Skocz do zawartości

[Bloki] Z luzem bocznym czy nie MTB/XC

kitof26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie

Mam pytanie o Bloki do pedałów SPD. Będę jeździł w nich na wiele zawodów MTB jak i XC więc muszą być wytrzymałe lecz które kupić z luzem bocznym czy bez niego. Bloki będą współpracowały z pedałami Shimano PD-M540 i z butami Shimano SH-M087. Będe wdzięczny za jakieś linki, propozycję i porady.

Pozdrawiam Krzysztof

Napisano

Może chodzi o luz nazwijmy go roboczym np. w Time'ach masz tak, ze po wpięciu możesz wykonywać ruchy nogą na boki, a dopiero mocniejsze wychylenie nogi powoduje wypięcie, z tego co wiem shimano jest na "sztywno" czyli nie ma luzu "roboczego"

Napisano

Tego typu duży luz mają Egg Beater od Cranka. Nawet na tym forum piszą, że taki luz jest dobry dla kolan, a SH będą sztywne.

Napisano

Zależy od twoich osobistych preferencji i zdrowia kolan. Mi shimanoskie pedzie się nie sprawdziły, kolana bolały mnie po około 20 km tak, że nie dało się jeździć. Ból ustąpił po przejściu na Crank Brothers 9trwało to kilka miesięcy). Kupa ludzi jeździ w shimano i nie mają pojęcia co to ból kolan, więc sprawdzić można to tylko empirycznie dosiadając konkretnych modeli.

Napisano

rodzaje bloków i korzystanie z pedałów

a tam krótki opis które bloki jak działają.

nie lubię Shimano. po kilku latach ich używania zaczęło mi strzelać w kolanach. kiedyś mi się but wypiął podczas sprintu pod górkę ( drugi komplet bloków w raczej dobrym stanie ) wtedy zdecydowałem że już pora na coś innego. to coś to TIME. dla mnie ideał działania ( przez dwa lata używałem ubijaków z i bez ramki ).

Napisano

Może chodzi o luz nazwijmy go roboczym np. w Time'ach masz tak, ze po wpięciu możesz wykonywać ruchy nogą na boki, a dopiero mocniejsze wychylenie nogi powoduje wypięcie, z tego co wiem shimano jest na "sztywno" czyli nie ma luzu "roboczego"

Mam 540 i bloki wielokierunkowe. Nic nie jest na sztywno i mogę sobie luźno machać piętą zanim zacznę się wypinać. Ile stopni nie mam pojęcia, ale wolałbym mniej luzu, a za to płynniejsze wypinanie.

Z tego co pamiętam, to przy zwykłych blokach było tak samo, tylko trudniej się wypiąć.

• Mod Team
Napisano

Autor sprecyzował że mowa o zestawie Sh więc odpowiedzcie na pyyanie. Dla mnie luz w Sh jest odpowiedni i wystarczający dla komfortu kolan. Nie ma bloków nezluzowych w takiej konfiguracji jak pisze autor.

Napisano

a co lepsze wielokierunkowe czy jedno kierunkowe ? Będę jeździł na dużo zawodów do 120km w terenie bloki muszą dobrze trzymać but. może bloki innej firmy ?? Jakie polecacie na mtb i XC do 70zł max

Napisano

Bloki jednokierunkowe zapewnią lepsze trzymanie, bo nie powinny się wypinać jak mocniej pociągniesz lub będziesz chciał podrzucić rower przy skoku.

Bloki wielokierunkowe moim zdaniem poprawiają bezpieczeństwo w sytuacjach awaryjnych, bo łatwiej się wypiąć.

Dodatkowo w pedałach powinna być regulacja sprężyny - jak mocno pedał trzyma.

Skoro masz kupione pedały, to powinieneś mieć i bloki w komplecie. Jaki typ poznasz po numerze. Dodatkowo wielokierunkowe mają wytłoczoną literę M.

Napisano

Skoro masz kupione pedały, to powinieneś mieć i bloki w komplecie. Jaki typ poznasz po numerze. Dodatkowo wielokierunkowe mają wytłoczoną literę M.

Jak ja kupowałem to bloki miałem w komplecie z butami a nie pedałami - jedno i drugie mam shimano

Hmm po zastanowieniu chyba jednak z Butami miałem tylko blaszki a bloki miałem z pedałami. Ale w razie czego:

http://allegro.pl/shimano-bloki-spd-slx-xt-sm-sh51-blaszki-2012-i2210607380.html

Napisano

Z tego co mi wiadomo są bloki SM-SH51 jednokierunkowe i SM-SH56 wielokierunkowe. Oba są z luzem roboczym. Jednokierunkowe wypinają się na boki, wielokierunkowe także w górę. Bloki bez luzu w systemie Shimano tylko w wersjach szosowych SPD-SL, tzw czerwone.

Napisano

mam takie bloki i sie wypinaja po sreceniu stopa w prawo albo w lewo, wiec nie wiem o co chodzi z tym wypieciem jedno lub dwukierunkowym

Nie dwu, a wielo. Po prostu można wypinać się nie tyko w poziomie, ale i skosem, czy w górę. Generalnie łatwiej jest się wypiąć, bo nie trzeba dokładnie w bok skręcić stopę. Pomocne w sytuacjach awaryjnych, gdzie stare odruchy dają o sobie znać (przesiadałem się z nosków) i pedały łatwiej puszczają przy chaotycznym szarpaniu nogą ;)

Napisano

No fakt jest taki że wypięcie z blokami jednokierunkowymi jest "wymagające nauki" i chyba każdy początkowo ma z tym jakieś problemy. Ja osobiście na początku leżałem parę razy ale dowcip polega na tym że wszystkie przewrotki miałem przy minimalnych prędkościach co by nie powiedzieć że stojąc w miejscu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...