adinek Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam wszystkich serdecznie, od niedawna jestem posiadaczem roweru Giant o wartości około 500 pln, którego zamierzam wykorzystywać do załatwiania różnych spraw na mieście (KRK). Wiąże się z zostawianiem roweru. Zastanawiam się na kupnem U-lock Kryptonite, waham się pomiędzy http://allegro.pl/no...2220957722.html, a http://allegro.pl/no...2209137116.html . Ten pierwszy wydaje się być adekwatny do wartości roweru, ale drugi wg. strony kryptonite jest sporo lepszy. Nie chcę niepotrzebnie wydawać 40% wartości roweru na zabezpieczenie zatem mam do Was pytanie czy zdarzyło się, aby rower o niezbyt dużej wartości (jak mój) przypięty prostym markowym zapięciem (tak jak ten kryptonite keeper 12 std) został skradziony? Temat mnie strasznie męczy ponieważ już 2 razy ukradli mi rower, jednak były słabo zabezpieczone. Pozdrawiam, Adinek.
ArekLevelA2 Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Na twoim miejscu wziął bym ten droższy dużo lepszy i myśle że jak często przypinasz rower w mieście to naprawde warto dołożyć więcej niż puźniej kupywać rower
redbull1 Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 tak jak mówi ArekLevelA2 ,w tym tańszym masz 1 rygiel a w tym droższym 2 więc trudniej by miał złodziej otworzyć
marekw Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 ja zapytam trochę inaczej: - czy jest tu ktoś, komu ukradli rower zapięty u-lockiem ?? - jeśli tak: jaki u-lock, jakie okoliczności kradzieży (miejsce przypięcia, czas pozostawienia roweru, wartość roweru)
adinek Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Napisano 5 Kwietnia 2012 ja zapytam trochę inaczej: - czy jest tu ktoś, komu ukradli rower zapięty u-lockiem ?? - jeśli tak: jaki u-lock, jakie okoliczności kradzieży (miejsce przypięcia, czas pozostawienia roweru, wartość roweru) I w sumie na tak zadane pytania najbardziej interesują mnie odpowiedzi
HraDaw Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja wziął bym ten droższy dużo lepszy i na pewno lepiej dołożyć te 120 zł i mieć dłużej rower .
iza121 Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Przede wszystkim na dzień dzisiejszy bardzo ciężko rozbroić taki zamek i uważam, że ten tańszy spokojnie wystarczy, możesz rzucić okiem też na u-locki decathlon moim zdaniem są porządnie wykonane Odpowiadając na Twoje pytania - znam osobę, której ukradli rower (taki markokesz) zapięty u-lockiem - miejsce carrefour - jakaś godzinka, półtorej spędzona w markecie - u-lock jeden z tych starodawnych jeszcze na takie obrotowe klucze, co można otworzyć długopisem - na dzień dzisiejszy takich już chyba nawet nie produkują, a już na pewno nie mają ich w ofercie szanujące się firmy, po wprowadzeniu nowego standardu zamka nie słyszałam o takim zdarzeniu.
Navaho Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 ja bym nie inwestował ani w najtańszego czarnego, ani w nadroższego pomarańczowego, tylko wybrał wersję pośrednią - szarą np. http://allegro.pl/u-lock-zapiecie-kryptonite-kryptolok-series-2-ls-i2260277816.html Taki też używam od ok. 6 lat do przypinania roweru (na start dalem za niego ok. 2 kafle) na mieście i do dziś jest ok. Sądzę, że prędzej koła odkręcą niż zniszczą to zapięcie i tak też kilka razy miałem, zniknęły kapsle do kierownicy, nakrętki na wentyle etc. ale rower nie ruszony...
marekw Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 a czy komuś udało sie otworzyć u-locka długopisem (z okrągłym zamkiem) czy to tylko youtubowy show ??
iza121 Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 mi się nie udało, aczkolwiek u-lock o którym wspominałam został na pewno tak otwarty, osoba, która zostawiła w tym miejscu rower zastała samego całego i nienaruszonego u-locka przypiętego do wyrwikółka
paweloko Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Co myślicie o tym u-locku ? Kupiłem go kiedyś w sklepie za 59zł, robi na mnie dobre wrażenie, dobrze wykonany. Na opakowaniu jest skala ochrony i ma 10/10. Tylko cały czas mnie zastanawia dlaczego był taki tani. http://allegro.pl/magnum-u-lock-zamek-3000-110-x-260mm-i2267282977.html
vitesse Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Mam rower ktory kosztowal mnie 350zł choc chyba wiecej jest wart, a przypinam linka z decathlonu za 3 zł, a czasami dodatkowo linka za jakies chyba 30 zł, mysle za warto oprocz blokady pomyslec nad zabezpieczen i kol i siodla zestaw do tego w decathlonie kosztuje jakies 30 zł
iza121 Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 paweloko na pierwszy rzut oka wygląda w porządku i taki powinien być, klucze też są ok, chyba nie ma się za bardzo do czego doczepić, a cena? Przy tych wszystkich abusach itp trzeba też doliczyć marżę za markę i ceną bym się specjalnie nie przejmowała vitesse jeśli zostawiasz swój rower na dłużej niż te 3min i często zostawiasz go w tym samym miejscu i mniej więcej o tej samej porze to na dłuższą metę szczerze życzę powodzenia z samą linką (złodzieje kradną wszystko i to dosłownie, a jak im się nadarzy lepszy i łatwy do rozbrojenia kąsek - linka - to można ich uszczęśliwić)
Tofi Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Co myślicie o tym u-locku ? Kupiłem go kiedyś w sklepie za 59zł, robi na mnie dobre wrażenie, dobrze wykonany. Na opakowaniu jest skala ochrony i ma 10/10. Tylko cały czas mnie zastanawia dlaczego był taki tani. http://allegro.pl/ma...2267282977.html SOLD SECURE - SILVER czyt. gwarancja że nie uda się go otworzyć szybciej jak w 3 minuty przy użyciu standardowych narzędzi, ale też gwarancja że nie dłużej jak w 6 minut, bo by dostał GOLD, czyli ta sama klasa co kryptonite evolution 4 Tak z przymrużeniem oka, to 10 u-locków Kryptonite New York daje nam gwarantowaną godzinną wycieczkę po markecie
iza121 Napisano 14 Kwietnia 2012 Napisano 14 Kwietnia 2012 i to również nie gwarantuje, że ten drugi nie będzie miał innego właściciela, tak naprawdę złodzieje kradną wszystko co im się nawinie od złomków i marketów po wypasione maszyny. Chyba tylko w miarę bezpieczny byłby cały zardzewiały rower.
CMIK Napisano 14 Kwietnia 2012 Napisano 14 Kwietnia 2012 Wtedy złodziej mógłby się połakomić na masę złomową, stalowy rower waży 15kg + ulock lub łańcuch, a to już pół pralki. Gdyby jeszcze znak drogowy był słabiej osadzony- to już pralka i pół kuchenki gazowej.
iza121 Napisano 14 Kwietnia 2012 Napisano 14 Kwietnia 2012 na giełdzie poszłoby wszystko, na złom szkoda zachodu, ryzyka i noszenia ze sobą znaków drogowych
mklos1 Napisano 14 Kwietnia 2012 Napisano 14 Kwietnia 2012 Tylko cały czas mnie zastanawia dlaczego był taki tani. http://allegro.pl/ma...2267282977.html Osobiście nie jestem fanem U-locka. Może jest bardziej bezpieczny, ale mało praktyczny. Tej firmy mam zabezpieczenie elastyczne. 180x2,5cm. Naprawdę robi wrażenie. Ciężkie, ale praktyczne. Rower trzeba przypinać za ramę, a z tego co zauważyłem, właściciele U-locków często zapinają rower za koło, bo tak jest łatwiej, szczególnie, gdy zabezpieczenie jest małe.
Tofi Napisano 14 Kwietnia 2012 Napisano 14 Kwietnia 2012 Koło? Jest taka możliwość, ale tylko w obrębie tylnego trójkąta, wtedy pozornie przypięliśmy tylko koło a praktycznie zabezpieczony jest cały rower. Wada jest taka że rafkę z oponą tnie się szybciej niż ramę.
mklos1 Napisano 14 Kwietnia 2012 Napisano 14 Kwietnia 2012 Nie trzeba ciąć obręczy... Wystarczy odkręcić koło...
c1ach Napisano 14 Kwietnia 2012 Napisano 14 Kwietnia 2012 Od niedawna mam Kryptonine Evolution Mini LS, takie o: U-Lock Kryptonite Evolution Mini LS KURIER AMBike (2259454040) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Nie wiem po co dali "mini" w nazwie, bo jest naprawdę duży (24 centymetry długości). Ciekaw jestem jak wygląda "nie mini" Przyznam że jak zapnę nim rower za ramę, to od razu jakoś mi lżej na sercu. Długość ramienia wystarcza w zupełności, nie miałem jeszcze takiej sytuacji żeby zabrakło Sprzęt na lata.
Tofi Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Nie trzeba ciąć obręczy... Wystarczy odkręcić koło... no właśnie że nie, jeżeli odkręcił byś koło to musiał byś je przecisnąć przez tylny trójkąt żeby uwolnić ramę, takie zapięcie jest bardzo podchwytliwe, jest jeszcze jedna wada - pozorna łatwość kradzieży kusi złodzieja i naraża rower na uszkodzenia.
Korneliusz Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 odkopię temat mój rower - wartość ok 400 dziewczyny - ok 600 no i szukamy zabezpieczenia. łańcuchy odpadają, wiec jakie Ulocki? http://allegro.pl/nowy-u-lock-zapiecie-kryptonite-keeper-12-ls-2012-i2260277235.html nie chcemy też za dużo wydawać kasy, czy te modele są w miarę ok? Przeczytalem temat niestety na ulocka za 160 zl mnie nie stać.
Przeor Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Powinien być ok. Na podrzędnego złodzieja wystarczy. Rowery tanie więc nie ma sensu kupować zabezpieczeń, które dorównują cenie roweru. Ale należy mieć zawsze na uwadze, że...... jak będzie chciał to nic złodzieja nie powstrzyma
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.