Skocz do zawartości

[napęd] Jestem zielony i mam kilka pytań - luźny łańcuch, skrzypiący układ etc...

Piotrekpl1985

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Otóż najłatwiejszym rozwiązaniem wydaje się oddanie roweru do serwisu i niech oni mi to robię, ale... NIE. Raz, że przyjdzie mi za to zapłacić (i to pewnie nie mało) a dwa, że chcę się czegoś sam nauczyć w tym temacie.

Otóż mój problem jest tego typu, że po wyczyszczeniu roweru i nasmarowaniu łańcucha i elementów ruchomych (przerzutki głównie) wszystko jest ok. ale tylko na jakiś czas (skrzeczy już po 2-3 kilometrach). Tzn. mam dwa rowery, jeden w innym mieście i tamten praktycznie smarowany raz do roku jeździ nie wydając przy tym tych wk**ych, skrzeczących dźwięków. Najgorzej jest gdy zacznę naprawdę mocno i szybko pedałować wtedy mam wrażenie jakbym jechał na jakimś zardzewiałym gruchocie.

Nie wiem w zasadzie co najpierw sprawdzić aby ten problem wyeliminować więc prosiłbym o pomoc. Druga sprawa to łańcuch, który mam wrażenie że jest za luźny. Czy istnieje jakaś metoda sprawdzenia czy jest on faktycznie za luźny czy mi się tylko wydaje. Otóż jak mam najniższą (lub najwyższą - nie pamiętam, ale to chyba nie ma znaczenia) przerzutkę to kręcąc pedałami do tyłu łańcuch mi praktycznie leży na widelcu! Ciekawostką jest to, że mój układ (Shimano Diore) nie wydaje charakterystycznego pykającego dźwięku.

Bardzo bym was prosił o pomoc od czego zacząć aby swój rower "naprawić". Na co mam najpierw zwrócić uwagę i co może wytwarzać ten hałas.

Gość voytec
Napisano

Metoda na łańcuch: ustawiasz na największym biegu i na tzw. godzinie trzeciej (wyobraź sobie że tarcza koby to tarcza zegara) łapiesz i odciągasz łańcuch. Jeśli wyraźnie odłazi od zębatek to jest już wyciągnięty.

Napisano

Daj zdjęcie tego roweru, bo przyczyn skrzypienia może być wiele. Może to być suport, sztyca, off-set, stery, pedały i wiele innych. Mamy nadzieje, że mycie nie jest prowadzone myjką ciśnieniową? :whistling: Jeżeli to marketowy rower to do skrzypienia trzeba się przyzwyczaić a najlepiej go wyrzucić. :icon_cool:

Napisano

Dobra. Nie miałem za bardzo czasu dlatego odpisuję dopiero teraz. Dzisiaj zdjąłem łańcuch i popedałowałem ostro bez niego. Suport i pedały chodzą tak cicho jakby ich tam w ogóle nie było. Czyli to nie wina suportu. Zacząłem zmieniać biegi i ustawiłem sobie na 3 i z tyłu już nie pamiętam. Dźwięk strzykania nasilił się a po zmianie biegów trochę zmniejszył. Zaczynam podejrzewać, że to po prostu wina łańcucha i powinno się go wymienić na nowy. Czy tego typu strzykanie może być winą korby czy raczej nie?

Napisano

Zrób zdjęcie łańcucha i tylnych, oraz przednich zębatek. Jest taka możliwość, ale po opisie z pierwszego posta wątpię. Musisz wiedzieć, że rama to tak jakby puszka rezonansowa. Być może skrzypienie dochodzi z innej części roweru i nie ma nic wspólnego z napędem. Kiedyś miałem problem ze sterami, a słychać było przy naciśnięciu na pedały piski.

Napisano

Ja bym Cię jeszcze prosił o zdjęcia tamtego łańcucha, który się zużył. Tak dla mnie i z własnej ciekawości jak on wygląda. Z boku, z góry i ogólnie. Jakieś zdjęcia z bliska też mile widziane. Jaki łańcuch na jaki wymieniłeś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...