sheva87 Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam. Mam prośbę o pomoc w ocenie stanu zużycia zębatek korby LX (szczególnie środkowej 32z). Przebieg to ok 7,5 k km najpierw z dwoma łańcuchami HG 53 obecnie z dwoma Campami C9. Pytam w związku z tym, że serwisuje sprzęt i wprawdzie zakupiłem nową zębatkę 32z ale zastanawiam się czy jest sens ją już wymieniać czy jeszcze poczekać trochę. Nie chciałbym jednak, żeby w związku z dużym zużyciem korby o ile takie ma miejsce nie poleciał mi szybko cały napęd. Dodam, że nic nie przeskakuje na dzień dzisiejszy i kaseta również nie wykazuje jakichś większych śladów zużycia. Korba współpracuje z kasetą XT 11-32 (przebieg 4,5 k km) i wspomnianymi łańcuchami campagnolo C9 rozciągniętymi do 132,6 i 132,7 (pomiar na 10 ogniwach suwmiarką). Oto zdjęcie korby. http://img207.imageshack.us/img207/5736/dsc07510fk.jpg Czy wymieniać środkową tarczę czy lepiej poczekać aż łańcuchy wyciągną się do granicznej normy i wtedy wymienić zębatkę razem z łańcuchami? P.S. Do jakiej wartości użytkujecie łańcuch przy tego typu pomiarach jak moje? 133,0 czy mniej lub więcej? Pozdrawiam.
Gość voytec Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Duży blat. Jego zużycie jest spore ale przy tej wielkości nie ma znaczenia bo ilość na zębów na którym leży łańcuch jest dość spora. Wymienić można tylko ze względu na ten jeden ukruszony. Średni jest okej chyba że już się ślizga pod łańcuchem. Mały za to pewnie nie był za wiele używany. Takie jest moje zdanie o tej korbie.
sheva87 Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Napisano 1 Kwietnia 2012 No właśnie rozchodzi się o to, że duży blat był stosunkowo mało używany. Najwięcej środek wiadomo, mała zębatka też sporo dlatego dziwi mnie, że tak wygląda. Co do tego ukruszonego zęba i tego trochę zagiętego to sobie to przypiłuję trochę na szlifierce czy jakimś pilnikiem. Nie używam największej zębatki tak często i w chwili obecnej nie posiadam nowej, także nie rozważam zmiany na dzień dzisiejszy ale pewnie trzeba będzie się nad tym zastanowić.
gello1 Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 ja tu nie widzę sensu wymiany 32z ogólnie to nie widać w ogóle zużycia na tej korbie. Nic nie wymieniaj!!!! A 22z dlatego tak wygląda gdyż przy jej używaniu masz miękkie przełożenia a co za tym idzie mniejsze siły działają i dlatego ciężko jest ją zajeździć. dla porównania tu masz moją DEORE M-590 po 13tys km na dwóch łańcuchach:
Wazaa Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Nie ma sensu wymieniać tarczy, skoro nie masz kłopotów podczas jazdy. Profil zębów jest dopasowany do łańcucha i mimo, że jest w jakimś stopniu naciągnięty, dobrze współpracuje z zębatką. Na nowej tarczy, mogłoby się okazać, że świeże zęby nie pasują i kieta mogłaby przeskakiwać. Musiałbyś wtedy wymienić i łańcuch.
Fishak Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 Jeżeli nie przeskakuje , to spokojnie jeszcze nabijesz kilometrów na tej korbie i łańcuchu jak bd dbał i czyścił : )
pacman Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam. Mam prośbę o pomoc w ocenie stanu zużycia zębatek korby LX (szczególnie środkowej 32z). Przebieg to ok 7,5 k km najpierw z dwoma łańcuchami HG 53 obecnie z dwoma Campami C9. Pytam w związku z tym, że serwisuje sprzęt i wprawdzie zakupiłem nową zębatkę 32z ale zastanawiam się czy jest sens ją już wymieniać czy jeszcze poczekać trochę. Nie chciałbym jednak, żeby w związku z dużym zużyciem korby o ile takie ma miejsce nie poleciał mi szybko cały napęd. Dodam, że nic nie przeskakuje na dzień dzisiejszy i kaseta również nie wykazuje jakichś większych śladów zużycia. Korba współpracuje z kasetą XT 11-32 (przebieg 4,5 k km) i wspomnianymi łańcuchami campagnolo C9 rozciągniętymi do 132,6 i 132,7 (pomiar na 10 ogniwach suwmiarką). Oto zdjęcie korby. http://img207.images.../dsc07510fk.jpg Czy wymieniać środkową tarczę czy lepiej poczekać aż łańcuchy wyciągną się do granicznej normy i wtedy wymienić zębatkę razem z łańcuchami? P.S. Do jakiej wartości użytkujecie łańcuch przy tego typu pomiarach jak moje? 133,0 czy mniej lub więcej? Pozdrawiam. A masz nową lub prawie nową kasete z tyłu?Jeśli tak to wywal to i wstam też nową zębatke.A te korbe wykorzystasz potem.ŁAncuchy sie zmienia przy 128 a nie 132 i to jest widać ,to że ma spore zeby ok ale one są już pod skosem właśnie z powodu tych przydługich łancuchów. Oczywiście nie wywalaj tej starej do kosza bedzie można potem z niej jeszcze troche wycisnąć.Ale na zajechanych z lekka kasetach i lańcuchach naciągnietych pod 128
hps Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Tak podpinając się pod temat - jeśli nowy łańcuch przeskakuje na starej kasecie (kaseta po 2 500 km ) to jest to już definitywny powód do wymiany jej / piłowania? Zrobienie kilkudziesięciu kilometrów w takim "przeskakiwaniu" nie pomoże, racja?
deTem Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Pomoże, nie pomoże - tego nikt nie wie. Opisze swój przypadek - kaseta po 2 sezonach, też około 2500 km. Nowy łańcuch przeskakiwał na trybach 3 i 7. Ułożył się po 200 km, teraz wszystko jest ok. Więc może u Ciebie też to się uda.
hps Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Więc radzisz pojeździć na nim trochę i liczyć że coś się zmieni, racja?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.