metalmen Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Mam takie pytanie: jaka dł wózka będzie najlepsza do korby 44/32/22 i kasety 34-11?? Obecnie jeżdżę na długim, jednak słabo napina łańcuch, a w terenie to uciążliwe... Nie wiem czy średni obsłużyłby taki zestaw (bo krótki na pewno nie), a chciałem kupić coś z wyższej pułki.... Proszę o pomoc Marek
Piano Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Spróbuj może średni wózek. Powinien się łańcuch mniej tłuc o widełki wtedy. Z tego co wyczytałem na innym forum to spokojnie obsłuży taki zestaw i będzie mniej się telepać. Sam też mam zamiar tak zrobić przy najbliższej zmianie z tyłu na X9.
Mod Team michuuu Napisano 22 Marca 2012 Mod Team Napisano 22 Marca 2012 Przy średnim jak się zagapisz i wrzucisz blat przód i duża tył to zmielisz przerzutkę. Po za tym napęd pracuje sprawniej, zmiana biegów jest bardziej zdecydowana i szybsza. Jeżeli tylko o napinanie łańcucha chodzi to na początek zdejmij jedno ogniwo.
lyndowss Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Skrócenie lekko łańcucha pomaga. Ostatnio sam tak zrobiłem. Przy jakimś nagłym uskoku zeskakiwał łańcuch z korby. Teraz jest dużo sztywniej, a wcale tak bardzo go nie skróciłem. Też chyba o jedno ogniwo wewnętrzne i jedno zewnętrzne.
metalmen Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Spróbuje skrócić łańcuch o jedno ogniwo... W ciężkim terenie i szybkiej jeździe łańcuch lubi przeskakiwać, a to zwłaszcza na zawodach bardzo przeszkadza... A skoro średni wózek ma polepszyć zmianę przełożeń, to tym lepiej...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.