Skocz do zawartości

[koła] 26" czy 29"

wasper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam 195 cm i chce kupic rower i nie wiem na ktora wielkosc kół sie zdecydowac. Czy jest taka wielka wygoda w komforcie jazdy na 29" ktore sa droższe osobiscie jezdzilem caly czas na 26" i nie czulem jakiegos wiekszego dyskomfortu, a 29" sa drozsze

Napisano

Na 29 będzie stabilniej, przy twoim wzroście przyjemniej będzie się podjeżdżać i zjeżdżać.

Niestety ceny 29 są wysokie i na dzień dzisiejszy kupując 29 w tej samej cenie co 26, osprzętowo masz gorszy rower.

Osprzęt z czasem można zmienić na nowy i po kłopocie.

Najlepiej iść do sklepu i przymierzyć się do 29.

Napisano

Jest też bardziej komfortowo, zwłaszcza na małych nierównościach.

Przy Twoim wzroście nie zastanawiał bym się nawet nad 26".

Napisano

Kurcze mam dylemat bo z jednej strony szkoda mi kasy na gorszy sprzet na rzecz wygody ale z drugiej jak mowicie zeby "nawet sie nie zastanawiac" to sam nie wiem. Jak by nie bylo az takiej roznicy w komforcie jazdy to bym z pewnoscia wzial 26". Ale na pewno bede jeszcze przymierzal obydwa w sklepie. Jezeli czyta to jaki ponad 190 cmetrowiec ktory jezdzi na 26" lub 29" to prosilbym o komentarz (dodam tylko ze z tym wzrostem to w zaokragleniu podalem naprawde mam jakies 192 jezeli ma to jakies znaczenie)

Napisano

Mam 193 i ok 100kg najważniejsza zaleta dla mnie na 29" to stabilność, nie będąc mistrzem zręczności można sobie pozwolić na znacznie więcej, np. na szybsze zjazdy.

Masz po prostu dodatkową polisę bezpieczeństwa.

Poczucie w czasie jazdy jest super siedzisz w rowerze a nie gdzieś wysoko na rowerze.

Rower w rozmiarze 21-22" na kołach 29" wreszcie wygląda proporcjonalnie, z daleka można go pomylić z 18-19 na 26" kołach.

Jak jesteś szczupłym, wycieniowanym gibkim i zręcznym ścigantem możesz brać 26", ale jeżeli normalnym gościem ważącym odpowiednio przy 190cm to bierz 29" .

Napisano

Dzieki za wypowiedz, ja jestem raczej z szczuplych bo waze zaledwie 75 kg i chyba nie ma wyjscia bede po prostu musial przejechac sie na obu. Ale powiem szczerze ze bardziej mi zalezy na kupnie flite ale jak naprawde bedzie odczuwalna roznica to biore evo 29"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...