Chuderski Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Witam, w tamtym tygodniu wymieniłem w mojej maszynie tylne koło, przerzutkę (tylko tył), kasetę oraz łańcuch. Wszystko chodzi elegancko, tylko występuje jeden problem - co jakiś czas, najczęściej po minięciu jakiejś "wystającej przeszkody" (krawężnik, dołek, garb) łańcuch spada z przedniej zębatki - ześlizguje się na dół, by dosłownie od razu wrócić na swoje miejsce. Największa częstotliwość tego zjawiska występuje na 2 zębatce. Jest to bardzo uciążliwe, a dźwięk temu towarzyszący nie należy do najprzyjemniejszych. Czy może być to wina zbyt luźnego naciągu łańcucha (wg mnie wygląda normalnie), źle ustawionej przedniej przerzutki czy czegoś innego? Myślałem nad delikatnym odgięciem metalowej części przedniej przerzutki (odgięcie metalu o pare milimetrów) ale nie chcę by spowodowało to problemy ze zmianą biegów. Pozdrawiam i czekam na porady.
Chuderski Napisano 24 Marca 2012 Autor Napisano 24 Marca 2012 Nowy ma 114 ogniw, stary liczony na szybko około 105 (plus minus, ale jest krótszy o te prawie 10 oczek). Kaseta zmieniana z 7 na 9. Blat zużyty, ale nie jakoś masakrycznie.
mklos1 Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Masz za długi łańcuch, przez co przerzutka nie jest go w stanie naciągnąć z dostateczną siłą. W połączeniu ze zużytym blatem może dawać takie efekty. W przerzutce jest sprężyna, która odpowiada za naciąg łańcucha (nr 37). Można ją teoretycznie zamocować w 3 pozycjach, co daje regulację siły naciągu. Biorąc pod uwagę jednak, że pierwotny łańcuch miał 105 ogniw, a obecny 114, to najpierw jednak skróciłbym łańcuch co najmniej o 7 ogniw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.