carrefour - jakaś godzinka, półtorej spędzona w markecie - u-lock jeden z tych starodawnych jeszcze na takie obrotowe klucze, co można otworzyć długopisem - na dzień dzisiejszy takich już chyba nawet nie produkują, a już na pewno nie mają ich w ofercie szanujące się firmy, po wprowadzeniu nowego standardu zamka nie słyszałam o takim zdarzeniu.

Napisano

ja bym nie inwestował ani w najtańszego czarnego, ani w nadroższego pomarańczowego, tylko wybrał wersję pośrednią - szarą np. http://allegro.pl/u-lock-zapiecie-kryptonite-kryptolok-series-2-ls-i2260277816.html

Taki też używam od ok. 6 lat do przypinania roweru (na start dalem za niego ok. 2 kafle) na mieście i do dziś jest ok. Sądzę, że prędzej koła odkręcą niż zniszczą to zapięcie i tak też kilka razy miałem, zniknęły kapsle do kierownicy, nakrętki na wentyle etc. ale rower nie ruszony...

Napisano

mi się nie udało, aczkolwiek u-lock o którym wspominałam został na pewno tak otwarty, osoba, która zostawiła w tym miejscu rower zastała samego całego i nienaruszonego u-locka przypiętego do wyrwikółka ;)

Napisano

Mam rower ktory kosztowal mnie 350zł choc chyba wiecej jest wart, a przypinam linka z decathlonu za 3 zł, a czasami dodatkowo linka za jakies chyba 30 zł, mysle za warto oprocz blokady pomyslec nad zabezpieczen i kol i siodla zestaw do tego w decathlonie kosztuje jakies 30 zł

Napisano

paweloko na pierwszy rzut oka wygląda w porządku i taki powinien być, klucze też są ok, chyba nie ma się za bardzo do czego doczepić, a cena? Przy tych wszystkich abusach itp trzeba też doliczyć marżę za markę i ceną bym się specjalnie nie przejmowała

vitesse jeśli zostawiasz swój rower na dłużej niż te 3min i często zostawiasz go w tym samym miejscu i mniej więcej o tej samej porze to na dłuższą metę szczerze życzę powodzenia z samą linką (złodzieje kradną wszystko i to dosłownie, a jak im się nadarzy lepszy i łatwy do rozbrojenia kąsek - linka - to można ich uszczęśliwić)

Napisano

Co myślicie o tym u-locku ? Kupiłem go kiedyś w sklepie za 59zł, robi na mnie dobre wrażenie, dobrze wykonany. Na opakowaniu jest skala ochrony i ma 10/10. Tylko cały czas mnie zastanawia dlaczego był taki tani. http://allegro.pl/ma...2267282977.html

SOLD SECURE - SILVER czyt. gwarancja że nie uda się go otworzyć szybciej jak w 3 minuty przy użyciu standardowych narzędzi, ale też gwarancja że nie dłużej jak w 6 minut, bo by dostał GOLD, czyli ta sama klasa co kryptonite evolution 4

Tak z przymrużeniem oka, to 10 u-locków Kryptonite New York daje nam gwarantowaną godzinną wycieczkę po markecie :D

Napisano

i to również nie gwarantuje, że ten drugi nie będzie miał innego właściciela, tak naprawdę złodzieje kradną wszystko co im się nawinie od złomków i marketów po wypasione maszyny. Chyba tylko w miarę bezpieczny byłby cały zardzewiały rower.

Napisano

Wtedy złodziej mógłby się połakomić na masę złomową, stalowy rower waży 15kg + ulock lub łańcuch, a to już pół pralki. Gdyby jeszcze znak drogowy był słabiej osadzony- to już pralka i pół kuchenki gazowej.

Napisano
Tylko cały czas mnie zastanawia dlaczego był taki tani. http://allegro.pl/ma...2267282977.html

Osobiście nie jestem fanem U-locka. Może jest bardziej bezpieczny, ale mało praktyczny. Tej firmy mam zabezpieczenie elastyczne. 180x2,5cm. Naprawdę robi wrażenie. Ciężkie, ale praktyczne. Rower trzeba przypinać za ramę, a z tego co zauważyłem, właściciele U-locków często zapinają rower za koło, bo tak jest łatwiej, szczególnie, gdy zabezpieczenie jest małe.

Napisano

Koło? Jest taka możliwość, ale tylko w obrębie tylnego trójkąta, wtedy pozornie przypięliśmy tylko koło a praktycznie zabezpieczony jest cały rower. Wada jest taka że rafkę z oponą tnie się szybciej niż ramę.

Napisano

Od niedawna mam Kryptonine Evolution Mini LS, takie o:

U-Lock Kryptonite Evolution Mini LS KURIER AMBike (2259454040) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Nie wiem po co dali "mini" w nazwie, bo jest naprawdę duży (24 centymetry długości). Ciekaw jestem jak wygląda "nie mini" :icon_cool:

Przyznam że jak zapnę nim rower za ramę, to od razu jakoś mi lżej na sercu. Długość ramienia wystarcza w zupełności, nie miałem jeszcze takiej sytuacji żeby zabrakło ;) Sprzęt na lata.

Napisano

Nie trzeba ciąć obręczy... Wystarczy odkręcić koło...

no właśnie że nie, jeżeli odkręcił byś koło to musiał byś je przecisnąć przez tylny trójkąt żeby uwolnić ramę, takie zapięcie jest bardzo podchwytliwe, jest jeszcze jedna wada - pozorna łatwość kradzieży kusi złodzieja i naraża rower na uszkodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...