Skocz do zawartości

[napęd] dobór wózka

metalmen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytanie: jaka dł wózka będzie najlepsza do korby 44/32/22 i kasety 34-11?? Obecnie jeżdżę na długim, jednak słabo napina łańcuch, a w terenie to uciążliwe... Nie wiem czy średni obsłużyłby taki zestaw (bo krótki na pewno nie), a chciałem kupić coś z wyższej pułki.... Proszę o pomoc

Marek

Napisano

Spróbuj może średni wózek. Powinien się łańcuch mniej tłuc o widełki wtedy. Z tego co wyczytałem na innym forum to spokojnie obsłuży taki zestaw i będzie mniej się telepać. Sam też mam zamiar tak zrobić przy najbliższej zmianie z tyłu na X9.

• Mod Team
Napisano

Przy średnim jak się zagapisz i wrzucisz blat przód i duża tył to zmielisz przerzutkę. Po za tym napęd pracuje sprawniej, zmiana biegów jest bardziej zdecydowana i szybsza.

Jeżeli tylko o napinanie łańcucha chodzi to na początek zdejmij jedno ogniwo.

Napisano

Skrócenie lekko łańcucha pomaga. Ostatnio sam tak zrobiłem. Przy jakimś nagłym uskoku zeskakiwał łańcuch z korby. Teraz jest dużo sztywniej, a wcale tak bardzo go nie skróciłem. Też chyba o jedno ogniwo wewnętrzne i jedno zewnętrzne.

Napisano

Spróbuje skrócić łańcuch o jedno ogniwo... W ciężkim terenie i szybkiej jeździe łańcuch lubi przeskakiwać, a to zwłaszcza na zawodach bardzo przeszkadza... A skoro średni wózek ma polepszyć zmianę przełożeń, to tym lepiej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...