Skocz do zawartości

[Łańcuch] Czy można skrócić łańcuch o 2 ogniwa?

apaczkrk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Mam następujący problem, podczas rozpinania i spinania łańcucha pękło mi 1 ogniwo. Czy mogę usunąć jeszcze jedno i założyć taki łańcuch? Fabrycznie łańcuch miał 108 ogniw, czy jak założę taki z 106 to będzie ok czy muszę kupić nowy?? Proszę o pomoc...

Napisano

Jezeli 108 ogniw to była poprawna długość tego łańcucha to po odjeciu 2 ogniw moze w pewnych specyicznych sytuacjach okazac sie za krótki ...

Ta specyficzna sytuacja to najwieksza zebatka z przodu i z tyłu.

Wiadomo tak sie nie jeździ ale przy przypadkowej prubie próbie wrzucenia takiego przełozenia może dojść do zerwania łańcucha.

Jak masz pęknięte zewnetrzne ogniwo to rozkuj je i załóż w to miejsce spinke.

Jak wewnętrzne to pozostaje ci odjac 2 ogniwa spiąc łańcuch i sprawdzic jak zestaw bedzie sie zachowywał we wspomnianym wyżej przypadku.

Jak bedzie za krótki to wbić sobie do głowy że to przełożenie jest bezwzględnie zabronione i jeżdzic do zużycia sie łańcucha :) a następny nowy spreparować na wlaściwą ilosć ogniw.

Pozdrawiam

Napisano

a może lepiej wstaw spinke, ja swój łańcuch też musiałęm skrócić do 106 ogniw i przy 44t przód z tyłu 21t już wejść nie chce, ale po 2-3 zgrzytach napędu teraz już pamiętam, żeby tak nie ustawiać i dalej tak jeżdże :P

Napisano

Kolejne pytanie, mam 8 biegowy wolnobieg, czy jak zmienię go na inny 8 biegowy to łańcuch coś trzeba przerabiać? Myślę że nie , ale pytam na wszelki wypadek ;)

Napisano

Długość łańcucha nie zależy od ilości biegów ale od rozmiaru największych tarcz i odległości pomiędzy nimi, więc wszystko zależy od tego co masz teraz i od tego co zamierzasz wmontować.

Napisano

Mój aktualny łańcuch ma jakieś 3 tys przebiegu, warto go naprawiać jak w temacie czy lepiej już zakupić nowy ? Czytałem gdzieś że podczas wymiany łańcucha warto wymienić kasetę - czy to prawda??

Czy do dowolnej kasety podejdzie mi dowolna przerzutka? PRzepraszam za stertę laickich pytań, ale do tej pory jeździłem na rowerze a nie grzebałem w nim ;)

I ostatnie głupie pytanie, czy jak teraz mam 8 biegową kasetę to mogę włożyć 9 biegową? Będzie się do wiązać z wymianą manetek i czegoś jeszcze?

• Mod Team
Napisano

1. 3 tys km to na tyle mało że nie warto już wymieniac łańcuch, ale wystarczajaco dużo że drugi łancuch (nowy) nie przyjmie się na starej kasecie.
  2. Przy wymianie łańcucha z reguły musisz wymienić kasetę/wolnobieg oraz koronki w korbie.
  3. Raczej nie bedzie z tym problemu, ważne zeby miała długi lub średni wózek. Krótki nie bedzie pasować. Ponadto patrzysz na pojemność wózka czyt. czy jest w stanie obslużyć np. najwiekszą koronkę na kasecie 34T
  4. Z wymianą kasety na 9 rz. bedzie się też wiązać wymiana manetek i łańcucha no i wspomnianej już wcześniej korby. Nie ze względu że nie bedzie pasować, ale ze względu, że nie przyjmie się nowy łańcuch.

Napisano
  1. Przy wymianie łańcucha z reguły musisz wymienić kasetę/wolnobieg oraz koronki w korbie.

Pixon nie strasz mnie :icon_wink:, jestem w podobnej sytuacji, moja kaseta wytrzymala jakies 4,5kkm(troche z mojej winy), nowa juz zamowiona i mam nadzieje ze obejdzie sie bez wymiany korby czy koronek w korbie :icon_wink:

Napisano

akurat w korbie koronek z reguły nie trzeba wymianiać przy zmianie kasety i łańcuhca, chyba że koronki są aluminiowe, bo zużywają się znacznie szybciej od stalowych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...