cortis Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Witam. Mam problem z założeniem tylnej przerzutki altus rd-m310 na swoją starą ramę. Poprzednio miałem tam tourneya, i gość w sklepie powiedział, że ten altus wejdzie bez problemu. Tylko nie wiem co to jest za srubka zaraz przy śrubie mocującej do ramy? (ja nie mam haka tylko tak jak to było w starszych ramach). Ta śrubka to według mnie nie powoduje nic jak się nią wkręca albo wykręca, czy ona coś reguluje? Jest wkręcona w kawałeczke blaszki. Nieco mi przeszkadza ta śrubka bo styka się z ramą jak chce wkręcić imbusa do końca.
lyndowss Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 W starszych ramach? Tzn.? Masz tak jakby na naciąg łańcucha, czy bez haku? Ta śrubka reguluje odległość górnego kółka o kasety/wolnobiegu. Możesz ją wykręcić, ale zostaw ją sobie. Nie spowoduje to jakiś wielkich zmian w działaniu. W założeniu powinna się odbijać od haka i regulować wspomnianą już odległość, ale jak nie masz haka to inaczej tego nie zrobisz. Wrzuć zdjęcie miejsca gdzie przykręcasz przerzutkę w ramie. Może da się coś wymyślić, abyś nie pozbawiał się tej regulacji.
cortis Napisano 30 Marca 2012 Autor Napisano 30 Marca 2012 Zdjęcie dodałem, widać ramę i tą śrubkę na przerzutce. Ale czy jak ja wkręce tego imbusa mocno to czy kręcenie tą śrubką coś spowoduje wtedy?
lyndowss Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 Masz przerzutkę zamontować tak aby się obierała ta wypustka ze śrubką o ten dzyndzel z haku. Wykręć śrubkę, zamontuj tak przerzutkę, aby się stykała wypustka przerzutki z tą w haku. Potem lekko wkręć śrubkę i zobacz co się dzieje. Górne kółko przerzutki będzie się oddalać lub zbliżać do kasety/wolnobiegu. W FAQ masz to opisane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.