Skocz do zawartości

[do 5 tyś.] MTB - który model wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę, że dyskutujemy na dwóch forach jednocześnie :)

Pozwolę sobie skopiować to co napisałem na innym portalu.

Teoretycznie Reaction powinien mieć lepsze przyspieszenie ze względu na większą sztywność i na mniejszą wagę. To że Reaction jest bardzdziej sztywny powinieneś odczuć na podjazdach.

Cytat

To co mnie dodatkowo przekonuje do reactiona to waga, 1,3 kg; z tego co miadomo to jestem w stanie odczuć...

Reaction + TY = 10,8+98=108,8

LTD + TY = 12+98=110

Na tą chwilę różnica 1,2kg przy wadze powyżej 100kg nie powinna być dla amatora aż tak bardzo odczuwalna. Co innego kiedy twoja waga, wraz z rowerem będzie wahała się w okolicach 80kg. Chyba że, koła w Reactionie są dużo lżejsze, ale to przy twojej wadze raczej nie jest wskazane.

Napisano

Właśnie porównywałem sobie dane co do geometrii pomiędzy wybranymi modelami i z tego co widzę, to różnice nie są aż tak kolosalne, choć oczywiście są.

Te największe to długość (G) i w elemencie pomiędzy kierownicą, a widłami (F), poza tym, różnice są niewielkie, lub nie ma ich wcale.

Muszę poszukać w Katowicach sklep gdzie są oba i usiąść, a najlepiej zaliczyć jadę próbną i wszystko będzie jasne :)

Tak, PrzemOO, najlepiej zasięgać informacji w rożnych rejonach, jednak tu info dyskusja jest najbardziej ożywiona, poza tym jak widzę i Ty bywasz na wielu :) co cieszy.

Trudno mi odpowiedzieć co do wagi kół. Jeśli chodzi o wagę jako taką, to mam też na myśli przebieżki z rowerem na plecach :) oraz wnoszenie i znoszenie, niby nic, ale miło mieć ten 1 kg mniej na karku.

Co do mojej wagi... jednym z powodów zakupu roweru jest skuteczne obniżenie jej :)

Napisano

Dzięki za odpowiedź :)

Sam się przymierzam do zakupu jakiegoś sensownego roweru na trochę dłuższy czas, stylistyka tego cube'a bardzo mi przypadła do gustu. Niestety reaction jest stanowczo za drogi, ale możliwe, że się skuszę na LTD Sl za 4600 :).

Mam jeszcze jedno pytanie - w jakim stanie rower przychodzi ze sklepu? Rozumiem, ze w częściach, da radę to samemu poskładać i wyregulować?

Napisano

antho, 4.600,- to cena jaką udało mi się wynegocjować, standardowo wynosi 4.999,- , ale myślę że i Tobie uda się uda. Co to sposobu dostarczania to nie mam pojęcia, gdyż ja kupuję na miejscu, więc jak przyjdę to wszytko będzie poskręcane, pozostanie tylko wyregulować siodełko i amor.... i do domu wracam już na rowerze :)

6.100,- to dla mnie również wydatek, stąd wahanie, czy warto dołożyć czy nie... stąd ten post :)

Napisano

Dzisiaj wraz z moim bardzo dobrym kumplem (który śmiga w temacie) odwiedziłem sklep Ski Team w Katowicach, aby dokonać ostatecznego wyboru.Trafiłem na wybitnie kompetentnego i uprzejmego doradcę o imieniu Łukasz. Bez najmniejszego problemu udostępnił mi i oba modele, poskręcał i poodkręcał co trzeba(*), tak abym mógł sobie pojeździć po sklepie, co uczyniłem z wielką radochą. To że Reaction jest lżejszy od LTD SL (o 1,1 kg) wiedziałem od początku, jednak nie zdawałem sobie sprawy że jest to odczuwalne, zwłaszcza dla laika, a jest :) Co do osprzętu to ciężko mi oceniać coś po kilku kółkach między półkami, jednak wiadomo, że XT jest lepsze od SLX i to nie podlega dyskusji. Jak wiecie, najbardziej martwiłem się pozycją i komfortem jazdy. Przy pierwszej przymiarce na SL siedziało i jechało lepiej niż na Reactionie - powiedziałbym... wygodniej. Jednak po kilku kolejnych zamianach i slalomie po sklepie, Reaction okazał się wygodniejszy, o wiele lepiej i wygodniej się jechało ( w razie czego zawsze można wymienić mostek lub kierownicę). W trakcie rozmowy ze sprzedawcą siedziałem na przemian (tak po 3 min.) na każdym w jałowej pozycji trzymając kierownicę. LTD SL jest wygodny, jednak Reaction jakby bardziej wygodniejszy :), po za tym jeśli idzie o kierownicę to bonus w postaci rogów cieszy oko, i na trasie też się przyda. Wszystko poza ceną przemawia na korzyść Reactiona Race i na 99% to właśnie ten model wybiorę. Niestety, z powodu iż w dzisiaj pojawiła się w moim życiu zagwózdka, która może uszczuplić moje finanse, ostateczną decyzję (z powodów czysto finansowych) będę mógł podjąć dopiero w przyszłym tygodniu :(

Jeśli braknie na Reactiona, z pełnym spokojem kupię LTD SL, bo siedzi i jeździ się na nim równie dobrze co na Reactionie.

(*) Reaction nie ma w komplecie pedałów, więc ekstra zakup jest nieunikniony; c'esta la vie

Wszystko wskazuje, że zakup sfinalizuję jednak w Ski Teamie w Katowicach. Choć tego jeszcze nie przesądzam ostatecznie.

PS.: Kumpel, który był ze mną aby dokonać zupełnie obiektywnej oceny i doradzić, na początku postawił na LTD SL... do momentu, aż zrobił rundkę na Reactionie - był pod dużym wrażeniem i też stawia właśnie na Reactiona. Wszystko wskazuje na to, że zaraziłem go marką Cube :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...