Skocz do zawartości

[korba] Korba do 220zl MTB

rs8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ta korba wydaje se być ciekawa http://allegro.pl/ko...2219074812.html , cena 220 zł ma być z suportem czy za samą korbę ?

Za 260 mam nowego deore m590 z suportem ale szukam że tak powiem jakiejś w miare taniej ale dobrej, aktualnie mam 7rzedów ale pozniej planuje przejść na 8

Napisano

M590 za 240zł już się kupi więc chyba warto.

Gdzie idzie kupic za 240zł? Na alegro najtaniej jest za 250zł+przesyłka

Napisano

A co to znaczy dobra korba?

JA mam korbe najtańszą siemano za 60zł ,rowerem mtb napierdzieliłem 7700 km i jakoś nie zanosi się na jej wymiane,i bynajmniej roweru nie oszczedzam ,nieraz wale po wertepach i ostro pod góre ile sił w nogach.

Wiec dobra chyba będzie kazda jako takiej marki oprócz może jakiejś chińskiej albo od innych rusków z bazarku za jakieś 10-20zł :icon_confused:

Napisano

Przebieg to nie jedyny wyznacznik dobrej korby.

Ja po przesiadce z kawdratu na zintegrowana os od shimano wiem w czym drozsza korba jest lepsza o tańszej.

Kultura pracy jest nieporównywalna.

Jest sztywniejsza ... W koncu blat z łancuchem na prawidłowo ustawionej przerzutce nie trze o ramie przerzutki gdy nadepne na pedały na przełożeniu 3*9 ...

O efektach placebo i punktach do lansu nie pisze :-D

TapaTtalk'nięte z Andka

Napisano

Polecam Shimano deore fc-M532. Jest to korba 48, ale nową z suportem jesteś w stanie znaleźć za około 220 zł. W terenie też się sprawdzi.

Ta którą pokazałeś wygląda na nieźle zajechaną. Jeśli naprawdę ma przebieg około 4000 km - to po ciężkim terenie. Mnie to wygląda na dwa razy tyle czyli jakieś 8 tyś. Zęby na największej koronce to już chyba złom- a poza tym zdjęcia są niewyraźne.

Napisano

Więc szukam dalej

xt

http://allegro.pl/korba-shimano-deore-xt-fc-m770-175mm-i2266313752.html

m542

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=2266061756

Co o nich sądzicie, szczególnie interesuje mnie ta m542 ale czy się opłaca? Gdzie mogę dostać takie ramie lub u kogo je przegwintować? Jak oceniacie ich stan.

Osobisci skłaniał bym sie ku tej tanszej a zaoszczedzone pieniadze kupić cos jeszcze. Ale czy według was warto?

Panowie pomózcie, jeszcze chwila do końca aukcji.

Napisano

Tego SLX sprzedaje ktoś z forum, jak sam pisze z przyjęciem nowego łańcucha może być ciężko , zdjęcia niezbyt dokładnie pokazują blaty i trudno ocenić.Suport tak około 100zł http://rowerowy.com/...no_bb_xt_slx_lx

Suport za niecałe 50 zł kupisz, potem tylko wymiana łożysk

rs8, ja bym brał tą Deorę :) Blaty wyglądają tak jakby łańcucha nie widziały, a zarysowane ramię zamalujesz

Napisano

Suport za niecałe 50 zł kupisz, potem tylko wymiana łożysk

rs8, ja bym brał tą Deorę :) Blaty wyglądają tak jakby łańcucha nie widziały, a zarysowane ramię zamalujesz

Czyli warto ją wziąć bo chyba nie ma takiej dużej róznicy pomiędzy nia a deore m590

Napisano

Przebieg to nie jedyny wyznacznik dobrej korby.

Ja po przesiadce z kawdratu na zintegrowana os od shimano wiem w czym drozsza korba jest lepsza o tańszej.

Kultura pracy jest nieporównywalna.

Jest sztywniejsza ... W koncu blat z łancuchem na prawidłowo ustawionej przerzutce nie trze o ramie przerzutki gdy nadepne na pedały na przełożeniu 3*9 ...

O efektach placebo i punktach do lansu nie pisze :-D

TapaTtalk'nięte z Andka

ja po przesiadce, a alivio na kwadrat na slx' tez to odczulem nie miniej jednak nie jest to jeszcze takie sztywne bo jak mocniej depne to ociera, rame mam level a2

Napisano

Sztywność całego układu wyznacza najbardziej wiotki element :) ... nie wiem jak sztywne są okolice suportu w A2 ... jak jest wiotki i do tego masz przerzutke down-swing to nic nie poradzisz :)

Pozdro

Napisano

Może poprawić ... obejma jest sporo niżej, więc jest mniejszy oidcinek od osi zuoirtu do miejsca mocowania przerzutki ...

A czy poprawi to trudno wyczuć :) HT2 to już bardzo sztywna konstrukcja wiec raczej obstawiałbym wiotkość ramy ale ... zawsze jest jakies ale :).

Z twojej wypowiedzi wnioskuje że masz przerzutke typu down-swing ... oczywiscie jest poprawnie zamontowana ?

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...